16.09.09, 16:25

uwielbialam w wedzonym swiezym sledziu,
niestedy takiego sledzia sie dzisiaj nie dostanie,
a wiec wedze bez,a za taka ikre placi sie niezle zlotowki,
szkoda,bo to byl inny smak i taniej,
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 16.09.09, 16:45
    smakuje jeszcze lepiej.
  • 16.09.09, 16:49
    Gość portalu: x napisał(a):

    > smakuje jeszcze lepiej.

    to nie dla mnie,nie lubie tego
  • 16.09.09, 21:40
    Uwielbiam i jedno i drugie. Jak robiłam śledzie marynowane, to
    zawsze dodawałam do śledzi i ikrę i mleczko(nie roztarte, jak można
    dawać). Zanim zaczeliśmy jeść śledzie, to najpierw zjadaliśmy
    właśnie ikrę i mleczko, a śledzie na końcu. Pychota.
  • 16.09.09, 18:40
    Ostatnio miałam dwa podejścia do piklinga i dwa razy miał przeogromną ikrę.
    Obrzydlistwo...
    Uwielbiam soloną ikrę, obtoczoną w mące i smażonej w głębokim oleju ale ta
    wędzona była nie do przełknięcia.
    Śledź zresztą też. :)
  • 17.09.09, 14:12
    Podepnę się, bo nigdy nie jadłam, a ostatnio zaczyna mnie kusić kawior.
    Zastanawiam się jak bardzo różnią się między sobą czerwony i czarny, jak go
    przyrządzać i czy można z niego zrobić np. pastę do chleba?
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 17.09.09, 15:03
    z polędwicy można zrobić nadzienie do gołąbków.
  • 17.09.09, 15:26
    nawet, jeśli to imitacja? Muszę trochę kombinować, bo wiem, że mąż kawioru do
    ust nie weźmie (uprzedził się), ale jeśli to nie będzie wyglądać jak kawior,
    tylko podane łącznie z czymś, może jest nadzieja
  • 17.09.09, 15:42
    grecka, czyli pasta/dip z ikry dorsza plus chleb i jogurt doprawiany i
    zmiksowany na paste.
    Moze kup puszeczke gotowej takiej i poprobuj.
  • 17.09.09, 16:01
    jak tylko znajdę, to kupię. A jak nie, spróbuję zmiksować z chlebem. Wielkie
    dzięki za namiar :)
  • 17.09.09, 16:14
    lizu. To klasyk w mezedes, taki jak tzatziki czy melitzanosalata (pasta z
    bakłazanów). Smacznego!
  • 17.09.09, 16:16

  • 17.09.09, 17:07
    klasyka to dorsz?
    ile razy sobie zamawiam mezze w greckich loklanych to jest ikra karpia
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 17.09.09, 20:05
    ze moze byc z dorsza, czego to czlowiek po paru tysiacach taramas dowie:-)))) Pewnie i ze sledzia mozna zrobic.... W Grecji tylko dorsz raczej.

    Taramosalata (Greek: ταραμοσαλάτα, from taramas (from Turkish: tarama) + salata "salad" [1]) is a Greek and Turkish[2] meze. It is traditionally made from taramas, the salted and cured roe of the cod or the carp, though blends based on other forms of fish roe, particularly cod, have become more common

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.