• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

chleb z mąki żytniej 3000 lub 2000 - gdzie kupić?

  • 27.01.12, 09:58
    jak w temacie - wiecie, gdzie można w naszym mieście dostać taki chleb z pełnego przemiału?
    Edytor zaawansowany
    • 27.01.12, 10:14
      Piekarnia na Bema?
      --
      właściwie to powinno być pentalejdi...
    • Gość: nastyyy IP: *.wroclaw.mm.pl 27.01.12, 11:28
      W Almie jest nawet kilka do wyboru.
      • 27.01.12, 12:42
        szukam takiego bez spulchniaczy, drożdży, soli etc
        mam nadzieję, że faktycznie znajdę np w Almie

        przykładowo bdb chleb jest z firmy Weget, ale on ma domieszkę mąki 1750 do żytniej 2000 w swoim 100% żytnim - pysznym swoją drogą, lecz zastanawiam się, czy znajdę chleb robiony z 3000. Bardzo ciekawa jestem jego smaku.
        • 27.01.12, 12:54
          ale się ubawiłam :D :D
          nie chcę powiedzieć, że PRZERAZIŁAM

          zadzwoniłam do słynnej we Wrocławiu piekarni na Bema z pytaniem o chleb żytni i numery mąki używane do wypieku

          Pan był wielce zdziwiony pytaniem o chleb z mąki żytniej 3000, bowiem, jak twierdził, takiej mąki NIE MA :D

          na Bema jak się okazało chleb żytni robiony jest najwyżej z mąki żytniej 750, czyli pytlowej

          więc przejdę się do Almy
          choć tak naprawdę wątpię w sukces, bo takie chleby z pełnego przemiału pewnie tylko w młynach jakichś i małych piekarenkach sprzedają.

          czekam na odzew w dalszym ciągu
          może ktoś pożera ze smakiem taki chleb jakiego szukam :-) i się podzieli informacją :-)

          __________________________________________________
          garść informacji
          Mąki żytnie:
          typ 580 – żytnia jasna
          typ 720 – pytlowa
          typ 1400 – sitkowa
          typ 1850 – starogardzka
          typ 2000 – razowa (do chlebów żytnich razowych)
          typ 3000 – z pełnego przemiału

          • Gość: mnb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.12, 15:38
            Jak jesteś taką "alfą i omegą mąkową" to absolutnie nie kupuj chleba na Bema !
            Omijaj ją z daleka bo to nie jest piekarnia dla Ciebie !
            • Gość: ziel_warz IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.12, 18:55
              ej, nie miało być tu nic 'jak znawca'
              szukam chleba z mąki, o której piekarz nic nie wiedział, a która ewidentnie istnieje


              czekam nadal na waszą pomoc i nie bierzcie mnie za pyszałka, ot co
              • Gość: itonai IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.12, 19:26
                Niestety, ale musisz jechać do Niemiec. I tam też nie wszędzie, ale kupisz. W każdym bądź razie wiedzą o co Ci chodzi. Tak przy okazji, to samo dotyczy prawdziwego pumpernikla.
          • Gość: nastyyy IP: *.wroclaw.mm.pl 27.01.12, 20:04
            Przepraszam, wprowadziłam Cię w błąd.. Nie wiem jak to czytałam, że zrozumiałam, że mąki szukasz.. W Almie kupuję mąkę 2000, czy chleb mają niestety nie wiem.. W każdym razie polecam samodzielne pieczenie. Zachodu niewiele, a przynajmniej wiadomo co w środku. Szczególnie, jak nawet w tak renomowanej piekarni nie wiedzą jakie są rodzaje mąki;/
            • Gość: ziel_warz IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.12, 21:22
              mąkę 2000 można dostać w kilku miejscach, to fakt, min na Hali Targowej na stoisku z tzw "zdrową żywnością" :P 3000 widziałam jak na razie tylko w Internecie do nabycia.
              Pieczenie chleba jest ok jak się nie jest studentką, która nie ma jak wygodnie sobie nawet ugotować obiadu ;-)

              dzięki za wsparcie i tak :)
              • Gość: zw IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.12, 10:39
                czekam :-)
    • Gość: zw IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.01.12, 12:17
      czekam na informacje o chlebie nadal
      • Gość: gośc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 20:58
        Duży wybór w pieczywie jest w piekarni "Dobry chleb" na ul.Pobożnego.Nie wiem w prawdzie ,bo nigdy nie pytałam z jakiej mąki pieką.Jest orkiszowy,kukurydziany,razowy,razowy na miodzie,gryczany i chyba jeszcze jakieś inne.
        • Gość: s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.12, 15:28
          no jak tam z tym chlebem?a może ktoś podpowie gdzie kupić jakiś prawdziwy razowy chleb,aby mieć pewność ,że nie jest on barwiony jakimś karmelem ,słodem.....
          • Gość: gość IP: *.static.korbank.pl 30.01.12, 23:36
            no to piszą Ci tu, że na placu Bema.

            tam jest najlepszy chleb we Wrocławiu, pójdź i oceń sama.
            • Gość: gość IP: *.static.korbank.pl 30.01.12, 23:40
              a odnośnie mąki - piekarz to nie dietetyk, żeby się orientował w tym jakie mąki są na polskim rynku od paru lat. Wcześniej aż tak gruboziarniste wyroby szły na karmę dla zwierząt. Podejrzewam, że to praktyk, który stwierdza, że skoro jego dostawca nie ma to znaczy, że czegoś takiego nie ma.

              Chleb na Bema to chleb sprawdzony, piekarnia jest pełna ludzi, nie jest tani bo bez spulchniaczy i konserwantów.
              • Gość: ziel_warz IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.01.12, 01:01
                na bema pieką z chleba, który mnie nie interesuje

                bo już o wiele lepszy jest np. dostępny całkiem wygodnie Weget z młynu maria
                www.weget.pl/piekarnia.html
                a szukam czegoś jeszcze innego dla porównania, bo Weget jem od roku non stop
                • 05.02.12, 13:56
                  w bloku o nr chyba od 4 do 12, kiosk z pieczywem, kupowałam tam przepyszny chleb z ziarnami z mąki pełnoziarnistej, przywożony chyba z piekarni na Barlickiego. Lepszy niż weget, którego przez lata byłam fanką (do czasu, kiedy nie zaczęłam piec sama chleba ;)).
                  --
                  Dzieciaki ze szkół muzycznych
    • Gość: ziiuta IP: 212.2.126.* 03.02.12, 17:21
      jakieś pomysły? ja też chcę wiedzieć
      • Gość: cccc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 19:44
        Czasami kupuję na Bema,faktycznie dość drogi,ale smakuje mi tylko żytni.Ten tradycyjny zwykły jest zawsze strasznie spieczony.
    • Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.12, 16:20
      Nie lepiej upiec? Mąka , woda, sól, drożdże czy tam zakwas i gotowe. Naprawdę dziecinnie proste.
      • 05.02.12, 18:06
        Gość portalu: ja napisał(a):

        > Nie lepiej upiec? Mąka , woda, sól, drożdże czy tam zakwas i gotowe. Naprawdę
        > dziecinnie proste.

        I dostęp do piekarnika - w przypadku studentki to nie jest takie oczywiste.
        --
        Dzieciaki ze szkół muzycznych
      • 07.02.12, 13:07
        wczoraj wybierając się do Hali Targowej po inne produkty
        w sklepie ze zdrową żywnością natknęłam się na żytni - razowy (żytnia 2000, sól, woda, prowadzony na kwasie)
        smakuje obłędnie, jest zbity, twardy - słowem, cudowny z Piekarni Francuskiej w Oławie
        www.pf-tiw.pl/
        • 07.02.12, 13:09
          chatkautadka.istore.pl/pl,product,929903,chleb,zytni,razowy,na,kwasie,bez,drozdzy,i,konserwantow.html
    • Gość: gość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.13, 10:34
      Mogę polecić chleb wypiekany z mąki 3000 i 2000, z ziarnami, na zakwasie. Jest on wypiekany na zamówienia. Jeżeli ktoś jest zainteresowany mogę podać kontakt na priv.
    • Gość: deni IP: *.141.akron.net.pl 11.04.14, 19:14
      Ostatnio kupiłam pyszny chleb żytni na jarmarku w Arkadach. "Kluchowaty", ale takie najzdrowsze :)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.