Dodaj do ulubionych

Co na deser do takiego zestwu?

IP: *.elisa-laajakaista.fi 10.09.09, 22:04
Mam pytanie do Was o radę.
Mam zamiar zaprosić gościa na obiad.
Wymyśliłam już, że na pierwsze danie będzie bulion z kołdunami, a na drugie
bliny. Zatem obiad z akcentem wschodnim.
Nie mam jednak pomysłu jaki deser by do tego pasował. A może jakies sugestie
co do przystawki?
Chciałabym żeby było to dość proste w wykonaniu i niezbyt kosztowne.
Z góry dziekuję za podpowiedzi.
Edytor zaawansowany
  • sylwia1607 10.09.09, 23:54
    Jablka pieczone(cale) -gniazdo wyjete a w srodek marcepan zmieszany z cynamonem,
    polane sosem waniliowym (2 lyzki maki+cukier waniliowy, jak nie masz prawdziwej
    wanilii, wlej do pol litra gotujacego sie mleka,mieszaj trzepaczka aby nie bylo
    klusek i zaraz zdejmij z ognia, doslodz do smaku)
    Gruszki podsmazone na karmelu-gruszki przekroj na pol, polowki na mniejsze
    czesci, wyjmij gniazdo, 3 lyzki cukru rozpusc na patelni, wrzuc gruszki, chwile
    podsmaz, krotko, gotowe, posyp orzechami wloskimi wczesniej uprazonymi na suchej
    patelni.
    Sliwki duszone w karmelu z cynamonem-sliwki odpestkuj przekroj na cwiartki i tak
    jak gruszki obsmaz w karmelu, posyp cynamonem i platkami migdalowymi .
  • Gość: Ala IP: *.elisa-laajakaista.fi 13.09.09, 20:46
    Dzieki za rady! Zrobilam śliwki w karmelu. Wyszło super!
  • sylwia1607 13.09.09, 20:50
    Prosze bardzo, milo slyszec, ze smakowaly:-)
  • bene_gesserit 10.09.09, 23:58
    Strasznie ciezki zestaw, imho. Na pierwsze mąka i na drugie mąka.
    Nic nie-ciastowego, a wiec bezmącznego nie przychodzi mi do glowy
    procz wymienionych wyzej pieczonych jablek nie przychodzi mi do
    glowy. Ja bym do tego podala trifle z warstw kruszonych
    pierniczkow, sliwek podduszonych w slodkim winie z korzeniami (na
    cieplo) z miodem z kulka smietankowych lodow na wierzchu. Tanio,
    samo sie robi i owocowo.


    --
    good girl
  • figgin1 11.09.09, 11:48
    Ja bym podała szarlotkę na kruchym cieście <mniam>

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka