Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Dolnośląskie   Wrocław   Wrocław   Re: ...mam już częśc n...

Komentarze do artykułu

Proces lekarzy oskarżonych o spowodowanie śmierci pacjentki

Przed Sądem Rejonowym Wrocław Fabryczna rozpoczął się w poniedziałek proces anestezjologa i dentystki, która pod narkozą miała leczyć ząb 15-latki. Dziewczynka nie wybudziła się z narkozy

Re: ...mam już częśc nowej ekspertyzy.

Autor: Gość: Małgorzata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 09:11
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Drogi Anestezjologu...wierzę Ci -wygląda wobec tego na to że musiał to byc laryngospaz.
Chiałabym jeszcze sie zapytac o jedną rzecz ...otóż dokopałam sie też do kosultacji histopatologicznej preparatów mikroskopowych ...[ z prokuratury ]
Mam tu trochę wątpliwości -powiedz mi czy po tych opisach można domniemywac ,że u dziecka mieliśmy do czynienia z anafilaksją ??? Wiem też ,że mówienie wstrząs przez profesora wcale nie oznacza ,ze musi mówic o anafilaksji wszak mamy wiele rodzajów wstrząsów...ale najpierw napiszę ...nie mam kogo o to zapytac ...proszę odpowiedz mi co znaczą te wypowiedzi .

-w skrócie o płucach: .."w preparatach mikroskopowych z różnych obszarów płuc stwierdza sie cechy przekrwienia z obecnością wynaczynień do przestrzeni powietrznej i obecnoscia w niej również mniej lub bardziej wyrażonego obrzęku.W pojedyńczych miejscach spostrzega się obecnośc błon szklistych oraz niewielkich skupiska makrofagów i jednojądrowych komórek w świetle pęcherzyków płucnych .W niektórych preparatach widoczne są ogniska nadzianki krwawej oraz obecnośc dośc licznych skupisk granulocytów obojętonchłonnych w świetle pęcherzyków.W tych miejscach znajdujących sie tam oskrzelach spostrzega się w obrębie treści białkowej granulocyty obojętnochlonne.W obrębie światła oskrzeli obserwuje się treśc białkową przemieszaną ze złuszczonymi elementami nabłonka wałeczkowego oraz krwinkami czerwonymi .W obrębie tkanki łącznej międzypłatowej widoczny jest płyn obrzękowy i czasem niewielkie wynaczynienia krwi oraz obecnośc pojedyńczych jednojądrowych komórek.Sciana samych oskrzeli szczegolnie dużych jest niekiedy objęta miernie nasilonym naciekiem z jednojądrowych komórek.W przestrzeni okolo oskrzelowej obserwuje się czasem pomnożenie komórek ukladu chlonnego.Naczynia krwionośne maja zachowana strukturę są poszerzone i przepełnione krwią.W całosci obraz zmian mikroskopowych w obrębie płuc przemawia za obrzękiem i ostrym przekrwieniem z wynaczynieniami do przestrzeni powietrznej i obecnością błon szklistych...."

Tyle o plucach -zastanawiją mnie te wynaczynienia do przestrzeni powietrznej -co mogą oznaczac ?...a co z poszerzonymi naczyniami krwionosnymi ...czy one mają tu znaczenie ?...czy w tym preparacie mamy jakiś obraz wstrząsu -czy nie mam ten obraz zwiazku z anafilaksją ???...czy można domniemywac ,że mogło też w którymś momencie dojśc do anafilaksji ...czy jest to opis ,który nam nic nie daje...?...czy coś potwierdza -czy wyklucza...???

Trzustka-.."stwierdza się czasem wynaczynienia krwi ...obecnosc nacieku zapalnego zbudowanego z granulocytów i komórek typu limfocyta..obserwuje się wykładniki obrzęku ...w całości obraz zmian mikroskopowych przemawia za obrzękowa postacia śródmiąższowego procesu zapalnego trzustki."

Neka-;.."..kłębki nerkowe w stanie lobulacji w większości niedokrwione ...naczynia wlosowate szczególnie części rdzennej są poszerzone i niekiedy przepoełnione krwią .Obraz zmian mikroskopowych przemawia za wczesną fazą tzw.nerki wstrząsowej..." ???
Jak mam to rozumiec ...?....o jakim wstrząsie on tu mówi ???
Czy on ma na myśli jednak wstrząs anafilaktyczny ???

Serce;.."...obserowane zmiany pozwalaja stwierdzic wczesne rozsiane uszkodzenie pojedyńczych grup mięśnia sercowego ...struktura naczyń prawidłowa ...a światlo wypełniaja niekiedy krwinki czerwone.."

Mózg;.."w całości obraz zmian przemawia ...za obecnoscia obrzęku i nielicznymi krwinkotokami w przestrzeni okolonaczyniowej...naczynia krwionośne mją zachowana stukturę chociaż w jednym stwierdza sie obecnośc nacieku zapalnego z jednojądrowych komórek."

Nadnercza...np. pojedyńcze drobne wynaczynienia...
Wątroba...np;w obrębie sinusoidów zaleganie krwinek czerwonych...

To wszystko ...czy jesteś w stanie mi na to odpowiedziec..??
Czy widzisz tu nie jasności ...na co powinnam zwrócic uwagę ...czy jest tu jakis dowód na anafilaksje ?

Pozdrawiam Cię !

Dziękuje że do tej pory odpowiadzsz mi na pytania !

Małgorzta.

Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie (1-100)
przejdź do: 1-100 101-168
(101-168)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.