Dodaj do ulubionych

Jak zrobić spaghetti bolognese?

18.12.08, 20:22
a ja robie inaczej, z podobnych proporcji ale...
najpierw rozgrzewam oliwę(lub olej - zwykle nie mam oliwy;) wrzucam pokrojoną
cebulkę(nieco większą ilość) i rumienię ją, następnie dodaję mięso(kupujemy
mielone wieprzowo-cielęce- jest najlepsze)i podgrzewam mieszając aż będzie
ugotowane(w między czasie obieram i wrzucam 2-3 ząbki czosnku, dodaje przecier
pomidorowy i ok. łyżkę koncentratu pomidorowego(cały czas podgrzewam) i
mieszam aż troszkę odparuje, w między czasie doprawiam oregano, bazylią, solą
i pieprzem, jak mieszanie mi się znudzi zestawiam sos z ognia i niech sobie
odpocznie chwilkę, i tak najlepsze jest następnego dnia odgrzane razem z
makaronem.
Makaronu dla dwóch osób gotuję pół opakowania i zużywam na jeden posiłek pół
porcji sosu. Ser na wierzch jest opcjonalny.
polecam przepis bo zawsze wychodzi pysznie
Edytor zaawansowany
  • Gość: iha IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.08, 18:17
    Moje -tzn sos troszeczke inaczej;)
    Wolowina przerosnieta mielona-1)
    maslo -
    topi sie maslo daje na to miesko.
    warzywa rozdrobnione? na to sie rozprasza
    -wydajnie
    pod przykryciem;musi byc wilgotnie.
    potem solim,pieprzym,doprawiamy
    pomidorkow w charakterze sosu w trakcie dodajemy
    sos pomidorowy prawdziwy bez oszukanstwa
    !to sie dodaje do pasty;---nie wazne czy spaghetti?tubetti?i inna pasta.Ja
    b.lubie motylki;)No oczywiscie dla zboczonych parmezan!itd mniam.Osobiscie
    dodaje bo lubię ser typu reggiano i smietanke lokalną -polską!!
  • Gość: smakosz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.08, 17:45
    hmmm może jednak warto trzymać sie oryginalnych przepisów zamiast wariacji na
    temat a jeżeli robimy wariacje to fajnie jest to zaznaczyć

    ja robię spaghetti bolonese z frytek i sosem grzybowym ... prawda jak fajnie
    trzymać się nazewnictwa :P
  • Gość: murrajah IP: *.abb.pl 12.01.09, 15:40
    moj sprawdzony przepis na sos bolognese, ktory dostalam od wlochow:
    na masle smazymy starta marchewke i seler. na osobnej patelni
    szklimy cebulke i czosnek, potem dodajemy mieso. kiedy mieso sie
    zrumieni dodajemy marchewke z selerem i calosc zalewamy bulionem
    (moze byc z kostki). kiedy bulion sie wygotuje zasypujemy mieso maka
    (tylko opruszamy po wierzchu) i zalewamy znowu odrobina bulionu,
    dodajemy galke muszkatolowa. kiedy odparuje zalewamy winem
    czerwonym. kiedy odparuje dodajemy pomidory w puszcze i ew. odrobine
    poply pomidorowej. bolognese jest sosem miesno - warzywnym, wiec z
    pomidorami nie nalezy przesadzac. w zasadzie nie trzeba juz dodawac
    soli, bo slonosci nadaje bulion. z przypraw polecam pieprz, chilli i
    oregano na poczatku gotowania, w srodku odrobine slodkiej papryki,
    na samym koncu bazylie. dokladnie takiego sosu uzywa sie do
    tradycyjnej lasagne. robi sie on dosc dlugo i wymaga w zasadzie
    ciaglego stania nad garem, ale efekt jest wiecej niz zadowalajacy.
    polecam!
  • Gość: danka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 17:30
    to jest bardzo dobry przepis
  • 17.02.09, 16:06
    Ja robię bardzo podobny ale najpierw podsmażam po połowie świeżej
    czerwonej i żółtej papryki a potem dodaję marchewkę i seler. Na
    koniec zawsze daję świeżą natkę pietruszki to zaostrza smak:-)
    Aha czerwone wino jest niezbędne:-)
    Z tego samego sosu robię lasagne. Zawsze wychodzi super:-P
  • Gość: 2010krycha IP: 94.254.157.* 14.12.10, 13:14
    Juz od dawna szukalam dobrego przepisu na sos bolognese.No i wreszcie go mam!! Pychota.Polecam!!
  • Gość: dorota IP: *.33-79-r.retail.telecomitalia.it 27.02.09, 13:58
    We wloskiej wersji zaczyna sie od duszenia warzyw
    (marchew,cebula,seler),gdy sa miekkie dodaje sie mieso i dusi so
    odparowania na malenkim ogniu. Dodaje wino(powinno byc biale nie
    musujace) i znow do odparowania gotuje na malenkim ogniu. Na koniec
    sos pomiodorowy (passata)w tym momencie mozna dodac sol i pieprz ,na
    nowo gotujemy do konsystencji jaka nam odpowiada. Cala operacja trwa
    okolo 3 godzin wiec ja robie z okolo 1kg miesa i pozniej gorace
    przekladam do sloikow. W lodowce mozna przetrzynac ragù alla
    bologniese do miesiaca czasu smacznego .
  • 21.06.09, 13:19
    bhrka napisała:

    > a ja robie inaczej, z podobnych proporcji ale...

    kupe pewnie tez robisz inaczej
  • Gość: obłęd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 10:25
    Po pierwsze, byłem dłuższy czas we Włoszech i w żadnej restauracji nie było w
    menu "spaghetti bologneze".
    Po drugie marchew i seler do tego przepisu nie pasuje,a zamiast oregano
    powinna być bazylia.
  • Gość: kasia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.10, 09:11
    zamiast koncentratu czy pomidorów w puszce używam soku pomidorowego z kartonu
  • 09.12.10, 20:57
    ´´dluzszy czas we Wloszech´´ byles pewnie na wakacjach?
    Prawdziwe spagetti bolonese jest z selerem i marchewka+ wino, powie Ci to kazdy Wloch i co ciekawe, w tej kwestii jest bez znaczenia czy jest z polnocy czy z poludnia
  • 07.11.11, 16:39
    we wloskich restauracjach (dla Wlochow, a nie dla turystow) nie uswiadczysz. Sos miesny czyli ragu bolonese podawane jest z makaronem wstazkami, klasycznie z fettucine (tak podaja w Bolonii).

    ________________
    dziękujemy za energetyczne słowa
  • 12.11.11, 00:18
    oczywiście miało być bolognese
    --
    Po polu wokół cyprysów chodziło chyba więcej fotografów niż samych drzew

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.