Dodaj do ulubionych

Pizza - dzisiaj świętujemy!

IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 09.02.08, 15:54
Co potrzebne jest do stworzenia Święta Bigosu? (prócz bigosu)
Edytor zaawansowany
  • z.czaka 09.02.08, 16:00
    Krótka piłka: pizzę pieczemy w temperaturze od 250 st. w górę, z właczoną
    jeśli mamy konwekcją, grzaniem dolnym i na omączonej, odwróconej (łatwiej
    rozwałkować) blasze położonej na samym dnie piekarnika, jak najbliżej grzałki.
    I najlepiej niech to będzie cienka, szybko rozgrzewająca się blacha
    "profesjonalna".
    Po 3 min. pieczenia wyjmujemy, obracamy o 180 st. (w poziomie :)) i wkładamy
    na kolejne 3 min. I już, gotowe, żadnych wieśniackich wielkopiecowych wyżarzań
    po pół godziny.
  • Gość: zosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 22:12

    bo mi tortowa nie daje dobrego ciasta.. :(
  • Gość: gość IP: *.chello.pl 10.02.08, 00:30
  • Gość: jkjk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 07:46
    najlepszy efekt daje Typ 500 SPRAWDZONE!!!
  • Gość: mikoda LP IP: *.ols.vectranet.pl 10.02.09, 05:33
    a ja używam 550 a najlepszymi moimi składnikami jest tzw "przegląd tygodnia"
    czyli, to co mam akurat w lodówce byle by dobrze drobno pokroić
  • Gość: dfdf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 07:48
    Tortowa jest do słodkich ciast a pizzowe takim nie jest. Typ 500 jest najlepsza.
  • Gość: FRANKA IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 31.07.10, 21:21
    szybkie ciasto na spod pizzy--wymieszac ,,70g masla,3 male biale
    serki (petite suisse),170g maki,zrobic z tego kulke i zostawic w
    lodowce 30min , rozwalkowac krazek ,polozyc na okraglej blaszce
    wylozonej papieram do pieczenia ,podziurkowac widelcem -farsz,,,pol
    czerwonej papryki 1 pieczarka, 1 pomidor ,10 oliwek czarnych i moze
    tez jak masz 10 zielonych 2-3 plasterki szynki ,wszystko pokroic
    drobno do salaterki ,dodac pol lyzeczki curry ,1 lyzke oleju ,1
    lyzeczke origano,pieprz (nie solic) troche tymianku i mala puszeczke
    koncentratu ,wymieszac,wylozyc na ciasto i posypac startym
    serem,piec w nagrzanym piekarniku t 6 (180°c)30 minut ,podawac z
    zielona salata doprawiona winegret-smacznego
  • Gość: marter7 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.08, 16:37
    googiel podaje jeszcze:
    INTERNATIONAL PIZZA DAY, 1 czerwca
    World Pizza Day, 7 września...

    Najwyższy czas na Dzień Pieroga :)
  • Gość: ... IP: *.elisa-laajakaista.fi 09.02.08, 17:06
    Jaka pizza hawajska...ludzie, ble ble ble....??? Do pizzy nie dodaje sie zadnych
    owocow, no chyba, ze owoce morza...
  • kpsting 09.02.08, 17:56
    to fakt. pare razy jadlem z ananasem. i za kazdym razem musialem odchorowac na
    drugi dzien.

    grube ciasto w pizzy tez nie bardzo pasi... chyba ze jest to sycylijska.
    najlepsze pizze sa bardzo proste, np. czosnek i vodka sos; sos pomidorowy i
    roztopiona mozarella; male kawaleczki kurczaka plus mieszanka sosu buffalo i
    dressingu "blue cheese"; makaron penne polany vodka sos, itp. im ostrzejsze tym
    lepsze...
    Zostalem po prostu "poblogoslawiony" niesamowita pizzeria w sasiedztwie :)
  • Gość: fan IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.08, 18:27
    Ananas na Pizzy to nie oryginal, to nie Italia. Tradycyjne z cienkim spodem to:
    Z sosem Bolognese, Napoli. I potem jeszcze z dodatkami: Szynka, Salami, Tunczyk,
    Pieczarki.
  • Gość: nessie IP: *.rzeszow.mm.pl 13.01.09, 13:21
    I takie właśnie są najlepsze. Żadnego wydziwiania. Tradycyjne
    składniki wysokiej jakości i cienkie ciasto - to jest to!
  • Gość: tt IP: *.gprs.plus.pl 09.02.08, 18:29
    no wlasnie - to kiedy jest ten dzien pizzy - fuj Wyborcza taka nieprecyzyjna
  • Gość: gourmet IP: *.icpnet.pl 09.02.08, 17:04
    W polskich pizzeriach, podobnie jak w amerykańskich, bazylię zastąpiono
    oregano... Dlaczego??
  • Gość: ... IP: *.elisa-laajakaista.fi 09.02.08, 17:08
    bo to nie sa pizze tylko jakies namiastki, podobnie jak hawajska i inne wymysly...
  • jo.hanna 09.02.08, 20:49
    nt
  • Gość: pzizzoman IP: *.chello.pl 09.02.08, 18:33
    ja tam znam inna opinię na temat rozwoju pizzy. wiąże się z prohibicją. Po
    prostu amerykanie chcąc napić się winka chadzali do włoskich restauracji gdzie
    oprócz wina poznali pizze. a po drugie pizze którą znamy nie jest z włoch ale z
    usa. Włoska pizza była bardzo skromna, a emigranci włoscy w usa zaczęli
    wzbogacać pizzę o nowe składniki i z mała fala powrotów włochów do italii
    wprowadzili do domów swych przodków "nową pizzę". I właśnie po zatoczeniu koła
    "italia-usa-italia" powstała ta pizza którą znamy. Zresztą, we włoszech pizza
    nie jest daniem narodowym, w niektórych regionach nie istnieje w kuchni
    regionalnej, lub są rzeczywiście placki które według naszych gustów nie wiele
    maja wspólnego z pizzą.
  • Gość: realizm IP: 80.216.69.* 09.02.08, 21:48
    nie lubie pizzy, brrr....
  • Gość: Żarłok IP: *.acn.waw.pl 09.02.08, 22:34
    A ja uwielbiam... :)

    BTW: parę dni temu widziałem jakiś powtórkowy program w Kuchnia.TV, właśnie o
    pizzy. Mówili sporo o "klasycznej" pizzy nowojorskiej (fuj!), potem pojechali do
    kolebki pizzy. Tam upichcili cudowną margeritę, co ciekawe jako, że program był
    robiony na jesieni, wzięli wielkie kiście pomidorków (nieduże, jakoś 2x większe
    od koktajlowych) - świeże, podwędzane lekko w dymie. Tak sobie po prostu wisiały
    parę miesięcy... Hmmm. Samych tych cudownych pomidorów bym spróbował, nie mówią
    o całej margericie... Mniam, mniam!

  • Gość: pionki i poziomki IP: *.215.39.26.getinternet.no 10.02.08, 00:38
    Wstyd! I to na głównej stronie!
  • Gość: pisownia IP: *.44.183.58.megaegg.ne.jp 10.02.08, 01:04
    Wlasnie sie obudzilam, wlaczylam komuper i co widze na glownej
    stronie GW? 9 luty!!! Mam nadzieje,ze po prostu jeszcze jestem
    zaspana i jak zerne za kilk godzin to bedzie 9 lutego;-)
  • Gość: low IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 01:22
    Gdzie zecer? Gdzie ktokolwiek, kto sprawdza błędy? Już tak bezgranicznie ufamy wordowi? Szanowny autorze/autorko - piszemy "9 lutego", nie zaś "9 luty". W gimnazjum i liceum już tego uczą. "Wyborcza" nie jest już elitą wśród dzienników. Nie zamieniajmy jej jednak na szmatławiec.
  • Gość: zxcc IP: 83.238.180.* 10.02.08, 06:58
    >"Wyborcza" nie jest już elitą wśród dzienników.
    > Nie zamieniajmy jej jednak na szmatławiec.

    A gdzie jest napisane, że to "Wyborcza"?
    To jest "gazeta.pl", "Wyborcza" to inny adres!!!
  • Gość: fasolala IP: 82.160.76.* 16.02.08, 15:00
    Gość portalu: Pizzamen napisał(a):

    > Po co piec skoro można łatwo zmówić najlepszą pizze na świecie z daGrasso :D

    ja tam pizzy z daGrasso nie lubię. przynajmniej w moim mieście serwują kiepską.
    Uważam, że najlepsze są małe pizzerie nie należące do żadnych sieci.
  • Gość: Pikpok IP: *.multimo.gtsenergis.pl 21.02.08, 23:16
    widzialem kiedys pizze z krążkami czerwonych buraków. Nie probowalem ale to
    musialo byc cos niesamowitego
  • Gość: mikoda LP IP: *.ols.vectranet.pl 08.02.09, 20:01
    a ja robię całość na chybił trafił
    około pół kilo mąki mieszam z łyżeczką soli i dolewam setkę oleju
    (oczywiście wszystko około)
    osobno pół kostki drożdży z łyżeczką cukru i niewielką ilością wody
    mieszam aż drożdże całkowicie się rozpuszczą
    wszystko łączę i dolewam tyle wody aż powstanie ciasto ciut twardsze niż na
    pierogi
    w międzyczasie włączam piec na 250stopni
    ciasto wyrabiam na jednolitą masę i dzielę na kilka kęsów które ręcznie
    zagniatam tworząc coś co przypominałoby bułkę gdyby nie było aż tak nierówne
    następnie bułki układam blisko siebie na desce i przykrywam czystą ściereczką
    kuchenną
    i to sobie "garuje"
    i dalej
    :przygotowuję sos pomidorowy
    :kroję składniki
    co ciekawsze w chwili gdy piec się wystarczająco nagrzeje ja mogę już wstawiać
    pierwszą pizzę
    i takim to sposobem w ciągu 1,5 h udaje mi się stworzyć kilka gotowych placków
    z 0,5 kg mąki
    polecam bo wszystkim znajomym smakuje
    oczywiście pewnym specjalnym pomysłem jest smak sosu ale to już moja tajemnica
  • Gość: mikoda LP IP: *.ols.vectranet.pl 21.02.09, 09:39
    widzę nikogo nie zachwycił mój tamtoczasowy przepis
    trudno widzę że muszę zaprosić na degustację
    proszę o maile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka