Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Dolnośląskie   Wrocław   Wrocław   Dlaczego głosowałem "z...

Komentarze do artykułu

Będzie maksymalna stawka podatku od nieruchomości

Klub radnych prezydenta Dutkiewicza wygrał w radzie miasta głosowanie nad wnioskiem o maksymalne podwyższenie stawki podatku od nieruchomości. Było to możliwe dzięki poparciu radnego opozycji z PiS Piotra Kuczyńskiego. Prawdopodobnie zostanie on wyrzucony z partii

Dlaczego głosowałem "za"?

Autor: jurekmichalak 01.12.11, 15:48
Dlaczego, będąc gospodarczym liberałem, zagłosowałem za podwyższeniem stawek podatku od nieruchomości?

Zanim o tym, trzeba powiedzieć, że:

- roczny wzrost podatku od nieruchomości prognozuje Minister Finansów, ustalając maksymalną stawkę podatku na dany rok,
- wniosek Radnej Wanat skierowany był na wykorzystanie tej właśnie, maksymalnej stawki.

Dlaczego zatem „za”?

Po pierwsze dlatego, że podwyżki te nie dotkną osób najuboższych. Podwyżkami nie będą objęte osoby mieszkające w mieszkaniach komunalnych, zaś właściciel standardowego mieszkania o wielkości 50m² zapłaci w 2012 roku 35 zł, czyli o 6,50 zł więcej niż dzisiaj.

Po drugie, dlatego, że na tle innych miast stawki wrocławskie nie były wygórowane.

Po trzecie, dlatego, że wobec konieczności zrównoważenia budżetu Miasta, trzeba wygenerować dodatkowe środki na inwestycje. Proponowana podwyżka da nam około 9 dodatkowych milionów złotych. I na te miliony „złożą” się przede wszystkim osoby posiadające największy majątek.

Po czwarte, podwyżka dokonana jest w ramach granic wskazanych w rozporządzeniu Ministra Finansów.

Jestem przekonany, że otrzymane środki uda się przeznaczyć, na to, co najbardziej, w odczuciu wrocławian, potrzebne: w połowie na edukację (szkoły, programy edukacyjne), w połowie na bieżące naprawy dróg, w tym na tak spektakularne „szybkie wymiany nawierzchni”.

Zobowiązuję się informować, na jakie projekty owe 9 mln zostało przeznaczonych.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.