Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki?

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.stg.pl

    ha ha kobieta tłumaczy jak dla debila jak ziemniaki odcedzać:-)
    • 08.10.08, 16:53 Odpowiedz
      to nie są pieczone ziemniaki tylko smażone. tłuste i niezbyt zdrowe
    • 09.10.08, 21:30 Odpowiedz
      Wbrew pozorom nie jest to wcale takie proste. Male ziemniaczki
      musisz najpierw obsmazyc na patelni w duzej ilosci tluszczu,jakiego
      to juz zalezy od twojego smaku.Moze byc olej lub smalec z boczkiem,a
      potem to wszystko nalezy ulozyc na blaszcze i zapiec w piekarniku.
      Mozesz tez ugotowane ziemniaki usmazyc na patelni.Kroje je wtedy w
      plasterki i wrzucam na mocno nagrzany tluszcz.Mieszam oliwe z
      margaryna.Wazne jest przy tym zeby ziemniaki mocno sie
      podsmazyly,nie wolno ich za wczesnie przewracac,bo wtedy sie
      rozpadaja i nie beda chrupiace.
    • 26.10.08, 22:18 Odpowiedz
      Wszystko dobrze, tylko, jak jest ich dużo to się łamią i kleją na patelni?!Co
      wtedy robić?A ja chciałbym sobie takie talarki ziemniaczane przyrządzić, a nie
      bardzo umiem...Piekarnik odpada, tylko patelnią dysponuję. Kto dradzi?
      • 10.11.08, 13:50 Odpowiedz
        Ugotuj w mundurkach(musza pozostac jedrne),pokroj na plasterki,posyp
        odrobina maki(dzieki mace nie beda sie przyklejac do patelni i beda
        chrupkie:-).Kladz pojedyncza warstwa na mocno rozgrzany tluszcz(ja
        robie na klarowanym masle),po zrumienieniu przewroc na druga
        strone.Sol,pieprz,gotowe!Pod koniec smazenia mozna dodac drobno
        pokrojona cebule.
        • IP: 82.139.179.*

          Gość: slaj 15.09.10, 17:00 Odpowiedz
          talarki klasyczne robi się tak:

          pokrój ziemniaki w plastry grubości około 7 i pół milimetra.
          na patelni rozgrzej tłuszcz (masło, ewentualnie olej, albo masło z oliwą, etc). wrzuć ziemniaki. posyp przyprawami: sól, pieprz, majeranek i połam parę listków laurowych (jak ktoś lubi może być jeszcze kminek i kolendra). smażyć pod przykryciem aż będą rumiane, obrócić i przysmażyć z drugiej strony.
          podawać koniecznie z kefirem.
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: gaga 27.10.08, 15:46 Odpowiedz
      Pokrój ziemniaki na 4 ,ugotuj tak nie do końca,żeby nie były mięke
      i wrzuć na głeboki tłuszcz do obsmażenia . Szybko i dobre . Smacznego
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: esmina 16.01.09, 19:01 Odpowiedz
      Beznadziejny przepis.ja surowe ziemniaczki obsypuje przyprawami,rożnymi i
      wstawiam do piekarnika na dole a na gorze kurczaka.Upieką się w tym samym
      czasie i są pyszne.trzeba pokroić na ćwiartki.
    • IP: *.ce.qub.ac.uk

      Gość: aga 21.07.09, 12:27 Odpowiedz
      opis jak dla kogos kto w zyciu w kuchni nie byl.
    • 22.07.09, 01:10 Odpowiedz
      A ja mam jeszcze prostszy sposób rodem ze Szwecji: tzw. klyft potatis.
      Wystarczy dobrze wyszorować ziemniaki ( najlepsze są młode), pokroić je w
      ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości)- nie obierać ze skorki!,
      ułożyć na blasze, polać (czy raczej skropić) oliwa z oliwek, posolić i
      doprawić wg upodobań np. rozmarynem lub czosnkiem czy pieprzem, wsunąć do
      piekarnika i zapiekać aż się zrumienia - pyszności! Smacznego!
      • 22.07.09, 01:14 Odpowiedz
        Właśnie tak jak napisały poprzednie osoby -piec trzeba na surowo, bez wstępnego
        gotowania - w szwedzkiej wersji szczególnego smaku dodaje im oliwa.
        • IP: 83.1.94.*

          Gość: Edyta 21.10.09, 21:24 Odpowiedz
          Również popieram osoby które mówią o pieczeniu surowych ziemniaków.Są świetne,ja
          robię je z czosnkiem i rozmarynem.Obieramy ziemniaki,duże kroimy na czworo a
          małe na pół.Siekamy kilka ząbków czosnku z gałązką rozmarynu(same
          listki),posypujemy ziemniaki,dodajemy sól i pieprz,oliwę lub dobry olej.Wszystko
          dokładnie mieszamy by ziemniaki pokryły sie przyprawami.Robię to już na
          brytfanie.Pieczemy w 200st.ok.45-60min.Wszystko zależy od wielkości i gatunku
          ziemniaków.
    • IP: *.brnt.cable.ntl.com

      Gość: kucharz 07.09.09, 10:55 Odpowiedz
      zgadzam sie w 100% ze to film dla ograniczonych
      tajemnica ladnie przypieczonych ziemniakow jest sol, mozna tez pod koniec
      pieczenie lekko posypac tarta bulka dla lepszego efektu i bardzo smacznego wygladu
      zastanowilo mnie w filmie dlaczego zimna blache kobieta wklada do piekarnika
      trzymajac ja przez scierke ;-)
      polecam rowniez dodanie do ziemniakow rozmarynu (jesli to mozliwe swiezego)
      efekt jest naprawde imponujacy a aromat prawdziwie zniewalajacy i to nie tylko
      dla wytrawnych smakoszy
    • IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl

      Gość: mazdamer 11.09.09, 17:53 Odpowiedz
      ja na przyklad kupuje sobie mccainy łódeczki takie 123 fristyle czy cos w tym
      stylu, po czym zapiekam w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. można je sobie tez
      doprawic ziołami...pyszna rzecz. szczegolnie fajnie smakuja z dipami czosnkowymi
      • 11.09.09, 23:18 Odpowiedz
        popieram, też wolę gotowe kupowane frytki, bo po pierwsze nie chce mi się bawić
        w to całe krojenie i obieranie ziemniaków, a po drugie takie właśnie łódeczki
        czy inne McCainy o których piszesz są dużo smaczniejsze i zawsze mi się ładnie
        na rumiano usmażą. z dipami jeszcze nie próbowałam, ale weekend idzie, więc może
        się skuszę.
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: FUJ! 15.10.09, 13:19 Odpowiedz
      OBRZYDLIWIE WYGLADAJA TE ZIEMNIAKI, I JESZCZE ZE SMALCEM. KOGOŚ POJE.BAŁO
      • 20.10.09, 12:45 Odpowiedz
        po co gotowac.ziemniaczki surowe w plasterki usmarzyc w sporej
        ilosci tluszczu, oczywiscie na rozgrzany, tylko ze musi byc jedna
        warstwa talarkow i tak do plowy w tluszczu i bez soli, posolic
        dopiero na talerzu
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: Iga 11.11.09, 18:09 Odpowiedz
      Sorry - do mnie te ziemniaczki nie przemawiają - powody ? : czas
      przygotowania!zuzycie energii! Cholesterol !! tłuszcz !!
      wolę świeżutkie ugotowane z koperkiem lub zwykłe frytki. A jak
      pieczone to w folii lub na ognisku.
    • IP: *.olsztyn.mm.pl

      Gość: titi 13.12.09, 23:42 Odpowiedz
      o matko! instrukcja jak odcedzić ziemniaki, ??? paranoja. Film dla kosmitów!
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: basia -myszka 01.05.10, 20:21 Odpowiedz
      Ja mam bardzo zdrowy przepis. Ziemniaki umyć,nie obierać.Przekroić na pół.
      Nałożyć na blache do pieczenia ciasta.każdy ziemniak posypać kminkiem mielonym
      i majerankiem włożyć do piekarnika .piec 40-45 minut.
      Gdy są gotowe posmarować je masłem.koperkiem lub szczypiorkiem.Podać do tego
      kapustę,ogórki lub zsiadłe mleko./ Ja osobiście jadam je z maślanką.Nie ma nic
      zdrowszego i to prawda.Smacznego.
    • IP: *.chello.pl

      Gość: Adrian 28.06.10, 16:18 Odpowiedz
      bardzo latwo krojimy na kawalki kladziemy na blache dodajemy
      przyprawy np papryke pieprz itp to wszystko polewamy olejem
      delikatnie i do piekarnika beda pyszne
    • IP: *.xdsl.centertel.pl

      Gość: gula 12.10.10, 21:29 Odpowiedz
      nic nie warty przepis
    • 13.10.10, 10:15 Odpowiedz
      ziemniaki mniej więcej równek wielkości obrac,
      ułożyc na suchej, czystej blasze,
      wstawic do piekarnika na 180-220 -
      piec godzinę, póltorej
      --
      Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
      pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
    • IP: *.toya.net.pl

      Gość: vader 17.11.10, 15:33 Odpowiedz
      żona w pracy więc coś sam przygotuje dla nas ,przejrzałem kilka przepisów i nie trzeba być wielkim kucharzem by wywnioskować ze najlepsze sa te przepisy w których mowa o surowych ziemniaczkach jestem pewniak ze będą super jedynie czego nie wiedziałem to przyprawy typu rozmaryn ale spróbuję
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: basia -myszka 07.01.11, 23:25 Odpowiedz
      A ja proponuję frytki z ziemniaków zdrowe i smaczne. Obrać ziemniaki pokroić na frytki(można kupić specjalną ręczną maszynkę do robienia frytek) Na blasze rozprowadzić frytki ,pokropić oliwą z oliwek (po górze) posypać frytki kminkiem mielonym i do piekarnika (zimnego) na 4o-45 minut. Można podawać z keczupem do drugiego dania, lub dowolnie z mięsem i sosem.
      • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

        Gość: basia -myszka 08.01.11, 11:26 Odpowiedz
        Przepraszam ,chciałam dodać sprostowanie do mojego przepisu frytki, cyt. frytki pieczemy w temperaturze 180-200 C ale wkładamy je do nie nagrzanego piekarnika. 40-45 minut. Smacznego.
    • IP: *.adsl.alicedsl.de

      Gość: mmmmmmmm 05.04.11, 10:17 Odpowiedz
      ten filmik video...to chyba dla kompletnych kretynow jest:)....odcedz ziemniaki,przez sciereczke..nad zlewem..chyba kazdy umie odcedzic ziemniaki...instrukcja obslugi..jak polozyc ziemniaki na blache..nie zapomnij uzyc lyzki..wiekszego idiotyzmu juz dawno nie widzialam.to film instruktazowy chyba dla 5 latkow
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: Paula 07.08.11, 19:44 Odpowiedz
      PRZEPIS NA PIKANTNE ZIEMNIACZKI Z SOSEM.
      SkŁaD:
      -ziemniaczki;
      Posypka:
      -1 łyzka pieprzu;
      -1 łyżka mąki;
      -1 łyżka papryki;
      -1 łyżka soli;
      -1 łyżka czosnku granulowanego;
      -jedna łyżeczka kminku;
      Sos:
      -gesty jogurt naturalny;
      -3 ząbki czosnku;
      -koperek(1 łyżeczka świeżego lub pół suszonego).
      Nastawić piekarnik do temp. 200°C, ziemniaki umyć(nie obierać) i pokroić na ćwiartki poukładać na blasze.Do miseczki wsypać 1 łyżkę pieprzu,1 łyżkę mąki,1 łyżkę papryki,1 łyżkę soli,1 łyżkę czosnku granulowanego i jedną łyżeczkę kminku,wszystko wymieszać i posypać ziemniaczki.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Do miseczki wlać jogurt,wcisnąć czosnek i wsypać koperek,wymieszać i odstawić do lodówki.Wyciągnąć gdy będą miękkie chrupiące.
      Ziemniaczki podaje się z sosem czosnkowym,ponieważ nie są wtedy tak ostre.Posypka wystarcza na cała blachę ziemników. Smacznego;)
      • 06.11.11, 13:21 Odpowiedz
        Na 4 osoby,
        1/2 kg ziemniaków
        1 cebula
        1 mała czerwona papryka
        1 ząbek czosnku
        100 gram wędzonego boczku
        margaryna do smażenia
        oliwka
        sól, pieprz, majeranek do smaku

        Rozgrzać margarynę z odrobiną oliwy z oliwek, surowe kartofle pokroić na talarki ca 0,5 cm, smażyć około 15 min, dodać pokrajaną w plasterki cebulę, drobno posiekany czosnek, boczek i paprykę pokrojone w kostkę, przyprawić wedle smaku i smażyć jeszcze przez 15 minut aż kartofle się przypieką na brązowo.
        Tak zamarynowane ziemniaki (pod przykryciem ca. 1 godzinę) można upiec na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 min. w temperaturze 200'C przewracając aby upiekły się z obydwu stron. Bądą upieczone ale nie "rozgotowane" tzw. al dente.
    • 08.11.11, 07:06 Odpowiedz
      Moje chrupiące ziemniaki znajdują się w zapiekance ziemniaczanej. Uwielbiam smak ziemniaków z boczkiem, coś pysznego. Jak dobrze, że jest internet znalazłam ostatnio coś takiego na zapiekankaziemniaczana.eu Nie wiem jak wy ale ja jestem zachwycona. Ziemniaki chrupiące a reszta składników komponuje się znakomicie w całość.
      --
      <a href="http://nalesnikiprzepis.pl"title="naleśniki-przepis">naleśniki-przepis</a>

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.