dan-te-to-ja
16.01.09, 12:19
Witam,
mam taką sprawę. JESTEM zarejestrowany we wrocławskim PUP-ie jako bezrobotny z prawem do zasiłku.
Od 15 grudnia 2008 zatrudniono mnie na umowę zlecenie do końca roku (tj. 31.12.2008). Od 1go stycznia mam umowę o prace na okres próbny (3 m-ce). W urzędzie nic nie zgłaszałem i przysłali mi zasiłek za grudzień. Wiem, że muszę powiadomić PUP o tym, że podjąłem pracę. Wiem też, że mój pracodawca jeszcze tego nie zrobił.
Teraz pytanie: czy mam zgłaszać fakt bycia zatrudnionym na umowę zlecenie? Czy może w ogóle o tym nie wspominać. Będę musiał zwrócić wtedy chyba zasiłek? Poza tym chyba ustawowy czas na powiadomienie to 7 dni który już minął i teraz nie chce się podkładać, bo może są jakieś kary. Z drugiej jednak strony nie wiem czy to zgłoszenie nie będzie dla mnie korzystniejsze z punktu widzenia emerytury, ubezpieczenia, etc. Chociaż może będąc zarejestrowanym w PUP-ie oni to wszystko regulują, nie wiem?
Mogę się dogadać z pracodawcą, że nie zgłaszamy umowy zlecenia w ogóle nigdzie. Tylko czy to dobre wyjście? Wiem, że to wszystko ociera się o granicę prawa, ale pomóżcie jeśli jesteście zorientowani. Chciałbym wyjść na tym jak najlepiej, nic nie oddawać a tym bardziej nie płacić żadnych kar :P Dziękuję
Odpowiedz
Link
Zgłoś
Edytor zaawansowany
Opublikuj