Dodaj do ulubionych

pierogi z suszonymi śliwkami - robicie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 13:17
widziałam ostatnio takie w menu jakieś pierogarni i zaczęłam zgłębiać temat.
znalazłam kilka przepisów, ale wiecie jak to jest bez doświadczenia. tym
bardziej, że chciałabym zrobić je na wigilię:)
w większości przepisów farszem są same śliwki - czy to właśnie o to chodzi? i
wtedy są najlepsze? poza tym nurtuje mnie jeszcze pytanie czy śliwki polskie
(uwielbiam je mają cudowny smak, ale mocno czuć posmak wędzony - czy to nie
popsuje pierogów) czy kalifornijskie? a może lepsze będą z miodem i cynamonem???
jeżeli macie doświadczenie w tej kwestii i robicie takie pierogi to proszę o
pomoc:)
Edytor zaawansowany
  • Gość: . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 18:45
    ja lubię śliwki podwędzane, ze względu na ten ich specyficzny smak i zapach
    jeśli kalifornijskie, to trzeba je trochę dosmaczyć - cynamonem jak napisałaś,
    odrobiną ubitego w moździerzu goździka, wanilią
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 19:35
    jesli do barszczu(nadają się:)-to z wędzonych.
    do jedzenia tak po prostu lepsze chyba na słodko/kalifornijskie
  • 20.12.07, 19:50
    Z tego, co wiem jest to potrawa o dlugiej tradycji i z cala
    pewnoscia nie byla robiona z kalifornijskich, nijakich sliwek, a z
    polskich tj. wedzonych, moim zdaniem bez porownania smaczniejszych,
    choc moze nie tak miesistych.
    U mnie robiono bez zadnych dodatkow smakowych. Podawalo sie je z
    maslem. Byly znakomite.

    I jeszcze jedno.
    Ich sie nie jada do barszczu. Do barszczu ida uszka z grzybami.
  • Gość: g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 20:03
    jada się:)
    co prawda nie u mnie ,ale w goscinie tak dostałam.
    W niektórych domach do barszczu dają fasolę "jaśka"
  • Gość: lauri IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.07, 21:04
    Fasola do barszczu jak najbardziej, ale nie pierogi ze sliwkami, ktore w
    tradycyjnej kuchni galicyjskiej sa jedzone na slodko! (oczywiscie to moje zdanie)
    Pierozki sliwkowe serwuje sie po wszystkich rybach, kapustach, ziemniakach (te
    ostatnie fakultatywnie) i pierogach z kapusta wlasnie, a przed kutia i ciastami.
    Zdradze zwyczaj mojej Mamy: posypac pierogi cukrem pudrem wymieszanym z
    rozdrobnionymi orzechami wloskimi. Rewelacja!
    No i ja jestem za wedzonymi sliwkami.
    I dobrze by bylo, jakby te pierogi byly troche mniejsze, niz tradycyjne na ostro.
    POzdrawiam
  • 20.12.07, 23:35
    Podpisuje sie pod lauri, bo zgadzam sie z kazdym slowem. Pomysl z
    orzechami znakomity. Sliwki(wedzone, polskie) ida swietnie z
    orzechami.
    Przy okazji, Lauri, czy znany Ci jest andrut ze sliwkami i
    orzechamiO
    Wspominam to z rozczuleniem, ale zrobic nie mam jak z braku
    wlasciwych sliwek...(
    Och, jakie to bylo wyborne!
  • 21.12.07, 00:44
    robie pol na pol z kalifornijskich i wedzonych, nie trzeba wtedy posypywac
    cukrem... Rowniez do farszu dodaje kandyzowana skorek z pomaranczy. Tak jak
    babcia robila... Zanim mialam dostep do sliwek wedzonych robilam farsz z moreli,
    orzechow lub migdalow i pomaranczowej brandy (inaczej bedzie mdle), z odrobina
    cynamonu. Takze wspaniale wychodza z fig (tylko Mission!), czekolady i
    kandyzowanej skorki z cytryny. Rowniez farsz z samych kalifornijskich sliwek ze
    skorka wychodza niezle... A juz szczytem wszystkiego jest farsz
    orzechowo-zurawinowo-malinowy (jam malinowy nie swieze maliny)... Zawsze da sie
    zaczac nowa niesamowita tradycje!
  • Gość: joma24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 11:37
    czy te sliwki wkładacie po jednej calej do pieroga czy tez
    rozdrabniacie i do pieroga idze pacia ? ciasto moze byc takie same
    jak do ruskich ?
  • Gość: bajeczka04 IP: 195.150.165.* 21.12.07, 14:14
    Moja mama robi takie pierogi zawsze na Wigilię. Wkłada jedną całą śliwkę do pieroga, a ciasto jest takie same jak do ruskich i innych pierogów. Z tymże robiąc pierogi z suszonymi śliwkami, moja mama wykrawa z ciasta kwadraty, na taki kwadrat kładzie śliwkę i zlepia pierogi . Jest to wygodniejsze niż pakowanie śliwek do kółek wycinanych z ciasta pierogowego. Zresztą kto co woli.
    Pozdrawiam! Agnieszka
  • Gość: ala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 19:54
    u mnie idzie pacia:)
    robimy z przepisu H.Szymanderskiej: namoczyć 40dag śliwek przez noc, następnego
    dnia ugotować, odcedzić - wywar idzie do kompotu z suszonych owoców, do śliwek
    łyżkę cukru i rozetrzeć to wszystko na gęstą pastę

    ciasto do tych pierdogów też od Szymanderskiej (30 dag mąki, jajko, sól, trochę
    ciepłej wody)
  • Gość: ala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 19:55
    pierdogi - hihi :)))
  • 21.12.07, 20:28
    Pierogi ze sliwkami suszonymi na 'ostro' - nie pelen przepis, ale sasiadki zapytalam (pani jest z Litwy) i mimochodem mi powiedziala: do farszu dodaje sie zielonej pietruszki, tymianku (swiezy lepszy niz suszony ale na bezrybiu i rak ryba), cebule szalotke pokrojona drobno i usmazona na masle, sol, pieprz, papryka cayenne do smaku, no i kwasne suszone, namoczone sliwki - sliwki sie moczy ale nie gotuje - mozna moczyc w winie wtedy nabieraja jeszcze ostrzejszego wyrazu, po czym sie mieli lub kroi i miesza z pozostalymi skladnikami. Cebuli powinno byc sporo, tyle mniej wiecej co sie dodaje do farszu z grzybow... Takie pierogi ida z kazda zupa. Najbardziej smakuja z barszczem z gesiny, ale moga byc spokojnie do barszczu wigilijnego.
  • Gość: joma24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 10:58
    no nie doczytałam juz waszych postów i zrobiłam z ciasta z GP od
    fettiny (maslanka + maka) - wyszło super, choc pierwszy raz pierogi
    robiłam, wkładałam całe sliwki suszone + trochę przyprawy do
    pierników ub mielone orzechy , ale moj synek ktory ze mną lepil
    dawał mielone orzechy + rodzynki (sultanskie, wielkie) i wyszło tez
    super ! pierogi byly na kolację , reszta siedzi w zamrazarniku i
    bedzie podana na swieta .

  • Gość: mako IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 14:27
    Witam serdecznie, a jakie polecacie najlepsze ciasto na pierogi?
  • Gość: joma24 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 10:04
    ja znam tylko z GP Fettiny - 0,5 l maslanki + 0,5 kg maki - wg mnie
    super ! ale pierwszy raz pierogowałam
  • 23.12.07, 11:02
    Witam! Moja babcia robiła takie pierogi oczywiscie z polskich
    sliwek, byly to sliwki wyjete z wigilijnego kompotu a czasami robila
    pierogi z powidlem sliwkowym - tez byly pyszne. Podawala je ze
    stopionym maslem.
  • 23.12.07, 11:43
    Można zamknąć temat.
    --
    pozdrawiam
  • Gość: ja IP: *.tsi.tychy.pl 23.12.07, 23:57
    Palant.
  • Gość: ewa IP: *.acn.waw.pl 25.12.07, 17:01
    A kto pytal Cie o pierogi z kapusta?? Twoja zona no no, kolejny przemadrzaly
    szowinista rodzinny. Nie jedna zona dobre robi!!!

    A co do pierogów z suszonymi sliwakami...ja robie co roku, cala sliwka w
    normalnym cieście, dodaje na koniec troszke bułki tartej podsmazonej na masle
    ..tak jak do knedli...
    Jemy je przed ciastami wigilijnymi. Pychota:)
  • Gość: Bona IP: *.fastres.net 26.12.07, 21:56
    pierogi z suszonymi sliwkami pieczone
    pomysl autorki
    -ciasto kruche standartowe, tzn 2:1 maka i tluszcz,1 zoltko, troche wody lub
    smietany,szczypta proszku do pieczenia, zagniatamy i odstawiamy do lodowki
    -walkujemy , wykrawamy szklanka kolka, do srodka sliwka jaka kto lubi polska lub
    kalifornijska..jak polska to wczesniej namoczona, jak kalifornijska to oplukana
    i z dodatkiem cynamonu
    -lepimy pierozki, brzegi ozdobnie szczypiemy, na wierzch smarujemy rozmaconym
    jajkiem i posypujemy kandyzowana skorka pomaranczowa
    -do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min az sie ladnie zrumienia

    gwarantuje, ze jak sprobujecie to zgoszcza na kazdej wigilii
    pozdrawiam i smacznego

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.