Dodaj do ulubionych

jak uratować za ostrą potrawę?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 17:25
da się coś zrobić jeśli leczo wyszło mi za ostre? nie sądziłam że
malutka ostra papryczka załatwi caly gar:)
Edytor zaawansowany
  • 23.09.09, 17:31
    sci...
    Sono, słodkie, kwasne dodatki nie ukrją, a moga podbić.
    Dodaj produktów i zwieksz porcje calosci.
    Oczywiscie podanie z ryzem lub kaszą.. - na tymże też troche pomoże.
  • 23.09.09, 17:53


    Nabial znakomicie lagodzi ostrosc.
    Luchnij do gara smietanki (ale takiej, ktora sie nie zwarzy),
    powinno byc lepiej.

    Mozesz tez 'rozpuscic' ostrosc, dodajac do lecza wiecej tresci (np
    wiecej pomidorow i np jablek albo cebuli).


    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 18:14
    Kilka razy to przeżyłam. Teraz papryczka wedruje do potrawy w jajku
    do zaparzania herbaty i to na kilka minut. Prerabiałam dolewanie
    śmietany,ale to tylko zmieniało wygląd i smak potrawy ,a ostrość
    pozostawała ,bo ile tej śmietany można wlać.Najsmieszniejsze,że
    papryczka ma juz ponad 25lat i nadal ostra jak żyletka. Jedyne
    lekarstwo na taki przypadek to zlać przez durszlak całośc.
    Wyłowić mięso,odszukać tą cholerną papryczkę i na nowo zrobić
    sos.Jak postąpic w potrawach bezsosowych nie wiem -chyba tylko
    polubić.
  • Gość: agniesia IP: *.adsl.alicedsl.de 23.09.09, 18:44
    no ale chyba zaden z tych sposobow nie nadaje sie do ratowania leczo, bo
    przeciez o to chodzi autorce
  • Gość: goscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 18:55
    ratowałam tak gulasz i kurczaka duszonego w śmietanie.Ta ostatnia
    potrawa to takie prawie leczo bo dodaje się do niej papryke w
    kawałkach , pomidory w kostkę i cebulę w sporych kawałkach.
    Sposobów jak się okazuje może być kilka i tam gdzie w grę wchodzi
    jakiś sos to potrawę można odbudować
  • 23.09.09, 18:07
    ja po radach na innym forum ratowalam leczo sola. i sie udalo. choc sama bylam
    zdziwiona ile tej soli musialam dosypac
  • Gość: senin IP: 120.152.149.* 23.09.09, 21:27

    Sol dziala, jest to najszybszy sposob na obnizenie ostrosci, i wg
    mnie najskuteczniejszy


    aaaguniaaa napisała:

    > ja po radach na innym forum ratowalam leczo sola.

    tak na marginesie, to rada z sola pochodzi z FORUM KUCHNIA GW
    Podawana byla przeze mnie wielokrotnie od poczatku tego forum,i
    powtorzona tutaj nawet dosc niedawno (i zapewne przekazana na inne
    portale)
  • Gość: agunia IP: *.adsl.alicedsl.de 23.09.09, 21:42
    senin, uratowala mnie ta twoja rada na kuchennych pogaduszkach (nie tutaj:)
    juz kilkakrotnie bardzo sie przydala i sprawdzila
  • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 22:26
    ale co zrobić jak soli za dużo nie można,a czasami tylko tylko...
  • Gość: Marek IP: 213.101.238.* 23.09.09, 18:44
    Nie ratuj, zaproś mnie na obiad to Ci zjem :D

    Ja bym nie ratował tylko podałbym do tego jakies łagodne dodatki: Chleb z masłem albo ziemniaki purree z masłem i smietana, zsiadłe mleko do picia. Ewentualnie lody na deser.

    Najskuteczniej łagodzi tłusta smietana, mleko tez. Tyle ze to juz inny smak.
  • Gość: kasiula IP: 81.219.236.* 24.09.09, 15:51
    Najprosciej to wyślij do mnie. Nic nie jest tak ostre żeby bylo za
    ostre.
    A tak serio... moje dziecko kilka razy już przyypadkiem skosztowało
    mojego obiadu! Trzeba szybko ratować, bo "polićki mnie w ślodku
    bolom! Jęźik mie pieće" CHLEB grubo MASŁEM! działa działa, a jako
    dodatek do leczo nawet pasuje
  • Gość: b0b IP: *.acn.waw.pl 24.09.09, 16:57
    Podaj z kefirem, jogurtem lub indyjskim lassi. I nastepnym razem
    wydlubuj pestki z papryczki :-) Ostre mozna polubic :-))))
  • 03.10.09, 02:38
    1. Jeść letnią potrawę, absolutnie nie gorącą, wysoka temperatura nasila uczucie pieczenia;

    2. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach, zatem do popicia - kefir, jogurt (tylko jakiś tłusty, np. grecki - a nie 0%), ew. tłuste mleko. Albo jakaś sałatka ze śmietaną lub jogurtem jako dodatek. Albo jakieś mięso. Krótko mówiąc, coś tłustego na zagrychę.

    I uwaga: jeśli pali - NIGDY, przenigdy nie ratować się gazowanymi napojami :)
  • Gość: ania-m IP: *.net.autocom.pl 05.10.09, 10:18
    Ja niejednokrotnie zauważyłam, że potrawa, która trochę postoi (np
    węgierski gulasz odgrzewany na drugi dzień) traci na ostrości

    Do leczo wwaliłabym cukinii, szybko się dusi i rozcieńczy ostrość

    Poza tym - nabiał...

    Gdyby było coś bardziej egzotycznego,to świetna w takich sytuacjach
    jest śmietanka kokosowa, ale do leczo raczej nie pasuje.
  • Gość: aga IP: *.aster.pl 05.10.09, 14:35
    ja:
    -powiększam objętość
    - dodaję troszkę soku z cytryny i cukru
    - dodaję śmietany lub jogurtu - zalezy od potrawy
  • Gość: xayro IP: *.play-internet.pl 06.12.14, 12:47
    łyżeczka miodu. Ważne aby nie dać za dużo to się smak nie zmieni a ostrość będzie mniej odczuwalna. :)
  • Gość: Ewa IP: *.chelmnet.pl 26.01.15, 15:13
    Właśnie stanęłam w obliczu podobnego wyzwania. Za dużo chili i... masakra :/ W moim przypadku rewelacyjnie sprawdził się sok z cytryny.
  • Gość: Carlos22222 IP: *.access.telenet.be 08.07.15, 16:14
    PO TYCH WASZYCH ¨DOBRYCH¨ RADACH Z DODAWANIEM SOLI I ZWIEKSZANIEM OBIETOSCI MAM PRZYMUSOWA WYCIECZKE NA CENTRALNY OBDZIELIC BEZDOMNYCH. WYSZLO TEGO 10 LITROW ALE PRZYZNAJE ZE PORADY BYLY POMOCNE. POZDRAWIAM I SMACZNEGO.
  • 08.07.15, 16:22
    6 lat zajeło ci gotowanie leczo??
    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • Gość: Magdalena IP: *.Red-79-158-75.dynamicIP.rima-tde.net 09.07.15, 01:59
    "da się coś zrobić jeśli leczo wyszło mi za ostre? nie sądziłam że
    malutka ostra papryczka załatwi caly gar:)"


    W przypadku dan z mozliwoscia bycia "ostrymi", kuchenna zasada jest podanie (przygotowanie) dania malo przyprawionego podajac na stól rózne (odpowiednie przyprawy ... jesli juz) osobno aby kazdy konsument zrealizowal swój wlasny "mix".

    Magi.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.