Dodaj do ulubionych

Wszystkie smaki kawy

IP: 62.121.129.* 06.01.09, 15:21
mmm...ach ta kawa:), ja osobiście chciałbym zacząć wypalać własną kawę w domu, słyszałem że to niezła frajda, czy ktoś może mi doradzić jak się do tego najlepiej zabrać? z góry dziękuję, Adam
Edytor zaawansowany
  • Gość: mxz IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.01.09, 15:56
    Ja Ci nie poradze bo pierwsze słysze wogóle ale chętnie bym takie urządzonko
    sobie sprezetował. Jestem kawoholikiem.
    A co do przepisów, to przepraszam ale one są chyba dla kosmitów, jaka polska
    baba ugotóje coś takiego
  • Gość: liquidsnake IP: *.pp.com.pl 06.01.09, 16:32
    Za to ja ci poradzę. wpisz na allegro "palarka" to wyskoczy ci super urządzonko
    do wypalania kawy w domu. Widziałem taką palarkę w kawiarni w Krakowie, wydaje
    się profesjonalna.
  • Gość: cliff IP: *.37.udn.pl 06.01.09, 16:12
    dzisiaj reklamujecie kawe?:>
  • darkraj 06.01.09, 16:19
    ================================ I niechby byla do picia nawet
    zwykla "Inka".
    Ta panienka jest o sto razy lepsza dla samopoczucia, niz tuziny
    przepisow na parzenie kawy.
  • blue911 06.01.09, 18:20
    ...i brazylijskie cafezinho!~~~
  • Gość: steve IP: *.isp.broadviewnet.net 06.01.09, 16:35
    roznica miedzy lungo a a meriano polega na tym, ze lungo robimy z
    wieksza iloscia wody w ekspresie a przy americano dolewamy goraca
    wode do wiekszej szklanki
  • Gość: gruby IP: *.chello.pl 06.01.09, 16:39
    najlepsza moim zdaniem jest lavazza ale tylko oro i oczywiście tylko z expresu
    ciśnieniowego i tylko ze śmietanką z Gostynia. Można dla poprawy smaku mielić
    ziarnistą zamiast kupować już zmieloną + cukier trzcinowy. Nie trafiłem na
    lepszą kawę choć próbowałem wiele.
    Najgorsze kawy mają Skandynawowie. Przynajmniej ja źle trafiałem
    Nie polecam samodzielnego palenia. Kupowałem kiedyś kawę z palarni i nie udawało
    im się nigdy rozróżnić kawy za 20 zł/kg od takiej za 75/kg więc stwierdziłem, że
    albo mają złego dostawcę albo nie umieją wyciągnąć aromatu kawy
  • Gość: hehe IP: *.acn.waw.pl 06.01.09, 16:52
    no jak ty lavazzę uważasz za dobrą kawę to chyba nie am o czym dyskutować:)
  • Gość: ab IP: *.tbcn.telia.com 06.01.09, 16:55
    Skandynawowie? Zapraszam do Malmö! Jest tutaj pare kawiarni
    prowadzonych przez najlepszych baristas w calej Europie! Szwedzi
    maja wogole znakomita kawe i kulture picia kawy. Z kawa to jest tak
    ze kazdy jest przyzwyczajony do swoich smakow, podobnie jak z
    serami. A palic mozna samemu jezeli wie sie jaki to gatunek i
    otrzyma sie odpowiedni przepis.
  • crame 16.01.09, 01:45
    Panu z ta lavazza juz dziekujemy, to zwykle przemyslowe tanie badziewie. Do tego
    jeszcze smietana, daj se na luz czlowieku.
    --
    Si tacuisses philosophus mansisses.
  • Gość: a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 17:17
    Pomysł z paleniem nie jest zły, ale to dosyć skomplikowana sprawa.
    Jest tyle dobrych kaw, że chyba szkoda się brudzić. (I nie mam na
    myśli lavazzy)
  • Gość: qqwwrr IP: 67.159.44.* 06.01.09, 17:39
    Ja palę kawę w domu. Kiedyś robiłem to na patelni ale efekty były różne:). Od
    ponad roku mam palarkę i teraz palenie kawy to sama przyjemność. Palę kawę raz
    na tydzień albo co dwa. Oczywiście czasami piję kawę "ze sklepu", ale nawet te
    najdroższe nie mają takiego aromatu jak kawa świeżo palona. Uważam że warto;)
  • Gość: Wrubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 18:09
    A mogę wiedzieć gdzie kupujecie kawę surową, nie wypaloną? Jakby ktoś kto sie
    orientuje napisał mi jeszcze czy palenie kawy w domu jest tańsze, czy też nie
    odczuje się różnicy :)
    Sam pomysł jest niezły, ja np. lubię kawę jasno paloną, a o taką trudniej, chyba
    że w droższych sklepach, jak "Pożegnanie z Afryką"
    Lavazzy nie lubię, kawę kupuje w palarni na Karmelickiej w Krakowie, wiele osób
    poleca, widać nie jest zła, bo z powodzeniem odróżniam kawę np. z Peru od
    kolumbijskiej ;)
    pozdrawiam
  • Gość: Danusia IP: *.aster.pl 16.07.09, 20:11
    U mnie w domu sprawdza sie natomiast lekka kawka niskodrazniaca
    Astra.Maz czasami dodaje troszke śmietanki ja natomiast pije taka
    czarna.
  • Gość: pedro IP: *.brhm.cable.ntl.com 06.01.09, 19:36
    a Ci z polnocy jak jada na poludnie to mowia ze jada do Afryki. Liga Polnocy zrobi tak, ze powiedzenie 'za granice' nie bedzie stawiane w cudzyslowie
  • Gość: Scotie IP: *.chello.pl 06.01.09, 19:46
    A ja nie pijew wogole kawy, i smieje sie z tych co rano mowia ze jak sie kawy
    nie napija to nie sa w stanie pracowac. Kawowe to moge zjesc lody :) A rano wole
    dobra mocno herbatke z cytryna :)
    Pozdrawiam
  • Gość: kwaśna śmietana IP: *.chello.pl 06.01.09, 19:53
    A ja piję kawę dla smaku, bo pobudzenia nie czuję żadnego. Jakie są najlepsze
    marki kawy, bo ja myślałam, że Lavazza nie jest zła...
  • Gość: a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:37
    Rzecz gustu- jeśli lavazza smakuje- znaczy,że jest dobra.
  • Gość: MMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 21:51
    Jak powiedział przedmówca - jeżeli Ci smakuje, to nie powinieneś widzieć
    problemu ;) Ja preferuje kawy które nie są mieszankami, a pochodzą z jednego
    regionu. Lavazza jak wszystkie kawy "zapakowane" jest mieszanką. Osobiście
    najbardziej lubię arabiki Etiopskie, ale one mają specyficzny smak.
    pozdrawiam
  • Gość: qba IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 23:15
    Jesli smakuje Ci Lavazza (jesli zalezy Ci na arabice)i chcesz sprobowac troche
    lepszych to zacznij od Pellini, albo Mauro - to rzecz indywidualna, smaku. No i
    profesjonalnego, cisnieniowego ekspresu do kawy jesli Cie na taki stac. Ale
    calkiem przyzwoity mozna kupic juz za 3500-4000zl.
    Pozniej sprobuj Kopi Luwak albo Kenia AA - matka kaw. Jeszcze Jamajskie sa dobre.
    Jak juz pokosztujesz przez miesiac lub dwa tych kaw to napij sie Lavazzy.
    Wyplujesz ja i stwierdzisz ze to pomyje:)
    Pozdrawiam
  • crame 16.01.09, 01:54
    Zlituj sie z ta Kopi Luwak, ~800 do 1000€/kg. Chyba nie pijesz jej z mlekiem do
    sniadania?
    --
    Si tacuisses philosophus mansisses.
  • Gość: goscUSA IP: *.itt.com 06.01.09, 21:13
    trafny artykul, mieszkam w Stanach pare lat temu goscilismy wloska
    druzyne mistrzow swiata w gorskich kajakach (5 plus trener). Okolo
    11 wieczor jestesmy przy desrze , proponuje likier, herbate, kawe
    etc.I teraz zrobilo sie dosyc zabawnie.Trener wyciaga ze swojej
    torby express do kawy i chyba 5 gatunkow kaw, zaczyna sie parzenie
    kawy, wyszlo z tego bardzo smolista i dosyc gesta ciecz ktora chyba
    moglaby powalic slonia, ale nasz trener wypil ja jednym lykiem. Rano
    zaytalem jak spal, powiedzial ze wysmienicie. Beac we Wloszech na
    stacji benzynowej, esspreso juz jest przygotowana na 12 w poludnie i
    filizaneczki stoja na ladzie, kierowcy wchodza , lyk, placa, i
    wychodza.
  • vomitorium1 07.01.09, 01:33
    i nie zapominajcie o caffè corretto
    (tylko bez spirytusu)
  • extrafresh 07.01.09, 08:55
    Kawa to tylko espresso w Neapolu.
  • crame 16.01.09, 02:02
    - Arabicaffe Espresso
    - Brao Espresso Kaffee
    - Bristot Espresso Kaffee
    - CaffeLucca Kaffee
    - Costadoro Espresso Kaffee
    - Carroux Espresso Kaffee
    - Cellini Espresso Kaffee
    - Hausbrandt Espresso Kaffee
    - illy Espresso
    - IZZO Espresso
    - Jolly Kaffee
    - Kimbo Espresso Kaffee
    - Lavazza Espresso
    - Lucaffe Espresso
    - Maria Sole Espresso Kaffee
    - Martella Kaffee Espresso
    - Mauro Espresso Kaffee
    - Meinl Espresso Kaffee
    - Mocambo Espresso Kaffee
    - Mokaflor Espresso Kaffee
    - Mokamo Espresso Kaffee
    - Mokarabia Espresso Kaffee
    - Mrs. Rose Espresso Kaffee
    - Nannini Espresso Kaffee
    - Caffe New York Espresso
    - Passalacqua Espresso
    - Perlanera Espresso Kaffee
    - Saicaf Espresso Kaffee
    - Schreyögg Espresso Kaffee
    - Segafredo Espresso Kaffee
    --
  • Gość: alex-alexander IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.01.09, 23:26
    To byl post o przyrzadzaniu kawy. Ale kawa we Wloszech nie rosnie.
    Wiec gdzie uprawia sie najlepsza kawe? Kawa potrzebuje ziemie
    kwasna. A taka ziemia kwasna, wulkaniczna najlepsza jest w
    Kostaryce. I kawa z Kostaryki jest najdrozsza na swiecie.
  • koralina5 12.08.09, 21:35
    Najlepsza palarnia jest w Poznaniu, tam gdzie wypalaja astre, i ta palarnia jako
    jedyna na świecie stosuje naturalną metodę produkcji kawy niskodrażniącej. Oni
    wiedzą podobno jak zachować to, co w kawie najlepsze – jej smak, aromat i siłę
    pobudzania - eliminując jednocześnie szkodliwe związki naturalnie występujące
    w kawie.
  • Gość: Jola IP: *.aster.pl 27.11.09, 16:17
    Ja osatatnio odkryłam jeszcze lepszy smak kawy - bo jest to cantata
    ciemna.Pierwszy raz pilam ja u kolezanki z odrobina kakao .Była
    pyszna.
  • Gość: Ehh IP: *.chello.pl 05.02.10, 01:27
    Nienawidzę smaku kawy. Robi mi się od niego niedobrze. Zapijam się
    herbatą/tigerami dla kofeiny, ale ta pierwsza nie wystarcza, te drugie szkodzą
    żołądkowi... Znacie więc może jakieś przepisy an kawę, w której kawy w ogól
    nie czuć (zwykła latte[?nie znam się] nie starcza).
    pozdrawiam :)
  • Gość: gość IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.09.11, 09:01
    W Polsce mamy tragicznej jakości kawę, bez aromatu, po prostu zaparzasz czarną wodę. A ty chcesz bawić się w ceremonię? Od czasy stanu wojennego, gdy sprezentowano mi kawę z Niemiec, nie piłam u nas smacznej kawy i te wszystkie dywagacje na jej temat śmieszą mnie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka