Na początek mam zamiar inwestować wyłącznie w akcje, jak często będzie to zależało od warunków rynkowych ale raczej chcę wyłapywać trendy średnioterminowe, myślę o okresie od 3 do 6-ciu miesięcy. Stop loss'y ustawiane obowiązkowo w zależności od sytuacji technicznej na danej spółce w okolicach 8% poniżej ceny zakupu, choć przy obecnej zmienności na rynku nie wiem czy to dobry pomysł bo przy większym ruchu w dół szybko mi zamknie pozycję.
Nie mam zamiaru zajmować się spread betting'iem ani instrumentami pochodnymi, przynajmniej nie teraz.
Porównałem oferty kilku brokerów.
- Selftrade - wygląda ciekawie - na plus stała opłata za zlecenie (12.50 GBP) niezależnie od tego czy handlujemy online czy przez telefon. Do tego przejrzysta i intuicyjna platforma.
- Interactive Investor - www.iii.co.uk - chyba najlepsze wykresy, aplikacja java, średnie kroczące i oscylatory, taniej niż selftrade (10.00 GBP per trade), mnóstwo informacji, operacje przez telefon bez dodatkowych kosztów, tani dostęp do Level 2 - tylko 20.00 GBP za miesiąc
- Hoodless Brennan - obsypany nagrodami FT Investors Chronicle, włącznie z najważniejszą Stockbroker of the Year '08, prowizja tylko 8 GBP od transakcji
- The Share Centre - małe prowizje 7.50 GBP per trade, 2.50 GBP + VAT za prowadzenie konta kwartalnie, twierdzą, że nie kasują dodatkowo za porady telefoniczne "ekspertów", chociaż nie wiem ile warte są takie porady...
Mnie chyba najbardziej zaciekawiła oferta Interactive Investor -
www.iii.co.uk
Jeszcze dwie wątpliwości:
- Doczytałem, że pieniądze na konto inwestycyjne wpłaca się korzystając z karty debetowej. Jak dokonuje się wypłaty? Bezpośrednio przelew na konto osobiste?
- Jakie aplikacje dostępne w internecie wykorzystujecie przy analizie technicznej spółek. Coś bardziej zaawansowanego niż google czy yahoo finance - tam np. nie ma możliwości naniesienia zniesień Fibonacciego
--
I'm the Dude so that's what you call me...