Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Dolnośląskie   Wrocław   Wrocław   Re: Anestezjologiczna ...

Komentarze do artykułu

Proces lekarzy oskarżonych o spowodowanie śmierci pacjentki

Przed Sądem Rejonowym Wrocław Fabryczna rozpoczął się w poniedziałek proces anestezjologa i dentystki, która pod narkozą miała leczyć ząb 15-latki. Dziewczynka nie wybudziła się z narkozy

Re: Anestezjologiczna tragedia dziecko 8 lat umie

Autor: Gość: Małgorzata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 18:00
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Dziękuję że się odezwałeś,może dzięki tobie zrozumiem,wyjasnię co się stało mojemu dziecku.Saturacja 98%-pielęgniarz podkreślał,że to absurd mówił,że to nie możliwe-to może wskazywac,że albo się coś rozłączyło albo było nie sprawne urządzdzenie w związku z tym anestezjolog mógł byc wprowadzony w błąd a to niesie za sobą fakt,że nie zwiększał on adekwatnie zapotrzebowania na tlen szczególnie w momencie wybudzania dziecka???Dawka thiopentalu-200mg.jest pełną dawką-mam pytanie otóż podano 7,5mg.dormicum w tabletce a 10 minut później 7,5ml.dormicum dożylnie oprócz tego ostrzyknięto migdałek jeszcze 1% roztworem lignokainy z adrenaliną[10ml.]-czy anestezjolog powinien to wziąc pod uwagę zanim podał pełną dawkę thiopentalu-czy wyżej wymienione leki winny niesc oszczędności w dakowaniu leków anestetycznych czy nie ma to znaczenia?-dlaczego kilka minut później mimo iż zabieg się nie przedłuzał dodał jeszcze 20mg. thiopentalu przecież była to pełna dawka można by było operowac serce a co dopiero migdałek?-oprócz tego zaznaczył w karcie znieczulenia iż w tym samym momencie co podaje 20mg.thiopentalu podaje polistygminę?jak to rozumiec ?Nipokojące objawy nastąpiły w momencie wybudzania anestezjolog twierdzi że dziecko się wybudziło-mówi tak " dziecko uaktywniło się ruchowo,usiadło przeszkadzała mu ta maseczka z tlenem nawet złapał mnie za szyję " Mam wrażenie że dziecko zaczęło się dusic, próbowało złapac oddech usiadło aby zwiększyc pojemnośc płuc;aparatura pokazuje prawidłowe pomiary[?]-dziecko zostaje odłączone od wszekich urzadzen i przełozone na wózek transportowy-wtedy to anestezjolog spostrzegł-dużą ilośc podbarwionej krwiście wydzieliny z nosa wyciek zwiększał się wydzielina stała się pienista.Nie jestem lekarzem ale dla mnie to obrzek płuc-dla biegłego tło uczuleniowe?A przecież lekarze ci sami zeznają,że wtedy wiedzieli już iż to obrzęk płuc.Operator-" cały czas występowała wymuszona praca serca po przerwaniu masażu następowały zaburzenia rytmu serca-opis operatora mówi iż mamy do czynienia z bradykardią,spadkim ciśnienia tętniczego ...Co o tym sądzisz anestezjologu? OIOM-odnotowano w chwili przyjęcia:źrenice szerokie sztywne w stawieniu centralnym[?]-brzuch miękki wzdęty-wątroba powiększonana 1cm.[?]...dokumentacja IOM dziecko miało spadek temp.do 28 stopni potem temp.pomału się podnosiła do 34 stopni -czy może to miec związek z wstrząsem toksycznymi działaniem depresyjnym na ukł.nerwowy?Na OIOM w dok.nie ma nic o wstrząsie anafilaktycznym dziecko miało masywny obrzęk płuc po podanych lekach ustąpił-wdrożono intensywnn leczenie krążeniowe i przeciwobrzękowe mózgu-nierozumiem dlaczego szpital podaje leki zwiększające wydalanie subst.toksycznych szczególnie barbituranów[thiopental?] Czyżby miał jakieś podejrzenia?-podawano też osocze?...i mnóstwo płynów a mimo to brak moczu ? w chwili zgonu również brak moczu po sekcji - masywny obrzęk mózgu,płuc liczne wybroczyny krwotoczne na lewym przedramieniu, przekrwienie wielu narządów w tym płuc mózgu.....co o tym wszystkim sądzisz anestezjologu ? Czy biegły może się upierac że to wstrząs anafilaktyczny ?....owszem narządy wyrażone są wstrząsem ale mamy wiele rodzajów wstrząsu wcale to nie musi oznaczac że anafilaktycznym tym bardziej ze toksyczny też może miec burzliwy przebieg ...a może sie bardzo mylę? Sekcjonujący stwierdził że dziecko zmarło śmiercią dośc nagłą...Halotan ten gaz został również zast. jako anestetyk wziewny jak to się ma do ostrzyknięcia w tym momencie lignokainy z adrenaliną...czy może wywołac zaburzenia pracy seca? czy można naraz obie rzeczy stosowac ?....ech.. czytam czytam uczę się biegły zaskoczył mnie gadaniem nie na temat owijaniem w bawełnę ...zaczełam się zastanawiac czy on wogóle zna odp. na pytania...tak się zmęczył ze musiał usiąśc i poluźnic krawat ?...........Pozdrawiam ....wiem że to trudne.....i miejsce nie na to ....ale może co kolwiek jakaś rada...myśl ...podpowiedź....sugestia...będę ogromnie wdzięczna ....
Małgorzata.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-168
(101-168)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.