jedziesz delagowany z pracy do pewnego egzotycznego kraju, jest was dwoch. Ty masz paszport polski a twoj kolega paszport brytyjski. Na lotnisku ty przechodzisz bez najmniejszych problemow wszyscy sie milo do ciebie usmiechaja nawet myslisz sobie ze to mily kraj. Twoj brytyjski kolega utyka w kontroli na 5 godzin. Oczywiscie jego zatrzymanie ma charakter dyskryminacyjny, ale udaje mu sie w koncu przekonac ze nie jest terrorysta i nie jest oficerem MI5. Albo juz im sie znudzila zabawa albo przekonala ich wersja ze chociaz ma paszport brytyjski to jest Irishem z polnocy i tez nie cierpi krolowej i jej korony i tez jest uciskany przez imperium.
Ta hisotryjka na Polakach nie robi takiego wielkiego wrazenia bo raz ze tak czasami Polakow traktuja ich wlasne sluzby graniczne a dwa ze kiedys nas tak traktowano na granicy m.in. UK chociaz Polska nigdy nie okupowala UK.
Inna historia, lot z Dublina do Derry czyli wewnatrz common travel area. Posiadacz biletu wie ze wystarczy mu photo ID bo tak napisali na stronie www. Za to ID robi irlandzkie prawo jazdy. Na lotnisku w Dublinie przechodzi wszystkie plotki, laduje w Derry wszystko idzie jak trzeba. Droga powrotna. Ostatni plotek czyli kontrola paszportowa przylotowa (ktorej nie powinno byc). Pani w okienku na widok prawa jazdy i obcego na nim nazwiska pyta skad wasc wracasz. Z nocnej wracam wycieczki z miasta Derry. STOP!!!. WTF? dlaczego STOP?
Stop bo mam zle ID. Jak to zle?!? Irlandzkie prawo jazdy jest zle dla wladz irlandzkich WTF??? Zle bo jako nie bedacy obywatelem z common travel area musze poslugiwac sie ID wydanym w kraju z ktorego pochodze. Oczywiscie pani nie byla by irlandka gdyby nie machnela w koncu reka wpuszczajac laskawie z usmiechem na terytorium republiki. Moral jest taki ze nie wazne jaki masz paszport bo i tak sie ciebie czepia za tzw szczerego ryja i nazwisko ktorego nijak nie da sie wypowiedziec, bo przeciez pani nie wiedziala czy mam paszport irlandzki czy nie.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.