Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Dolnośląskie   Wrocław   Wrocław   Re: Anestezjologiczna ...

Komentarze do artykułu

Proces lekarzy oskarżonych o spowodowanie śmierci pacjentki

Przed Sądem Rejonowym Wrocław Fabryczna rozpoczął się w poniedziałek proces anestezjologa i dentystki, która pod narkozą miała leczyć ząb 15-latki. Dziewczynka nie wybudziła się z narkozy

Re: Anestezjologiczna tragedia dziecko 8 lat umie

Autor: Gość: Małgorzata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 17:47
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Drogi anestezjologu jestem Tobie ogromnie wdzięczna Twoje wypowiedzi potwierdzają mój tok myślenia.
Wstrząs anafilaktyczny w tym przypadku moim zdaniem również nie ma potwierdzenia - choc na pierwszy rzut oka tj:gwałtownośc wysięk z nosa było również zaczerwienienie twarzy [ale plistygmina je również wywołuje-anestezjolog mówił że nie raz to widział podał hydrocortizom i calcium oraz że ten krótkortwały epizod szybko ustąpił ] wtedy to dziecko zostało całkowicie odłączone od wszelkiej aparatury i nagle dziecko zbladło a potem wydzielina z nosa i ust była podbarwiona krwią i pienista [wcześniej dziecko się uaktywniło -opisywałam tu anestezjolog powiedział że to iż dziecko usiadło oznaczało jego wybudzenie ...próbowali tę wydzielinę odsysac ale jej pojawiało się więcej i więcej operator stwierdził że nie ma to związku z wykonanym zabiegiem -podłączono go do maski z tlenem potem do monitorów...pogorszyło się krążenie...czynnośc serca nie miarowa...tętno nie wyczuwalne ...ponownie zaintubowany [to są wypowiedzi anestezjologa]. Tu już jest im wiadome że to obrzęk płuc...wtedy dzecko ponownie otrzymuje Hydrocortizon oraz adrenalinę,natricum bicarbonicum,ephedrinum......"..czynnośc serca powracała i zanikała przez 30 minut sami prowadziliśmy akcję..."...Sądzę że sami nie byli pewni czy to laryngospazm czy bardziej mieli skłaniac się ku wstrząsowi anafilaktycznemu ...
Piszesz o polistygminie-że nie powinna byc podawana sama tylko z atropiną ...otóż mam pytanie Czy to że anestezjolog podał atropinę na samym początku jest wystarczające czy trzeba ją podac również przy wybudzaniu wtedy gdy jest podawana polistygmina ...?...wiem że powina byc podawana w momencie z politygminą aby zmniejszyc powstawanie wydzieliny aby pacjent się nie zakrztusił ....ale czy wystarczyło że była podana na początku ?
Karta znieczulenia ..godz.8.00 -premedykacja Dormicum 7,5ml[iv.]-intubacja -rurka 5,5[nie zamała ?]-Halotan/NO2/O2-Atropina 0,2-Fentanyl0,5-Thiopental 200-Nowocaina 0,5-Solina 50- ....godz.8.30-Polistygmina 50-Mobxon 0,1- oraz w tym samym przedziale czasu podaje Thiopental 25...godz.9.00 odnotowano jeszcze raz Mobxon 0,1-...na karcie widnieje jeszcze zapis sól fizjologiczna 500 ml.

Zespół R przyjechał o godz 10.00....ale z tego zapisu wynika że jeżeli pół gogz. mieli by prowadzic sami reanimację to by wyszło że skoro o 8.30 podano Polistygminę i wtedy po około 5 minutach wystąpiły nie pokojące objawy to reanimacja tych lekarzy musiała by zakńczyc się około 9.10.....??? ...brakuje mi 50 minut cos jest nie tak z dokumentacją albo nie mówią prawdy...?

Mam jeszcze pytanie o bradykardię czy w tym przypadku winni podac również atropinę ....dokończę potem ...pozdrawiam
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-168
(101-168)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.