Dodaj do ulubionych

jak dobrze przyrządzic kanie?

20.09.07, 17:33
Dostałam dziś kanie, troche nierozwinięte, ale powiedziała mi
koleżanka, że jeśli wsadzę do wody to do rana się rozłożą i
kapelusze będą większe. Słyszałam, że macza się w mleku dla lepszego
smaku, tylko ile przed usmażeniem na jak długo? Nigdy nie smażyłam
kani i nie wiem, czy używa się jakiś przypraw? Te długie ogony też
się smaży??
Edytor zaawansowany
  • Gość: aga IP: *.lodz.msk.pl 23.09.07, 20:35
    smarzy sie tylko kapelusz,masz racje jezeli jest nie rozwinieta to leząc sama sie rozwinie moczy sie w mleku a pozniej w bułce i na patelnie wtedy są przepyszne
  • 24.09.07, 11:25
    Ja nie moczę w mleku, tylko panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę jak kotlety.
    Z przypraw tylko sól i odrobina pieprzu, nic więcej im nie trzeba, są pyyyyyszne.
  • 16.09.17, 01:03
    Kanie - rewelacyjny smak i aromat, żadne mięsiwo im nie dorówna w tym względzie.

    Najlepsze do smażenia są duże, nieprzesuszone, świeże, jędrne kapelusze. Przyrządza się je a'la schabowe, w panierce z jajek i tartej bułki, a smaży na maśle lub oleju. Panierować, szczególnie dokładnie (grubo) należy od strony z blaszkami. Na mocno rozgrzanym tłuszczu układamy panierowane kapelusze najpierw od strony spodniej i zmniejszamy płomień pod patelnią. Po 1-2 min przekładamy kapelusze na druga stronę i dosmażamy też przez ok. 1-2min. Wykładamy na uprzednio lekko ogrzany talerz.. i dopiero wtedy przyprawiamy solą i pieprzem.
    Spożywamy jeszcze gorące... w ciszy i skupieniu, delektując cię boskim wprost smakiem i aromatem. :))

    Ps. Mycie, moczenie w czymkolwiek (przed panierowaniem i smażeniem) tego daru natury, to czysta profanacja ! ;/
  • Gość: okko IP: 199.64.74.* 18.10.17, 14:44
    miśki z tymi kaniami to uważajcie, wywołują alergię i to mocną, ja prawie się udusiłem - taka reakcja alergiczna
  • 20.10.17, 00:20
    Gość portalu: okko napisał(a):

    > miśki z tymi kaniami to uważajcie, wywołują alergię i to mocną, ja prawie się u
    > dusiłem - taka reakcja alergiczna

    Cóż nie możesz jeść i tyle. To tak jakbyś powiedział ludzikom, że nie można jeść chleba, bo glutenowcom szkodzi.


    --
    Aby dowiedzieć się kto naprawdę usiłuje Tobą rządzić, sprawdź po prostu kogo nie wolno Ci komentować.
  • 20.10.17, 11:29
    "maczać", smażyć? A dajcie sobie ludzie spokój z grzybami, jeśli chcecie żyć długo i szczęśliwie. Kanie bardzo przypominają sromotnika, a w ogóle już dawno udowodniono, że wszelkie grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Nie warto ryzykować.

    --
    Bóg zadba o moje miejsce na parkingu.
  • 20.10.17, 23:24
    leda16 napisała:

    > "maczać", smażyć? A dajcie sobie ludzie spokój z grzybami, jeśli chcecie żyć dł
    > ugo i szczęśliwie. Kanie bardzo przypominają sromotnika, a w ogóle już dawno ud
    > owodniono, że wszelkie grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Nie warto r
    > yzykować.

    Za to są fantastycznymi antygenami. Fukoza podczepiona wiązaniem Fuc alfa1-6 do GlcNAc

    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni.

    --
    "Stůjte v poznané pravdě, která vítězí nade vším a sílu má až na věky" AD 1415 (z dopisu Jana Husa z kostnického vězení Pražské univerzitě). Cit. z projevu V. Havla na konferenci o M. J. Husovi ve Vatikánu 1999. old.hrad.cz/president/Havel/speeches/1999/1712.html
  • 25.10.17, 22:47
    Cooo? Ile trzeba wypić, żeby pomylić kanię z muchomorem sromotnikowym? Te grzyby wszystko mają inne - kolor, kształt kapelusza, pierścień, nóżkę... Jakiś głupek kiedyś pomylił młode i niewyrośnięte osobniki, takie, co je ledwie widać było - i teraz jego spadkobiercy powtarzają farmazony o podobieństwie.

    --
    Nawet na północy Grenlandii słońce kiedyś wschodzi. I należy to koniecznie wziąć pod uwagę.
  • 27.10.17, 09:58
    No to wio, światło na oświecenie pogan :)

    Kania:
    Kapelusz: brązowy, matowy, łuskowaty o czubatym kształcie.
    Blaszki: szarobeżowe
    Pierścień: wełnisty, ruchomy
    Nóżka: pusta w środku, taka rurka.

    Muchomor sromotnikowy:
    Kapelusz: gładki, bez łusek, bez czubka, bywa lekko oliwkowy.
    Blaszki: białe
    Pierścień: strzępiasty, nieruchomy
    Nóżka: pełna w środku.

    I jeszcze kania wyrasta prosto z gleby, a muchomor ma takie cóś jakby osłonkę przy ziemi.

    --
    Nawet na północy Grenlandii słońce kiedyś wschodzi. I należy to koniecznie wziąć pod uwagę.
  • 09.11.17, 08:01
    Ja często robię kanię jak schabowego. Tak przyrządzana jest najsmaczniejsza.
  • 20.10.17, 13:44
    Na dodatek zapewne pomylił czubajkę kanię z czubajką czerwieniejącą, podobną ale różniącą się praktycznym brakiem owego przyjemnego, właściwego kani zapachu, czerwieniejącym miąższem oraz brakiem gzygzaków na trzonie. Ta ostatnia wywołuje niekiedy niegroźne, choć uciążliwe dolegliwości żołądkowe. Niekiedy, bo tylko u osób wrażliwych, i dotyczy to najpewniej tylko tych grzybów które wyrosły nie w swoim naturalnym środowisku tj w lesie lub na łące lecz w ogrodach, na pryzmach kompostowych, w ruinach starych budynków lub na śmietniskach. Mnie w każdym razie nigdy dotąd nie zaszkodziły.
    --
    -Dlaczego Komorowski sprzeciwiał się likwidacji WSI?
    -Bo walczył o wiejski elektorat!

    Tomek Janiszewski

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.