Dodaj do ulubionych

Jak zrobić chrupiące pieczone ziemniaki?

IP: *.stg.pl 02.10.08, 09:00
ha ha kobieta tłumaczy jak dla debila jak ziemniaki odcedzać:-)
Edytor zaawansowany
  • 08.10.08, 16:53
    to nie są pieczone ziemniaki tylko smażone. tłuste i niezbyt zdrowe
  • Gość: Akasha IP: *.chello.pl 25.10.08, 00:39
    Jak tłuste i niezdrowe to nie jedz :)
    też czesto robie je na patelni jako plasterki ;)
  • 09.10.08, 21:30
    Wbrew pozorom nie jest to wcale takie proste. Male ziemniaczki
    musisz najpierw obsmazyc na patelni w duzej ilosci tluszczu,jakiego
    to juz zalezy od twojego smaku.Moze byc olej lub smalec z boczkiem,a
    potem to wszystko nalezy ulozyc na blaszcze i zapiec w piekarniku.
    Mozesz tez ugotowane ziemniaki usmazyc na patelni.Kroje je wtedy w
    plasterki i wrzucam na mocno nagrzany tluszcz.Mieszam oliwe z
    margaryna.Wazne jest przy tym zeby ziemniaki mocno sie
    podsmazyly,nie wolno ich za wczesnie przewracac,bo wtedy sie
    rozpadaja i nie beda chrupiace.
  • 26.10.08, 22:18
    Wszystko dobrze, tylko, jak jest ich dużo to się łamią i kleją na patelni?!Co
    wtedy robić?A ja chciałbym sobie takie talarki ziemniaczane przyrządzić, a nie
    bardzo umiem...Piekarnik odpada, tylko patelnią dysponuję. Kto dradzi?
  • 10.11.08, 13:50
    Ugotuj w mundurkach(musza pozostac jedrne),pokroj na plasterki,posyp
    odrobina maki(dzieki mace nie beda sie przyklejac do patelni i beda
    chrupkie:-).Kladz pojedyncza warstwa na mocno rozgrzany tluszcz(ja
    robie na klarowanym masle),po zrumienieniu przewroc na druga
    strone.Sol,pieprz,gotowe!Pod koniec smazenia mozna dodac drobno
    pokrojona cebule.
  • Gość: slaj IP: 82.139.179.* 15.09.10, 17:00
    talarki klasyczne robi się tak:

    pokrój ziemniaki w plastry grubości około 7 i pół milimetra.
    na patelni rozgrzej tłuszcz (masło, ewentualnie olej, albo masło z oliwą, etc). wrzuć ziemniaki. posyp przyprawami: sól, pieprz, majeranek i połam parę listków laurowych (jak ktoś lubi może być jeszcze kminek i kolendra). smażyć pod przykryciem aż będą rumiane, obrócić i przysmażyć z drugiej strony.
    podawać koniecznie z kefirem.
  • Gość: szczupak IP: *.szczecin.mm.pl 06.01.11, 11:10
    a jak wymierzasz te 7 i 1/2 milimetra?????
  • Gość: gaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 15:46
    Pokrój ziemniaki na 4 ,ugotuj tak nie do końca,żeby nie były mięke
    i wrzuć na głeboki tłuszcz do obsmażenia . Szybko i dobre . Smacznego
  • Gość: Agunia IP: *.gprs.plus.pl 05.11.08, 10:26
    Najlepiej ugotować ziemniaki w mundurkach ( na półtwardo), wystudzić
    i dopiero takie pokroić w talarki i wrzucać na gorący tłuszcz.
    Polecam
  • Gość: esmina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 19:01
    Beznadziejny przepis.ja surowe ziemniaczki obsypuje przyprawami,rożnymi i
    wstawiam do piekarnika na dole a na gorze kurczaka.Upieką się w tym samym
    czasie i są pyszne.trzeba pokroić na ćwiartki.
  • Gość: as IP: *.idealan.pl 19.01.09, 20:06
    zgadzam się z esminą, jak mają być rumiane i chrupiące, to tylko pieczone na
    surowo - przepis dla amerykańskiego debila
  • Gość: OK IP: *.ok.ok.cox.net 11.09.09, 00:34
    ci amerykanscy debile jedza ziemniaki na sto roznych sposobow a na
    sto innych potrafia je przerabiac, w przeciwienstwie do ciebie ktora
    pochodzi z narodu kartoflanego a szuka przepisow gotowania i
    pieczenia ziemniaka w gazetach.
  • Gość: aga IP: *.ce.qub.ac.uk 21.07.09, 12:27
    opis jak dla kogos kto w zyciu w kuchni nie byl.
  • Gość: Anka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.12.09, 20:15
    I bardzo dobrze, są tacy którzy dopiero do kuchni próbują zaglądać
  • 22.07.09, 01:10
    A ja mam jeszcze prostszy sposób rodem ze Szwecji: tzw. klyft potatis.
    Wystarczy dobrze wyszorować ziemniaki ( najlepsze są młode), pokroić je w
    ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości)- nie obierać ze skorki!,
    ułożyć na blasze, polać (czy raczej skropić) oliwa z oliwek, posolić i
    doprawić wg upodobań np. rozmarynem lub czosnkiem czy pieprzem, wsunąć do
    piekarnika i zapiekać aż się zrumienia - pyszności! Smacznego!
  • 22.07.09, 01:14
    Właśnie tak jak napisały poprzednie osoby -piec trzeba na surowo, bez wstępnego
    gotowania - w szwedzkiej wersji szczególnego smaku dodaje im oliwa.
  • Gość: Edyta IP: 83.1.94.* 21.10.09, 21:24
    Również popieram osoby które mówią o pieczeniu surowych ziemniaków.Są świetne,ja
    robię je z czosnkiem i rozmarynem.Obieramy ziemniaki,duże kroimy na czworo a
    małe na pół.Siekamy kilka ząbków czosnku z gałązką rozmarynu(same
    listki),posypujemy ziemniaki,dodajemy sól i pieprz,oliwę lub dobry olej.Wszystko
    dokładnie mieszamy by ziemniaki pokryły sie przyprawami.Robię to już na
    brytfanie.Pieczemy w 200st.ok.45-60min.Wszystko zależy od wielkości i gatunku
    ziemniaków.
  • Gość: kucharz IP: *.brnt.cable.ntl.com 07.09.09, 10:55
    zgadzam sie w 100% ze to film dla ograniczonych
    tajemnica ladnie przypieczonych ziemniakow jest sol, mozna tez pod koniec
    pieczenie lekko posypac tarta bulka dla lepszego efektu i bardzo smacznego wygladu
    zastanowilo mnie w filmie dlaczego zimna blache kobieta wklada do piekarnika
    trzymajac ja przez scierke ;-)
    polecam rowniez dodanie do ziemniakow rozmarynu (jesli to mozliwe swiezego)
    efekt jest naprawde imponujacy a aromat prawdziwie zniewalajacy i to nie tylko
    dla wytrawnych smakoszy
  • Gość: mazdamer IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.09.09, 17:53
    ja na przyklad kupuje sobie mccainy łódeczki takie 123 fristyle czy cos w tym
    stylu, po czym zapiekam w piekarniku, bez dodatku tłuszczu. można je sobie tez
    doprawic ziołami...pyszna rzecz. szczegolnie fajnie smakuja z dipami czosnkowymi
  • 11.09.09, 23:18
    popieram, też wolę gotowe kupowane frytki, bo po pierwsze nie chce mi się bawić
    w to całe krojenie i obieranie ziemniaków, a po drugie takie właśnie łódeczki
    czy inne McCainy o których piszesz są dużo smaczniejsze i zawsze mi się ładnie
    na rumiano usmażą. z dipami jeszcze nie próbowałam, ale weekend idzie, więc może
    się skuszę.
  • 20.10.09, 12:45
    po co gotowac.ziemniaczki surowe w plasterki usmarzyc w sporej
    ilosci tluszczu, oczywiscie na rozgrzany, tylko ze musi byc jedna
    warstwa talarkow i tak do plowy w tluszczu i bez soli, posolic
    dopiero na talerzu
  • Gość: Iga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 18:09
    Sorry - do mnie te ziemniaczki nie przemawiają - powody ? : czas
    przygotowania!zuzycie energii! Cholesterol !! tłuszcz !!
    wolę świeżutkie ugotowane z koperkiem lub zwykłe frytki. A jak
    pieczone to w folii lub na ognisku.
  • Gość: titi IP: *.olsztyn.mm.pl 13.12.09, 23:42
    o matko! instrukcja jak odcedzić ziemniaki, ??? paranoja. Film dla kosmitów!
  • Gość: basia -myszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 20:21
    Ja mam bardzo zdrowy przepis. Ziemniaki umyć,nie obierać.Przekroić na pół.
    Nałożyć na blache do pieczenia ciasta.każdy ziemniak posypać kminkiem mielonym
    i majerankiem włożyć do piekarnika .piec 40-45 minut.
    Gdy są gotowe posmarować je masłem.koperkiem lub szczypiorkiem.Podać do tego
    kapustę,ogórki lub zsiadłe mleko./ Ja osobiście jadam je z maślanką.Nie ma nic
    zdrowszego i to prawda.Smacznego.
  • Gość: Adrian IP: *.chello.pl 28.06.10, 16:18
    bardzo latwo krojimy na kawalki kladziemy na blache dodajemy
    przyprawy np papryke pieprz itp to wszystko polewamy olejem
    delikatnie i do piekarnika beda pyszne
  • Gość: gula IP: *.xdsl.centertel.pl 12.10.10, 21:29
    nic nie warty przepis
  • 13.10.10, 10:15
    ziemniaki mniej więcej równek wielkości obrac,
    ułożyc na suchej, czystej blasze,
    wstawic do piekarnika na 180-220 -
    piec godzinę, póltorej
    --
    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
  • Gość: vader IP: *.toya.net.pl 17.11.10, 15:33
    żona w pracy więc coś sam przygotuje dla nas ,przejrzałem kilka przepisów i nie trzeba być wielkim kucharzem by wywnioskować ze najlepsze sa te przepisy w których mowa o surowych ziemniaczkach jestem pewniak ze będą super jedynie czego nie wiedziałem to przyprawy typu rozmaryn ale spróbuję
  • Gość: basia -myszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 23:25
    A ja proponuję frytki z ziemniaków zdrowe i smaczne. Obrać ziemniaki pokroić na frytki(można kupić specjalną ręczną maszynkę do robienia frytek) Na blasze rozprowadzić frytki ,pokropić oliwą z oliwek (po górze) posypać frytki kminkiem mielonym i do piekarnika (zimnego) na 4o-45 minut. Można podawać z keczupem do drugiego dania, lub dowolnie z mięsem i sosem.
  • Gość: basia -myszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 11:26
    Przepraszam ,chciałam dodać sprostowanie do mojego przepisu frytki, cyt. frytki pieczemy w temperaturze 180-200 C ale wkładamy je do nie nagrzanego piekarnika. 40-45 minut. Smacznego.
  • Gość: mmmmmmmm IP: *.adsl.alicedsl.de 05.04.11, 10:17
    ten filmik video...to chyba dla kompletnych kretynow jest:)....odcedz ziemniaki,przez sciereczke..nad zlewem..chyba kazdy umie odcedzic ziemniaki...instrukcja obslugi..jak polozyc ziemniaki na blache..nie zapomnij uzyc lyzki..wiekszego idiotyzmu juz dawno nie widzialam.to film instruktazowy chyba dla 5 latkow
  • Gość: Paula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.11, 19:44
    PRZEPIS NA PIKANTNE ZIEMNIACZKI Z SOSEM.
    SkŁaD:
    -ziemniaczki;
    Posypka:
    -1 łyzka pieprzu;
    -1 łyżka mąki;
    -1 łyżka papryki;
    -1 łyżka soli;
    -1 łyżka czosnku granulowanego;
    -jedna łyżeczka kminku;
    Sos:
    -gesty jogurt naturalny;
    -3 ząbki czosnku;
    -koperek(1 łyżeczka świeżego lub pół suszonego).
    Nastawić piekarnik do temp. 200°C, ziemniaki umyć(nie obierać) i pokroić na ćwiartki poukładać na blasze.Do miseczki wsypać 1 łyżkę pieprzu,1 łyżkę mąki,1 łyżkę papryki,1 łyżkę soli,1 łyżkę czosnku granulowanego i jedną łyżeczkę kminku,wszystko wymieszać i posypać ziemniaczki.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Do miseczki wlać jogurt,wcisnąć czosnek i wsypać koperek,wymieszać i odstawić do lodówki.Wyciągnąć gdy będą miękkie chrupiące.
    Ziemniaczki podaje się z sosem czosnkowym,ponieważ nie są wtedy tak ostre.Posypka wystarcza na cała blachę ziemników. Smacznego;)
  • 06.11.11, 13:21
    Na 4 osoby,
    1/2 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 mała czerwona papryka
    1 ząbek czosnku
    100 gram wędzonego boczku
    margaryna do smażenia
    oliwka
    sól, pieprz, majeranek do smaku

    Rozgrzać margarynę z odrobiną oliwy z oliwek, surowe kartofle pokroić na talarki ca 0,5 cm, smażyć około 15 min, dodać pokrajaną w plasterki cebulę, drobno posiekany czosnek, boczek i paprykę pokrojone w kostkę, przyprawić wedle smaku i smażyć jeszcze przez 15 minut aż kartofle się przypieką na brązowo.
    Tak zamarynowane ziemniaki (pod przykryciem ca. 1 godzinę) można upiec na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 min. w temperaturze 200'C przewracając aby upiekły się z obydwu stron. Bądą upieczone ale nie "rozgotowane" tzw. al dente.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.