Nie za bardzo znam szczegóły prac konserwator Jezierskiej, ale niektórzy z sygnatariuszy listu rzeczywiście wkładają wiele pracy i kasy w utrzymanie i remont zabytków, więc pewnie wiedzą co mówią.
Ja mam natomiast inną wątpliwości, tj. samego Ministra Zdrojewskiego. Jeśli chodzi o decyzje personalne i systemowe w sferze konserwacji zabytków to wystarczy spojrzeć kogo Zdrojewski mianował na Konserwatora Generalnego Zabytków w MKiDN.... to Piotr Żuchowski, którego trudno nazwać ekspertem w tej dziedzinie... Z resztą o kompetencjach ludzi PSL-u w tej materii krążą już legendarne anegdoty... Podkański itp. Widać, że po śmierci Merty - kwestia zabytków oddawana jest partyjnym aparatczykom lub zakumplowanym cwaniakom - vide nowy dyrektor Łazienek. Reforma Ośrodków Dokumentacji Zabytków, w tym przekazywanie wielu kompetencji samorządom zmierza właśnie w kierunku rozbicia i tam gdzie trzeba upartyjnienia ochrony zabytków.
Ja bym tu na pomoc czy zrozumienie Zdrojewskiego nie liczył.
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.