• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

jak uratować za ostrą potrawę? Dodaj do ulubionych

  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 17:25
    da się coś zrobić jeśli leczo wyszło mi za ostre? nie sądziłam że
    malutka ostra papryczka załatwi caly gar:)
    Zaawansowany formularz
    • 23.09.09, 17:31
      sci...
      Sono, słodkie, kwasne dodatki nie ukrją, a moga podbić.
      Dodaj produktów i zwieksz porcje calosci.
      Oczywiscie podanie z ryzem lub kaszą.. - na tymże też troche pomoże.
    • 23.09.09, 17:53


      Nabial znakomicie lagodzi ostrosc.
      Luchnij do gara smietanki (ale takiej, ktora sie nie zwarzy),
      powinno byc lepiej.

      Mozesz tez 'rozpuscic' ostrosc, dodajac do lecza wiecej tresci (np
      wiecej pomidorow i np jablek albo cebuli).


      --
      feminists aren’t humorless just because your jokes suck
      • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 18:14
        Kilka razy to przeżyłam. Teraz papryczka wedruje do potrawy w jajku
        do zaparzania herbaty i to na kilka minut. Prerabiałam dolewanie
        śmietany,ale to tylko zmieniało wygląd i smak potrawy ,a ostrość
        pozostawała ,bo ile tej śmietany można wlać.Najsmieszniejsze,że
        papryczka ma juz ponad 25lat i nadal ostra jak żyletka. Jedyne
        lekarstwo na taki przypadek to zlać przez durszlak całośc.
        Wyłowić mięso,odszukać tą cholerną papryczkę i na nowo zrobić
        sos.Jak postąpic w potrawach bezsosowych nie wiem -chyba tylko
        polubić.
        • Gość: agniesia IP: *.adsl.alicedsl.de 23.09.09, 18:44
          no ale chyba zaden z tych sposobow nie nadaje sie do ratowania leczo, bo
          przeciez o to chodzi autorce
          • Gość: goscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 18:55
            ratowałam tak gulasz i kurczaka duszonego w śmietanie.Ta ostatnia
            potrawa to takie prawie leczo bo dodaje się do niej papryke w
            kawałkach , pomidory w kostkę i cebulę w sporych kawałkach.
            Sposobów jak się okazuje może być kilka i tam gdzie w grę wchodzi
            jakiś sos to potrawę można odbudować
    • 23.09.09, 18:07
      ja po radach na innym forum ratowalam leczo sola. i sie udalo. choc sama bylam
      zdziwiona ile tej soli musialam dosypac
      • Gość: senin IP: 120.152.149.* 23.09.09, 21:27

        Sol dziala, jest to najszybszy sposob na obnizenie ostrosci, i wg
        mnie najskuteczniejszy


        aaaguniaaa napisała:

        > ja po radach na innym forum ratowalam leczo sola.

        tak na marginesie, to rada z sola pochodzi z FORUM KUCHNIA GW
        Podawana byla przeze mnie wielokrotnie od poczatku tego forum,i
        powtorzona tutaj nawet dosc niedawno (i zapewne przekazana na inne
        portale)
        • Gość: agunia IP: *.adsl.alicedsl.de 23.09.09, 21:42
          senin, uratowala mnie ta twoja rada na kuchennych pogaduszkach (nie tutaj:)
          juz kilkakrotnie bardzo sie przydala i sprawdzila
        • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 22:26
          ale co zrobić jak soli za dużo nie można,a czasami tylko tylko...
    • Gość: Marek IP: 213.101.238.* 23.09.09, 18:44
      Nie ratuj, zaproś mnie na obiad to Ci zjem :D

      Ja bym nie ratował tylko podałbym do tego jakies łagodne dodatki: Chleb z masłem albo ziemniaki purree z masłem i smietana, zsiadłe mleko do picia. Ewentualnie lody na deser.

      Najskuteczniej łagodzi tłusta smietana, mleko tez. Tyle ze to juz inny smak.
    • Gość: kasiula IP: 81.219.236.* 24.09.09, 15:51
      Najprosciej to wyślij do mnie. Nic nie jest tak ostre żeby bylo za
      ostre.
      A tak serio... moje dziecko kilka razy już przyypadkiem skosztowało
      mojego obiadu! Trzeba szybko ratować, bo "polićki mnie w ślodku
      bolom! Jęźik mie pieće" CHLEB grubo MASŁEM! działa działa, a jako
      dodatek do leczo nawet pasuje
    • Gość: b0b IP: *.acn.waw.pl 24.09.09, 16:57
      Podaj z kefirem, jogurtem lub indyjskim lassi. I nastepnym razem
      wydlubuj pestki z papryczki :-) Ostre mozna polubic :-))))
    • 03.10.09, 02:38
      1. Jeść letnią potrawę, absolutnie nie gorącą, wysoka temperatura nasila uczucie pieczenia;

      2. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach, zatem do popicia - kefir, jogurt (tylko jakiś tłusty, np. grecki - a nie 0%), ew. tłuste mleko. Albo jakaś sałatka ze śmietaną lub jogurtem jako dodatek. Albo jakieś mięso. Krótko mówiąc, coś tłustego na zagrychę.

      I uwaga: jeśli pali - NIGDY, przenigdy nie ratować się gazowanymi napojami :)
    • Gość: ania-m IP: *.net.autocom.pl 05.10.09, 10:18
      Ja niejednokrotnie zauważyłam, że potrawa, która trochę postoi (np
      węgierski gulasz odgrzewany na drugi dzień) traci na ostrości

      Do leczo wwaliłabym cukinii, szybko się dusi i rozcieńczy ostrość

      Poza tym - nabiał...

      Gdyby było coś bardziej egzotycznego,to świetna w takich sytuacjach
      jest śmietanka kokosowa, ale do leczo raczej nie pasuje.
    • Gość: aga IP: *.aster.pl 05.10.09, 14:35
      ja:
      -powiększam objętość
      - dodaję troszkę soku z cytryny i cukru
      - dodaję śmietany lub jogurtu - zalezy od potrawy
    • Gość: xayro IP: *.play-internet.pl 06.12.14, 12:47
      łyżeczka miodu. Ważne aby nie dać za dużo to się smak nie zmieni a ostrość będzie mniej odczuwalna. :)
    • Gość: Ewa IP: *.chelmnet.pl 26.01.15, 15:13
      Właśnie stanęłam w obliczu podobnego wyzwania. Za dużo chili i... masakra :/ W moim przypadku rewelacyjnie sprawdził się sok z cytryny.
    • Gość: Carlos22222 IP: *.access.telenet.be 08.07.15, 16:14
      PO TYCH WASZYCH ¨DOBRYCH¨ RADACH Z DODAWANIEM SOLI I ZWIEKSZANIEM OBIETOSCI MAM PRZYMUSOWA WYCIECZKE NA CENTRALNY OBDZIELIC BEZDOMNYCH. WYSZLO TEGO 10 LITROW ALE PRZYZNAJE ZE PORADY BYLY POMOCNE. POZDRAWIAM I SMACZNEGO.
      • 08.07.15, 16:22
        6 lat zajeło ci gotowanie leczo??
        --
        "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
    • Gość: Magdalena IP: *.Red-79-158-75.dynamicIP.rima-tde.net 09.07.15, 01:59
      "da się coś zrobić jeśli leczo wyszło mi za ostre? nie sądziłam że
      malutka ostra papryczka załatwi caly gar:)"


      W przypadku dan z mozliwoscia bycia "ostrymi", kuchenna zasada jest podanie (przygotowanie) dania malo przyprawionego podajac na stól rózne (odpowiednie przyprawy ... jesli juz) osobno aby kazdy konsument zrealizowal swój wlasny "mix".

      Magi.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.