pierogi z suszonymi śliwkami - robicie? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • widziałam ostatnio takie w menu jakieś pierogarni i zaczęłam zgłębiać temat.
    znalazłam kilka przepisów, ale wiecie jak to jest bez doświadczenia. tym
    bardziej, że chciałabym zrobić je na wigilię:)
    w większości przepisów farszem są same śliwki - czy to właśnie o to chodzi? i
    wtedy są najlepsze? poza tym nurtuje mnie jeszcze pytanie czy śliwki polskie
    (uwielbiam je mają cudowny smak, ale mocno czuć posmak wędzony - czy to nie
    popsuje pierogów) czy kalifornijskie? a może lepsze będą z miodem i cynamonem???
    jeżeli macie doświadczenie w tej kwestii i robicie takie pierogi to proszę o
    pomoc:)
    • Gość: . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 18:45
      ja lubię śliwki podwędzane, ze względu na ten ich specyficzny smak i zapach
      jeśli kalifornijskie, to trzeba je trochę dosmaczyć - cynamonem jak napisałaś,
      odrobiną ubitego w moździerzu goździka, wanilią
    • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 19:35
      jesli do barszczu(nadają się:)-to z wędzonych.
      do jedzenia tak po prostu lepsze chyba na słodko/kalifornijskie
      • Z tego, co wiem jest to potrawa o dlugiej tradycji i z cala
        pewnoscia nie byla robiona z kalifornijskich, nijakich sliwek, a z
        polskich tj. wedzonych, moim zdaniem bez porownania smaczniejszych,
        choc moze nie tak miesistych.
        U mnie robiono bez zadnych dodatkow smakowych. Podawalo sie je z
        maslem. Byly znakomite.

        I jeszcze jedno.
        Ich sie nie jada do barszczu. Do barszczu ida uszka z grzybami.
        • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 20:03
          jada się:)
          co prawda nie u mnie ,ale w goscinie tak dostałam.
          W niektórych domach do barszczu dają fasolę "jaśka"
          • Gość: lauri IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.07, 21:04
            Fasola do barszczu jak najbardziej, ale nie pierogi ze sliwkami, ktore w
            tradycyjnej kuchni galicyjskiej sa jedzone na slodko! (oczywiscie to moje zdanie)
            Pierozki sliwkowe serwuje sie po wszystkich rybach, kapustach, ziemniakach (te
            ostatnie fakultatywnie) i pierogach z kapusta wlasnie, a przed kutia i ciastami.
            Zdradze zwyczaj mojej Mamy: posypac pierogi cukrem pudrem wymieszanym z
            rozdrobnionymi orzechami wloskimi. Rewelacja!
            No i ja jestem za wedzonymi sliwkami.
            I dobrze by bylo, jakby te pierogi byly troche mniejsze, niz tradycyjne na ostro.
            POzdrawiam
            • Podpisuje sie pod lauri, bo zgadzam sie z kazdym slowem. Pomysl z
              orzechami znakomity. Sliwki(wedzone, polskie) ida swietnie z
              orzechami.
              Przy okazji, Lauri, czy znany Ci jest andrut ze sliwkami i
              orzechamiO
              Wspominam to z rozczuleniem, ale zrobic nie mam jak z braku
              wlasciwych sliwek...(
              Och, jakie to bylo wyborne!
              • robie pol na pol z kalifornijskich i wedzonych, nie trzeba wtedy posypywac
                cukrem... Rowniez do farszu dodaje kandyzowana skorek z pomaranczy. Tak jak
                babcia robila... Zanim mialam dostep do sliwek wedzonych robilam farsz z moreli,
                orzechow lub migdalow i pomaranczowej brandy (inaczej bedzie mdle), z odrobina
                cynamonu. Takze wspaniale wychodza z fig (tylko Mission!), czekolady i
                kandyzowanej skorki z cytryny. Rowniez farsz z samych kalifornijskich sliwek ze
                skorka wychodza niezle... A juz szczytem wszystkiego jest farsz
                orzechowo-zurawinowo-malinowy (jam malinowy nie swieze maliny)... Zawsze da sie
                zaczac nowa niesamowita tradycje!
                • Gość: joma24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 11:37
                  czy te sliwki wkładacie po jednej calej do pieroga czy tez
                  rozdrabniacie i do pieroga idze pacia ? ciasto moze byc takie same
                  jak do ruskich ?
                  • Gość: bajeczka04 IP: 195.150.165.* 21.12.07, 14:14
                    Moja mama robi takie pierogi zawsze na Wigilię. Wkłada jedną całą śliwkę do pieroga, a ciasto jest takie same jak do ruskich i innych pierogów. Z tymże robiąc pierogi z suszonymi śliwkami, moja mama wykrawa z ciasta kwadraty, na taki kwadrat kładzie śliwkę i zlepia pierogi . Jest to wygodniejsze niż pakowanie śliwek do kółek wycinanych z ciasta pierogowego. Zresztą kto co woli.
                    Pozdrawiam! Agnieszka
                  • Gość: ala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 19:54
                    u mnie idzie pacia:)
                    robimy z przepisu H.Szymanderskiej: namoczyć 40dag śliwek przez noc, następnego
                    dnia ugotować, odcedzić - wywar idzie do kompotu z suszonych owoców, do śliwek
                    łyżkę cukru i rozetrzeć to wszystko na gęstą pastę

                    ciasto do tych pierdogów też od Szymanderskiej (30 dag mąki, jajko, sól, trochę
                    ciepłej wody)
              • Pierogi ze sliwkami suszonymi na 'ostro' - nie pelen przepis, ale sasiadki zapytalam (pani jest z Litwy) i mimochodem mi powiedziala: do farszu dodaje sie zielonej pietruszki, tymianku (swiezy lepszy niz suszony ale na bezrybiu i rak ryba), cebule szalotke pokrojona drobno i usmazona na masle, sol, pieprz, papryka cayenne do smaku, no i kwasne suszone, namoczone sliwki - sliwki sie moczy ale nie gotuje - mozna moczyc w winie wtedy nabieraja jeszcze ostrzejszego wyrazu, po czym sie mieli lub kroi i miesza z pozostalymi skladnikami. Cebuli powinno byc sporo, tyle mniej wiecej co sie dodaje do farszu z grzybow... Takie pierogi ida z kazda zupa. Najbardziej smakuja z barszczem z gesiny, ale moga byc spokojnie do barszczu wigilijnego.
                • Gość: joma24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 10:58
                  no nie doczytałam juz waszych postów i zrobiłam z ciasta z GP od
                  fettiny (maslanka + maka) - wyszło super, choc pierwszy raz pierogi
                  robiłam, wkładałam całe sliwki suszone + trochę przyprawy do
                  pierników ub mielone orzechy , ale moj synek ktory ze mną lepil
                  dawał mielone orzechy + rodzynki (sultanskie, wielkie) i wyszło tez
                  super ! pierogi byly na kolację , reszta siedzi w zamrazarniku i
                  bedzie podana na swieta .

            • Gość: mako IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 14:27
              Witam serdecznie, a jakie polecacie najlepsze ciasto na pierogi?
    • Witam! Moja babcia robiła takie pierogi oczywiscie z polskich
      sliwek, byly to sliwki wyjete z wigilijnego kompotu a czasami robila
      pierogi z powidlem sliwkowym - tez byly pyszne. Podawala je ze
      stopionym maslem.
    • Można zamknąć temat.
      --
      pozdrawiam
    • Gość: Bona IP: *.fastres.net 26.12.07, 21:56
      pierogi z suszonymi sliwkami pieczone
      pomysl autorki
      -ciasto kruche standartowe, tzn 2:1 maka i tluszcz,1 zoltko, troche wody lub
      smietany,szczypta proszku do pieczenia, zagniatamy i odstawiamy do lodowki
      -walkujemy , wykrawamy szklanka kolka, do srodka sliwka jaka kto lubi polska lub
      kalifornijska..jak polska to wczesniej namoczona, jak kalifornijska to oplukana
      i z dodatkiem cynamonu
      -lepimy pierozki, brzegi ozdobnie szczypiemy, na wierzch smarujemy rozmaconym
      jajkiem i posypujemy kandyzowana skorka pomaranczowa
      -do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min az sie ladnie zrumienia

      gwarantuje, ze jak sprobujecie to zgoszcza na kazdej wigilii
      pozdrawiam i smacznego

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.