Dodaj do ulubionych

jak uratować za ostrą potrawę?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 17:25
da się coś zrobić jeśli leczo wyszło mi za ostre? nie sądziłam że
malutka ostra papryczka załatwi caly gar:)
Edytor zaawansowany
  • 23.09.09, 17:31
    sci...
    Sono, słodkie, kwasne dodatki nie ukrją, a moga podbić.
    Dodaj produktów i zwieksz porcje calosci.
    Oczywiscie podanie z ryzem lub kaszą.. - na tymże też troche pomoże.
  • 23.09.09, 17:53


    Nabial znakomicie lagodzi ostrosc.
    Luchnij do gara smietanki (ale takiej, ktora sie nie zwarzy),
    powinno byc lepiej.

    Mozesz tez 'rozpuscic' ostrosc, dodajac do lecza wiecej tresci (np
    wiecej pomidorow i np jablek albo cebuli).


    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 18:14
    Kilka razy to przeżyłam. Teraz papryczka wedruje do potrawy w jajku
    do zaparzania herbaty i to na kilka minut. Prerabiałam dolewanie
    śmietany,ale to tylko zmieniało wygląd i smak potrawy ,a ostrość
    pozostawała ,bo ile tej śmietany można wlać.Najsmieszniejsze,że
    papryczka ma juz ponad 25lat i nadal ostra jak żyletka. Jedyne
    lekarstwo na taki przypadek to zlać przez durszlak całośc.
    Wyłowić mięso,odszukać tą cholerną papryczkę i na nowo zrobić
    sos.Jak postąpic w potrawach bezsosowych nie wiem -chyba tylko
    polubić.
  • Gość: agniesia IP: *.adsl.alicedsl.de 23.09.09, 18:44
    no ale chyba zaden z tych sposobow nie nadaje sie do ratowania leczo, bo
    przeciez o to chodzi autorce
  • Gość: goscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 18:55
    ratowałam tak gulasz i kurczaka duszonego w śmietanie.Ta ostatnia
    potrawa to takie prawie leczo bo dodaje się do niej papryke w
    kawałkach , pomidory w kostkę i cebulę w sporych kawałkach.
    Sposobów jak się okazuje może być kilka i tam gdzie w grę wchodzi
    jakiś sos to potrawę można odbudować
  • 23.09.09, 18:07
    ja po radach na innym forum ratowalam leczo sola. i sie udalo. choc sama bylam
    zdziwiona ile tej soli musialam dosypac
  • Gość: senin IP: 120.152.149.* 23.09.09, 21:27

    Sol dziala, jest to najszybszy sposob na obnizenie ostrosci, i wg
    mnie najskuteczniejszy


    aaaguniaaa napisała:

    > ja po radach na innym forum ratowalam leczo sola.

    tak na marginesie, to rada z sola pochodzi z FORUM KUCHNIA GW
    Podawana byla przeze mnie wielokrotnie od poczatku tego forum,i
    powtorzona tutaj nawet dosc niedawno (i zapewne przekazana na inne
    portale)
  • Gość: agunia IP: *.adsl.alicedsl.de 23.09.09, 21:42
    senin, uratowala mnie ta twoja rada na kuchennych pogaduszkach (nie tutaj:)
    juz kilkakrotnie bardzo sie przydala i sprawdzila
  • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 22:26
    ale co zrobić jak soli za dużo nie można,a czasami tylko tylko...
  • Gość: Marek IP: 213.101.238.* 23.09.09, 18:44
    Nie ratuj, zaproś mnie na obiad to Ci zjem :D

    Ja bym nie ratował tylko podałbym do tego jakies łagodne dodatki: Chleb z masłem albo ziemniaki purree z masłem i smietana, zsiadłe mleko do picia. Ewentualnie lody na deser.

    Najskuteczniej łagodzi tłusta smietana, mleko tez. Tyle ze to juz inny smak.
  • Gość: kasiula IP: 81.219.236.* 24.09.09, 15:51
    Najprosciej to wyślij do mnie. Nic nie jest tak ostre żeby bylo za
    ostre.
    A tak serio... moje dziecko kilka razy już przyypadkiem skosztowało
    mojego obiadu! Trzeba szybko ratować, bo "polićki mnie w ślodku
    bolom! Jęźik mie pieće" CHLEB grubo MASŁEM! działa działa, a jako
    dodatek do leczo nawet pasuje
  • Gość: b0b IP: *.acn.waw.pl 24.09.09, 16:57
    Podaj z kefirem, jogurtem lub indyjskim lassi. I nastepnym razem
    wydlubuj pestki z papryczki :-) Ostre mozna polubic :-))))
  • 03.10.09, 02:38
    1. Jeść letnią potrawę, absolutnie nie gorącą, wysoka temperatura nasila uczucie pieczenia;

    2. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach, zatem do popicia - kefir, jogurt (tylko jakiś tłusty, np. grecki - a nie 0%), ew. tłuste mleko. Albo jakaś sałatka ze śmietaną lub jogurtem jako dodatek. Albo jakieś mięso. Krótko mówiąc, coś tłustego na zagrychę.

    I uwaga: jeśli pali - NIGDY, przenigdy nie ratować się gazowanymi napojami :)
  • Gość: ania-m IP: *.net.autocom.pl 05.10.09, 10:18
    Ja niejednokrotnie zauważyłam, że potrawa, która trochę postoi (np
    węgierski gulasz odgrzewany na drugi dzień) traci na ostrości

    Do leczo wwaliłabym cukinii, szybko się dusi i rozcieńczy ostrość

    Poza tym - nabiał...

    Gdyby było coś bardziej egzotycznego,to świetna w takich sytuacjach
    jest śmietanka kokosowa, ale do leczo raczej nie pasuje.
  • Gość: aga IP: *.aster.pl 05.10.09, 14:35
    ja:
    -powiększam objętość
    - dodaję troszkę soku z cytryny i cukru
    - dodaję śmietany lub jogurtu - zalezy od potrawy
  • Gość: xayro IP: *.play-internet.pl 06.12.14, 12:47
    łyżeczka miodu. Ważne aby nie dać za dużo to się smak nie zmieni a ostrość będzie mniej odczuwalna. :)
  • Gość: Ewa IP: *.chelmnet.pl 26.01.15, 15:13
    Właśnie stanęłam w obliczu podobnego wyzwania. Za dużo chili i... masakra :/ W moim przypadku rewelacyjnie sprawdził się sok z cytryny.
  • Gość: Magdalena IP: *.Red-79-158-75.dynamicIP.rima-tde.net 09.07.15, 01:59
    "da się coś zrobić jeśli leczo wyszło mi za ostre? nie sądziłam że
    malutka ostra papryczka załatwi caly gar:)"


    W przypadku dan z mozliwoscia bycia "ostrymi", kuchenna zasada jest podanie (przygotowanie) dania malo przyprawionego podajac na stól rózne (odpowiednie przyprawy ... jesli juz) osobno aby kazdy konsument zrealizowal swój wlasny "mix".

    Magi.
  • Gość: lion IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.02.17, 01:09
    To raczej leczo nie uratowało.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.