Jak zrobić spaghetti bolognese?

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • a ja robie inaczej, z podobnych proporcji ale...
    najpierw rozgrzewam oliwę(lub olej - zwykle nie mam oliwy;) wrzucam pokrojoną
    cebulkę(nieco większą ilość) i rumienię ją, następnie dodaję mięso(kupujemy
    mielone wieprzowo-cielęce- jest najlepsze)i podgrzewam mieszając aż będzie
    ugotowane(w między czasie obieram i wrzucam 2-3 ząbki czosnku, dodaje przecier
    pomidorowy i ok. łyżkę koncentratu pomidorowego(cały czas podgrzewam) i
    mieszam aż troszkę odparuje, w między czasie doprawiam oregano, bazylią, solą
    i pieprzem, jak mieszanie mi się znudzi zestawiam sos z ognia i niech sobie
    odpocznie chwilkę, i tak najlepsze jest następnego dnia odgrzane razem z
    makaronem.
    Makaronu dla dwóch osób gotuję pół opakowania i zużywam na jeden posiłek pół
    porcji sosu. Ser na wierzch jest opcjonalny.
    polecam przepis bo zawsze wychodzi pysznie
    • IP: *.adsl.inetia.pl

      Gość: iha 28.12.08, 18:17 Odpowiedz
      Moje -tzn sos troszeczke inaczej;)
      Wolowina przerosnieta mielona-1)
      maslo -
      topi sie maslo daje na to miesko.
      warzywa rozdrobnione? na to sie rozprasza
      -wydajnie
      pod przykryciem;musi byc wilgotnie.
      potem solim,pieprzym,doprawiamy
      pomidorkow w charakterze sosu w trakcie dodajemy
      sos pomidorowy prawdziwy bez oszukanstwa
      !to sie dodaje do pasty;---nie wazne czy spaghetti?tubetti?i inna pasta.Ja
      b.lubie motylki;)No oczywiscie dla zboczonych parmezan!itd mniam.Osobiscie
      dodaje bo lubię ser typu reggiano i smietanke lokalną -polską!!
    • IP: *.internetdsl.tpnet.pl

      Gość: smakosz 31.12.08, 17:45 Odpowiedz
      hmmm może jednak warto trzymać sie oryginalnych przepisów zamiast wariacji na
      temat a jeżeli robimy wariacje to fajnie jest to zaznaczyć

      ja robię spaghetti bolonese z frytek i sosem grzybowym ... prawda jak fajnie
      trzymać się nazewnictwa :P
    • IP: *.abb.pl

      Gość: murrajah 12.01.09, 15:40 Odpowiedz
      moj sprawdzony przepis na sos bolognese, ktory dostalam od wlochow:
      na masle smazymy starta marchewke i seler. na osobnej patelni
      szklimy cebulke i czosnek, potem dodajemy mieso. kiedy mieso sie
      zrumieni dodajemy marchewke z selerem i calosc zalewamy bulionem
      (moze byc z kostki). kiedy bulion sie wygotuje zasypujemy mieso maka
      (tylko opruszamy po wierzchu) i zalewamy znowu odrobina bulionu,
      dodajemy galke muszkatolowa. kiedy odparuje zalewamy winem
      czerwonym. kiedy odparuje dodajemy pomidory w puszcze i ew. odrobine
      poply pomidorowej. bolognese jest sosem miesno - warzywnym, wiec z
      pomidorami nie nalezy przesadzac. w zasadzie nie trzeba juz dodawac
      soli, bo slonosci nadaje bulion. z przypraw polecam pieprz, chilli i
      oregano na poczatku gotowania, w srodku odrobine slodkiej papryki,
      na samym koncu bazylie. dokladnie takiego sosu uzywa sie do
      tradycyjnej lasagne. robi sie on dosc dlugo i wymaga w zasadzie
      ciaglego stania nad garem, ale efekt jest wiecej niz zadowalajacy.
      polecam!
    • IP: *.33-79-r.retail.telecomitalia.it

      Gość: dorota 27.02.09, 13:58 Odpowiedz
      We wloskiej wersji zaczyna sie od duszenia warzyw
      (marchew,cebula,seler),gdy sa miekkie dodaje sie mieso i dusi so
      odparowania na malenkim ogniu. Dodaje wino(powinno byc biale nie
      musujace) i znow do odparowania gotuje na malenkim ogniu. Na koniec
      sos pomiodorowy (passata)w tym momencie mozna dodac sol i pieprz ,na
      nowo gotujemy do konsystencji jaka nam odpowiada. Cala operacja trwa
      okolo 3 godzin wiec ja robie z okolo 1kg miesa i pozniej gorace
      przekladam do sloikow. W lodowce mozna przetrzynac ragù alla
      bologniese do miesiaca czasu smacznego .
    • 21.06.09, 13:19 Odpowiedz
      bhrka napisała:

      > a ja robie inaczej, z podobnych proporcji ale...

      kupe pewnie tez robisz inaczej
    • IP: *.era.pl

      Gość: wusia 26.11.09, 17:14 Odpowiedz
      A ja polecam wypróbowany i bardzo smaczny przepis:
      www.wusia.pl/?p=212. Wymaga dłuugiego gotowania więc nie
      nadaje się na duży głód.
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: obłęd 15.04.10, 10:25 Odpowiedz
      Po pierwsze, byłem dłuższy czas we Włoszech i w żadnej restauracji nie było w
      menu "spaghetti bologneze".
      Po drugie marchew i seler do tego przepisu nie pasuje,a zamiast oregano
      powinna być bazylia.
    • IP: *.internetdsl.tpnet.pl

      Gość: kasia 27.11.10, 09:11 Odpowiedz
      zamiast koncentratu czy pomidorów w puszce używam soku pomidorowego z kartonu
      • 09.12.10, 20:57 Odpowiedz
        ´´dluzszy czas we Wloszech´´ byles pewnie na wakacjach?
        Prawdziwe spagetti bolonese jest z selerem i marchewka+ wino, powie Ci to kazdy Wloch i co ciekawe, w tej kwestii jest bez znaczenia czy jest z polnocy czy z poludnia
        • 07.11.11, 16:39 Odpowiedz
          we wloskich restauracjach (dla Wlochow, a nie dla turystow) nie uswiadczysz. Sos miesny czyli ragu bolonese podawane jest z makaronem wstazkami, klasycznie z fettucine (tak podaja w Bolonii).

          ________________
          dziękujemy za energetyczne słowa
        • 17.07.12, 22:37 Odpowiedz
          asocial napisała:

          > ´´dluzszy czas we Wloszech´´ byles pewnie na wakacjach?
          > Prawdziwe spagetti bolonese jest z selerem i marchewka+ wino, powie Ci to kazdy
          > Wloch i co ciekawe, w tej kwestii jest bez znaczenia czy jest z polnocy czy z
          > poludnia

          Zgadzam się. Podobne info odnośnie składników znalazłem w opisie spaghetti na blogu Bajcepsa. Generalnie chodzi o to, żeby zrobić na swoją miarę, a wiadomo, że nie każdy chce dolewać wina, bo może nie lubi alko albo prowadzi samochod itd.
    • IP: *.play-internet.pl

      Gość: makaroniara 24.02.13, 20:54 Odpowiedz
      Makarony można jeść na wiele sposobów, dlatego polecam Wam jeden z nich wrzacakuchnia.pl/przepisy/makarony/spaghetti-z-szynka-parmenska-i-rukola-2/

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj



Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.