Dodaj do ulubionych

set typu włoskiego

IP: *.chello.pl 12.09.09, 18:11
mam pytanie: czy ser typu włoskiego nadaje się na sernik?do czego
mogę go wykorzystać?
Edytor zaawansowany
  • ania_m66 12.09.09, 21:55
    o rany, a co to jest "ser typu wloskiego"?
    cos typu mozzarella, mascarpone moze, bardziej ricotta, czy jak parmezan?
    jesli typu ricotta, badz mascarpone, jak najbardziej.
    --
    Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
    find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
    It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
    it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
    them what you got.
  • em_es 15.09.09, 11:54
    jak sama do znudzenia powtarzasz - proponuję czasem skorzystać z własnej rady ;)

    w polskich sklepach od dawna obecne są tzw. sery typu włoskiego, np. taki:
    osm-sierpc.maxtrader.pl/pl/1,2,1,14954,3,0,-1,-1,0,5555,0/Serek+Capri+%28typu+wloskiego%29.html
    i podejrzewam, że autorka taki właśnie miała na myśli, skoro nie napisała, że to
    była np. mozzarella czy mascarpone

    ja te sery "Capri" bardzo lubię i kupuję jak mnie najdzie na twarożek ze
    szczypiorkiem czy inną rzodkiewką, bo jest "lżejszy" i delikatniejszy w smaku
    niż normalny twaróg, ale do sernika bym nie użyła, toto ma zwykle ok. 15%
    tłuszczu, a to raczej za mało
  • linn_linn 13.09.09, 21:36
    We Wloszech jest kilkaset serow. Ricotta nadaje sie / nie jest zreszta serem,
    dgyz nie robi sie jej z mleka /.
  • ania_m66 13.09.09, 22:02
    no w sumie stricte technicznie jednak jest podrodzina sera :)
    pl.wikipedia.org/wiki/Sery_zwarowe
    en.wikipedia.org/wiki/Whey_cheese
    --
    Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
    find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
    It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
    it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
    them what you got.
  • linn_linn 14.09.09, 17:04
    Wlosi kwalifikuja ja jednak do grupy zwanej "latticini" / calosc to "formaggi i
    latticini" /. Sery to wyroby wytwarzane z mleka, a ricotta robiona jest z
    serwatki, nie z mleka / czasem z dodatkiem mleka /. Skoro nie jest z mleka, nie
    jest serem.
  • Gość: Minka IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.09, 10:26
    Jest to ser zbliżony do ricotty, ja jednak bym nie eksperymentowała z nim w
    wypiekach, chociaż jeśli ktoś z forumowiczów mnie do tego przekona, to chętnie
    spróbuję :-) Na razie używam w/w sera w sałatkach i na kanapkach.

    Swoją drogą, faktycznie nazwa "ser typu włoskiego" to jakiś bełkot :-) Wydaje mi
    się, że chodziło o podróbkę ricotty, chociaż tutaj zdecydowanie lepszy jest ser
    "Wiedeński".
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 14.09.09, 10:33

    ricotta jest SWIETNA do wypiekow.
    goraco polecam
    ten
    przepis, z tym, ze koniecznie z syropem rozmarynowym, a nie posypany cukrem.
    od 3 lat stal sie naszym rodzinnym ciastem wielkanocnym :)
  • Gość: basia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 11:29
    W polskich sklepach można kupić biały serek w kulkach, na których
    jest napisane: "typu włoskiego". Jest on zbliżony w smaku do
    ricotty, delikatny, dość zwarty. Robiłam z nim kiedyś ciastka z
    francuskiego ciasta - na słodko. Niektóre te serki mają lekko
    słonawy posmak - ten mój tak miał. Mnie to nie przeszkadzało.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka