Gazeta.pl   Forum   Gospodarka   Dłużnicy i windykacja   Pytania i zapytania o współpracę z pr...

Pytania i zapytania o współpracę z przedsiębiorcą

Autor: real_mr_pope 27.04.11, 21:37
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
Szanowni Państwo, Drodzy Internauci, Użytkownicy tego Forum, Panie i Panowie (mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem):

rozumiem, że niektórzy odczuwają słuszną potrzebę wymiany doświadczeń lub zasięgnięcia opinii na temat współpracy z jakimś przedsiębiorcą (o osoby prywatne nikt jeszcze nie pytał). Rzeczą słuszną jest pytać, jeszcze słuszniej jest odpowiedzieć.

Za niedopuszczalne jednak uważam wpisy, które są obraźliwe czy wręcz oszczercze wobec osób lub podmiotów, o które pyta internauta. W szczególności niedozwolone jest oskarżanie kogokolwiek (zwłaszcza osoby zidentyfikowane lub możliwe do zidentyfikowania z imienia i nazwiska) o:
- kradzież,
- przywłaszczenie,
- oszustwo,
- wyłudzenie (pomijam kwalifikację prawną czynu),
za wyjątkiem przypadków wyroków skazujących z możliwością publikacji wizerunku skazanego, itd.

W przypadku wyrażania opinii proszę o stosowanie się co najmniej do trzech krótkich reguł:

- post musi być merytoryczny,
- wypowiedź nie powinna nikogo obrażać,
- komentarz powinien być w miarę konkretny (tzn. zawierać opis sytuacji będącej podstawą takiej a nie innej oceny osoby lub podmiotu; podawanie kwot, dat, imion, nazwisk, nazw miejscowości, itd. nie jest wymagane).

Proste przykłady niedopuszczalnych postów:
"Firma X nie zapłaciła mi za faktury, to złodzieje"
"Jan Kowalski wyłudził ode mnie pieniądze. Był miły dopóki nie przelałem mu kasy, a potem już się nie odezwał".

Proste przykłady dopuszczalnych postów:
"Firma X nie zapłaciła mi za faktury, chociaż robota została wykonana (mam potwierdzenie w postaci protokołu odbioru). Z prezesem zero kontaktu, nie polecam".
"Nie polecam współpracy z Janem Kowalskim. Od momentu otrzymania ode mnie środków, nie mam z tym panem żadnego kontaktu. Nie odpowiada na maile a telefon milczy".

Żeby nie było nieporozumień: spam reklamowy jest również usuwany. Za takowy uznaję w szczególności wpisy z tego samego hosta/IP, pod różnymi nickami, pojawiające się w niewielkim odstępie czasu, zawierające podobną pochwalną treść.

Bardzo przepraszam, jeżeli powyższe zasady utrudnią niektórym prowadzenie wymiany zdań. Jeszcze bardziej przepraszam tych, którym te zasady w ogóle taką wymianę uniemożliwią. Ale te zasady nie są nowe, obowiązują od zawsze i generalnie powinny być stosowane.

Reasumując, będę usuwał posty, które nie spełnią wspomnianych wyżej norm. W przypadku sprawienia zawodu autorowi usuniętego posta, proszę o maila z wyjaśnieniem, dlaczego post ten nie powinien być kasowany.

Jeżeli komuś powyższe rozwiązanie nie pasuje, przedstawiam trzy możliwości:
1. Podjęcie merytorycznej dyskusji w przedmiocie ich stosowania,
2. Rezygnacja z uczestnictwa na tym forum,
3. Skargę do administratora na działania moderatora.

Liczę na wyrozumiałość.

Jednocześnie przypominam, że niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na stronach Forum Gazeta.pl oraz w komentarzach pod artykułami:
a. przekazów reklamowych (poza forami oznaczonymi przez redakcję jako ogłoszeniowe i sponsorowane),
b) wszelkich materiałów chronionych prawem autorskim, do których rozpowszechniania użytkownik nie jest uprawniony.

Ostatnie przypomnienie pochodzi wprost z regulaminu forum.
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.