27.04.09, 10:40
Zrobiłam ostatnio chleb, według jakiegoś przepisu z internetu, najpierw zakwas
przez 7 dni a potem chlebek bez drożdży, no i klapa :-( bo chleb mi nie urósł
:-( co mogło być tego przyczyna? czy zadługo "karmiłam" zakwas? bo w przepisie
było 5 dni ale nie miałam czasu wcześniej i trochę to przeciągnelam i tego 7
dnia zrobił mi sie taki rzadki, tak jakby wodę "puścił" czy to był ten
problem? W przepisie było żeby chleb piec w formie lub położyć na blachę, nie
miałam formy więc położyłam na blachę ale "rozszedł się" i zrobił sie
"placek", to może to była przyczyna niskiego chleba? może zawsze powinno piec
sie tylko w formie? a może ciasto było za rzadkie?
--
restauracje.pl
Edytor zaawansowany
  • Gość: joojo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 23:01
    żytnie chleby picze się w formie bo nit trzymają kształtu pszenne można bez.
  • marta.r.8.5 28.04.09, 16:19
    tego nie wiedziałam, dziękuję za odpowiedz :-)
    --
    restauracje
  • klarcia_80 13.10.16, 20:53
    Martuś od 2 miesięcy piekę swój chleb też z internetu i wychodzi mi za każdym razem bardzo dobry.
    Poniżej przesyłam przepis, w razie pytań służę pomocą:-)

    Chleb pełnoziarnisty razowy:

    1. 2,5 szklanki mąki pszennej typu 1850 graham ( szklana jest o pojemności 250 ml)

    2. szklankę mąki żytniej razowej typ 2000

    3. 0,5 szklanki siemienia lnianego

    4. 0,5 szklanki łuskanego słonecznika lub dyni

    5. 1/3 szklanki otrębów żytnich

    6. łyżkę cukru

    7. 1,5 łyżeczki soli

    8. 1 opakowanie drożdży instant 7 g

    9. 0,5 l wody do 30 stopni

    Wszystkie składniki suche mieszam w misce, następnie dolewam wodę i mieszam mikserem ( nic nie ugniatam). Pozostawiam ciasto pod przykryciem (np. ściereczką) w ciepłym miejscu na godzinę. Po godzinie przekładam ciasto do keksówki, rozkładam ciasto wilgotną łyżką. Z wierzchu posypuję chleb ziarnami słonecznika bądź dyni. Aby ziarenka trzymały się na chlebie, delikatnie przyciskam je wilgotną łyżką. Znów przykrywam chleb i pozostawiam go na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Po upływie 30 minut wkładam keksówkę do rozgrzanego piekarnika i piekę chleb przez 90 minut. Gotowe:-)
  • anapaa 02.03.18, 13:18
    Dzięki za przepis - tak przy okazji ;) myślę, że w mojej wersji bez cukru i z mniejszą ilością soli, żeby to zrównoważyć, ale zapowiada się pachnąco!
  • kosmotynka 06.11.16, 08:21
    Pewnie ze dwa-trzy dni. Ale taki świeżo pieczony chlebek to raczej szybko znika.
  • maja.liz 25.11.16, 18:33
    Jak nie było formy to jak chleb miał utrzymać kształt?
  • kosmotynka 29.11.16, 09:49
    W sumie ciasto powinno się trzymać nawet bez formy. U mnie tak jest.
  • al.1 09.01.17, 23:31
    Dostałem kiedyś (interesujący, bo prosty) poniższy przepis na chleb :

    0,5 kg mąki ale pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000)
    350 ml wody letniej
    3 dkg drożdży swieżych
    1 łyżeczka (od herbaty) kopiasta soli

    Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i wszystko to mieszamy ok. 5 - 10 min. Odstawiamy na 15 minut przykrywając czystą sciereczką. Po 15 minutach przekładamy do foremki jak na keksy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie delikatnie pędzelkiem smarujem wierzch ciasta wodą i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 230 stopni. Po tym czasie wyjmujemy, wyciągamy z papierka żeby chleb wystygł i gotowy do jedzenia.

    Mam jednak pytania związane z podnośnikiem. Czy drożdże bez cukru podniosą ciasto? Czy sól ich nie zabije?

    Ponadto, czy mąkę pełnoziarnistą można zastapić białą, bez rewizji przepisu?
  • ewprasa 01.03.18, 09:06
    Ja też od pewnego czasu piekę sama chleb Znalazłam dwa przepisy ,jeden na pszenny a drugi na pszenno - żytni i piekę na zmianę. Nic trudnego a chlebek super bez polepszaczy i nie wiadomo jeszcze czego.Na prawdę warto.
  • asiakracja 09.01.19, 09:50
    Mi generalnie zakwas nigdy nie wychodzi. I kończy się na chlebie na drożdżach.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.