Dodaj do ulubionych

sushi po polsku

24.09.09, 22:39
Ciekawa jestem co Wy dajecie do sushi ja ostatnio dawalam ogorki
kiszone i pieczarki , bardzo fajne sushi jest tez z pieczonym
filetem z kurczaka polecam
Edytor zaawansowany
  • kocia_noga 25.09.09, 09:11
    Chodzi mi po głowie pomysł na sushi z np jaglanki, w środek śliwki
    wędzone, pasek boczku, ogórka kiszonego, zawinięty w podgotowane
    paski pora... albo: kasza jęczmienna, grzybek, śliwka,awokado,
    zawinięte w wodorosta, albo jeszcze 100 innych pomysłów.Nawet miałam
    tak zrobić i wstawić na galerię, ale ostatnio mam mnóstwo warzyw do
    zjedzenia i pomysł odsuwa się...może ktoś inny wypróbuje.
    Niech się to nazywa inaczej, żeby nie razić w oczy purystów, ale sam
    pomysł obiadu w tej formie - lekkiej i estetycznej uważam za dobry.
    Polskie sushi obejmowałoby też formy na słodko z owocami...
    --
    ponad 11tys postów, o Bogini!
  • owczarro 25.09.09, 10:12
    jest takie coś już. Nazywa się kaszi i IMHO jest paskudne w smaku, ale może
    komuś to podpasuje.
  • kocia_noga 25.09.09, 12:36
    cipcipkurka napisała:

    > No proszę:
    > www.kaszi.eu/
    > :)

    No nie!!! Znów się okazało, że ktoś już wcześniej o tym pomyślał...
    --
    ponad 11tys postów, o Bogini!
  • venettina 16.02.10, 01:58
    Sluchajcie, to kaszi jest naprawde ohydne. W szoku bylam, ze ktos to
    wypuscil na rynek :(
  • linn_linn 25.09.09, 10:20
    Ciekawostka: podczas mojej ostatniej podrozy na Sardynie dowiedzialam sie, ze
    najlepszy ryz na sushi to ryz wyhodowany we Wloszech, a najlepszy tunczyk to ten
    lowiony w okolicach Sardynii.
  • p.aulinka 25.09.09, 10:22
    Robiłam sushi z np. paseczkami świeżego zielonego ogórka (w połaczenie np. z
    paluszkiem krabowym). Próbowałam tez z zieloną sałatą.
    Bardzo fajne sa takie wariacje :)

    ps. kaszi jest bardzo dobre :)
    --
    [img]http://images49.fotosik.pl/39/41ab18b70192f498.jpg[/img]
  • p.aulinka 25.09.09, 10:24
    a jeszcze a'propos kaszi - bo u mnie w sklepie jest do kupienia gotowe . Ma
    nalepke jakieś "fundacji zdrowego jedzenia katarzyny jakiejśtam" i jest
    pioruńsko drogie!
    Mała tacka z 8 albo 10 kawałeczkami - ok 18 zł (to juz "gotowe" sushi jest tańsze )
    --
    [img]http://images49.fotosik.pl/39/41ab18b70192f498.jpg[/img]
  • owczarro 25.09.09, 10:25
    p.aulinka napisała:

    > Robiłam sushi z np. paseczkami świeżego zielonego ogórka (w połaczenie np. z
    > paluszkiem krabowym). Próbowałam tez z zieloną sałatą.
    > Bardzo fajne sa takie wariacje :)
    >
    > ps. kaszi jest bardzo dobre :)

    Wykorzystanie ogórka czy paluszka krabowego w sushi to nie wariacje, ale norma:)

    linn linn napisała:
    "Ciekawostka: podczas mojej ostatniej podrozy na Sardynie dowiedzialam sie, ze
    najlepszy ryz na sushi to ryz wyhodowany we Wloszech, a najlepszy tunczyk to ten
    lowiony w okolicach Sardynii."

    Każda pliszka swój ogonek chwali. Ja znam Japończyka zajmującego się sushi od
    kilkunastu lat i ma na ten temat trochę inne zdanie;)
  • linn_linn 25.09.09, 12:39
    Zdania mozna miec rozne, ale w tym przypadku chodzi o wielkosc sprzedazy ryzu i
    tunczyka do Japonii.
  • Gość: Szmatka IP: *.mobile.playmobile.pl 25.09.09, 13:21
    A nie o włoski zmysł do handlu?
  • venettina 16.02.10, 02:00
    Zwlaszcza ze ta niezwykla informacja pochodzila z Wloch :DDD
  • p.aulinka 26.09.09, 00:14
    owczarro napisał: Wykorzystanie ogórka czy paluszka krabowego w sushi to nie
    wariacje, ale norma:)

    Fakt, "wariacja" bardzo powszechna i czesto stosowana no ale jednak nie jest
    "klasycznym" zestawem do sushi.(czy tam : maki) :)
    --
    [img]http://images49.fotosik.pl/39/41ab18b70192f498.jpg[/img]
  • Gość: miu IP: *.acn.waw.pl 25.09.09, 14:31
    Czyli Sardynczycy kochaja swoja wyspe ;) W Polsce tez jest wiele
    najlepszych rzeczy na swiecie :))))))
  • lilka.k 30.09.09, 12:58
    Zgadza się..byłam na kursie Sushi 2 tygodnie temu i Kurt Schleller polecał
    własnie ryż z Włoch :)

    podpisane: uzależniona od Sushi..
    szukałam w necie forum o sushi i trafiłam tutaj ;)

    linn_linn napisała:

    > Ciekawostka: podczas mojej ostatniej podrozy na Sardynie dowiedzialam sie, ze
    > najlepszy ryz na sushi to ryz wyhodowany we Wloszech, a najlepszy tunczyk to te
    > n
    > lowiony w okolicach Sardynii.
    --
    LilaBlog
    Rzeczy dla dzieci
  • venettina 16.02.10, 02:07
    Chyba w domysle: "jak sie nie ma japonskiego". Rzecz w tym, ze ryz
    do sushi jest szlifowany i od szlifowania ma sie maksmalnie jeden
    miesiac zeby go zjesc. Japonczycy kupuja tez ryz nieoszlifowany i za
    pare jenow mozna go sobie oszlifowac w specjalnych automatach.

    Do Europy zatem nie dociera prawdziwy ryz do sushi lecz jego
    substytut albo cos co Japonczyk zjadlby bez entuzjazmu. I - jak
    przypuszczam - byc moze lepiej wtedy wziac wloski?
  • bene_gesserit 25.09.09, 10:47

    Mam pomysly, ale nie mam smialosci ich realizowac:
    * futomaki z kaszanka
    * futomaki z kielbasa
    (Oba maki z chrzanem naszym polskim, obtaczane w ziarnach czarnego
    maku)
    * nigiri z plastrem malosolniaka (pod ktorym ukryty jest drobno
    posiekany koperek)
    * zestaw maki: kappamaki ze swiezymi ogorkami i hosomaki z miodem w
    plastrach
    * California roll z kapusta kiszona
    * California roll z buraczkami w chrzanie
    * temaki z kasza gryczana i bialym serem oraz mietą
    * inarizushi z oscypka faszerowanego kasza jaglana

    --
    cute but psycho. things even out
  • mhr-cs 25.09.09, 10:49
    oczywiscie wspaniale jak wiele innych przepisow,
    a wiec wszystko zawijane sie tak nazywa,
    nie ma z tym nic wspolnego,
    z tym,

    Sushi (jap. 鮨, 鮓 lub 寿司) - potrawa japońska. Przygotowuje się ją
    z ryżu oraz najróżniejszych owoców morza, ryb, warzyw, grzybów i
    jajek. Przygotowuje się je na wiele sposobów, niezależnie jednak od
    sposobu przygotowywania, niezmienne jest to, że ryż do tej potrawy
    zakrapia się octem ryżowym. Mięsne składniki najczęściej są surowe,
    ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi.
    W przypadku sushi ze składnikami mięsnymi zaleca się jego spożycie w
    przeciągu maksymalnie trzech godzin od momentu przygotowania

    dlaczego je tak nazywacie?
  • jacek1f 25.09.09, 11:07
    podstawa kanapki - jak pieczywo, to
    jest nieskonczona ilosc mozliwosci sushi - jak z kanapkami wlasnie.

    Mozna doslownie wszystko zawinąć - polskie marynaty i chrzam, ćwikła, musztardy wspaniale nadaja sie do wieńczenia lub w miejsce wasabi.

  • mhr-cs 25.09.09, 11:17
    jacek1f napisał:

    > podstawa kanapki - jak pieczywo, to
    > jest nieskonczona ilosc mozliwosci sushi - jak z kanapkami wlasnie

    ale jezeli uzywam tego slowa sushi to wiem co to jest,
    albo nie?
  • Gość: d. IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.09, 20:41
    > ale jezeli uzywam tego slowa sushi to wiem co to jest,
    > albo nie?

    W tej chwil nawet w japońskiej restauracji dostaniesz także fusion sushi (moje
    ulubione - z szynką parmeńską i rukolą). To już jest produkt globalny.
  • venettina 16.02.10, 02:15

    Pod warunkiem ze nie jest restauracja "japonska" w Japonii :)
  • yavorius 25.09.09, 11:13
    koniecznie z parówką i kebabem! I śledziem go!
  • dzioucha_z_lasu 25.09.09, 11:59
    I na to wszystko - bita śmietana! I na czubek - wisienka! :D

    --
    ---------------
    sygnaturka w przebudowie
  • mhr-cs 25.09.09, 12:06
    dzioucha_z_lasu napisała:

    > I na to wszystko - bita śmietana! I na czubek - wisienka! :D
    >
    jak sie nie zna to nie jest problemem,
    nie kazdy zna wszystkie slowa,
    tylko mozna zrozumiec,
  • jacek1f 25.09.09, 12:09
    www.nigiri.pl/index.php?id=menu
    nizej w makach i nigiri - jak byk. Ten śledź znaczy jak byk...
    :-)


    To i parówkę zaczna wsadzać.
  • yavorius 25.09.09, 12:35
    to taki słony z beczki? Bo jak nie, to się nie liczy!

    I obowiązkowo sushi z

    gdziem
    !!!
  • Gość: a co IP: 195.149.64.* 25.09.09, 12:21
    Z bigosem
  • mhr-cs 25.09.09, 12:26
    Gość portalu: a co napisał(a):

    > Z bigosem
    na ten caly temat wspaniala odpowiedz,
    cos wspanialego tutaj potrzeba,
  • bene_gesserit 25.09.09, 12:29
    Maki z kopytkiem?
    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • mhr-cs 25.09.09, 12:32
    bene_gesserit napisała:

    > Maki z kopytkiem?
    jak tak myslisz dlaczego nie,
  • bene_gesserit 25.09.09, 12:36
    mhr, jakbym realizowala wszystko, co mi przychodzi do glowy, na
    zasadzie 'czemu nie', to predzej czy pozniej potrulabym wszystkich.
    Noi swiat jest zbyt piekny, zeby kalac go sushi z kopytkani albo
    golonka w piwie :D

    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • Gość: a co IP: 195.149.64.* 25.09.09, 12:49
    kulkę bigosu oblepiamy kartoflami puree, dekorujemy podsmażoną
    cebulką ze słoniną
  • bene_gesserit 25.09.09, 12:52
    Bigos moznaby zagescic zelatyną, co?
    Bo inaczej trudno skulkować.


    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • nat.ka 25.09.09, 23:23
    doskonałe :D
    --
    long live Molvania!
  • kocia_noga 25.09.09, 12:43
    Gość portalu: a co napisał(a):

    > Z bigosem


    Ale się wam wyobraźnia rozhulała :)
    --
    ponad 11tys postów, o Bogini!
  • Gość: a co IP: 195.149.64.* 25.09.09, 12:50
    jak po polsku, to po polsku :P
  • bene_gesserit 25.09.09, 12:53
    O przepraszam, pierwsza zaproponowalam sushi z kaszanka i kapusta
    kiszona i nikt nie docenil :(

    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • kocia_noga 25.09.09, 12:55

    Kiszona zamiast octu ryżowego, a kaszanka zamiast kawioru - założę
    się,że istnieje sushi z kawiorem.
    --
    ponad 11tys postów, o Bogini!
  • mhr-cs 25.09.09, 12:56
    bene_gesserit napisała:

    > O przepraszam, pierwsza zaproponowalam sushi z kaszanka i kapusta
    > kiszona i nikt nie docenil :(
    >
    cos wspanialego a do tego kartofle
  • kocia_noga 25.09.09, 12:57
    bene_gesserit napisała:

    > O przepraszam, pierwsza zaproponowalam sushi z kaszanka i kapusta
    > kiszona i nikt nie docenil :(
    >

    A ja zaproponowałam inna nazwę nie wiedząc,że już istnieje kaszi.

    --
    ponad 11tys postów, o Bogini!
  • Gość: Maja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.09, 13:30
    Może to przez piątek ale nie jestem pewna, czy wątek jest na serio. Moim zdaniem
    sushi jest tak wyjątkowym daniem, łącznie z ceremonią przygotowywania i
    jedzenia, że nie powinno się robić takich udziwnień. Dla mnie już użycie
    paluszków "krabowych" jest trochę nie na miejscu.
  • Gość: Miu IP: *.pools.arcor-ip.net 25.09.09, 14:16
    Yyy, paluszek krabowy jest jednym ze standardowych skladnikow sushi ;)
  • Gość: kn IP: *.marketing-house.pl 25.09.09, 14:28
    Sushi to żadna ceremonia. Zaczynało jako bełt z wodorostów, ryby i ryżu. Potem
    ktoś to zaczął zwijać. Taki to ceremoniał, jak robienie pizzy.
    Nie wszystko co jest japońskie jest mistyczne:).

    Z wędzoną wołowiną jest bardzo dobre:).
  • Gość: kasiula IP: 81.219.236.* 25.09.09, 23:39
    Dokładnie! Sushi to jest fast food, w Japonii na każdym rogu,
    również na dworcach. Tanie i szybkie, żadne tam "ĄĘ". A w Japonii za
    rarytas robia ziemniaki!
  • kocia_noga 26.09.09, 08:48
    Gość portalu: kasiula napisał(a):

    > Dokładnie! Sushi to jest fast food, w Japonii na każdym rogu,
    > również na dworcach. Tanie i szybkie, żadne tam "ĄĘ". A w Japonii
    za
    > rarytas robia ziemniaki!

    Nie mów tego głośno.
    Śmiechom i żartom nie będzie końca przy okazji tak absurdalnego
    porównania - gdzież kuchni za przeproszeniem polskiej (ziemniaki
    kaszanka bigos = wszystko obleśne) do talerza wytwornych kulek z
    ryżu za 200 zł.

    --
    ponad 11tys postów, o Bogini!
  • Gość: d. IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.09, 20:43
    > Dla mnie już użycie
    > paluszków "krabowych" jest trochę nie na miejscu.

    Musisz to jeszcze przetłumaczyć Japończykom. Na pewno Ci się uda.
  • kocia_noga 25.09.09, 15:26

    Też uważam,że gdyby japońska gospodyni zawędrowała do Polski
    poradziłaby sobie z tutejszymi produktami i chyba do głowy by jej
    nie przyszło, że robi coś niewłaściwego, wbrew ceremoniałowi
    (zamawiania półmiska sushi za 200zł - jadłam taki bywszy ostatnio w
    stolycy) i że w ogóle boki zrywać.
    Mimo to rozumiem przywiązanie do nazwy i typowych składników.
    Szkoda, że działa to ( zrozumienie) wyłącznie w jedną stronę.
    --
    ponad 11tys postów, o Bogini!
  • jacek1f 25.09.09, 15:29
  • Gość: Ewunia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.09, 16:08
    A gołąbki? Sushi po polsku jak nic;)!
  • Gość: Inka IP: *.icpnet.pl 25.09.09, 16:52
    Chyba nie do końca, bo mimo wszystko lepiej je jeść na ciepło.
    Ale mało to "roladek" czy "zawijańców" na zimno, które podajemy jako przekąskę?
    Nawet koreczki...
  • Gość: d. IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.09, 20:45
    > A gołąbki? Sushi po polsku jak nic;)!

    Jak zauważyła Inka, gołąbki średnio się wpasowują. Ale już greckie dolmadakia to
    nawet rozmiarowo są podobne.
  • bene_gesserit 25.09.09, 21:06
    A rolada z sera zoltego?
    tinyurl.com/y9fux9x

    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • dobiasz 02.10.09, 16:26
    bene_gesserit napisała:

    > A rolada z sera zoltego?
    > tinyurl.com/y9fux9x

    Czy to sushi, czy nie sushi, wygląda smakowicie ;-)

    --
    Dobiasz
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 25.09.09, 16:57
  • wkkr 26.09.09, 14:36
    z golonką i piwem
  • iwonp 26.09.09, 17:54
    jak nie masz pojecia co to jest sushi to moze poczytaj a bzdur nie
    pisz
  • Gość: Maja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.09, 07:55
    Dziwne. Z jednej strony często spotyka się tutaj krytykę kiedy ktoś np nazywa
    tiramisu coś co nie jest z włoskiego mascarpone albo używa podróbek parmezanu.
    Nie rozumiem.
    Jeśli chodzi o paluszki "krabowe" to są one dla mnie produktem drugiej jakości,
    produkują je prawdopodobnie z gorszych części tańszych ryb, dodają sorbitol i
    nie wiem co tam jeszcze.
    Jeśli chodzi o sushi to bardzo lubię celebrować jedzenie i dlatego staram się w
    miarę możliwości przestrzegać zasad robienia i jedzenia sushi i sprawia mi to
    wiele przyjemności.
  • szopen_cn 28.09.09, 09:53
    Jak ktos powyzej napisal paluszki krabowe sa zupelnie normalnym
    skladnikiem sushi w Japoni.

    W Japoni czy Korei gdzie jest to normalne jedzenie bedace
    odpowiednikiem naszych kanapek zdecydowana wiekszosc nie przejmuje
    sie "zasadami robienia" sushi az tak bardzo.

    Ba calkiem normalne jest pomijanie calego zawijania i pojscie na
    skroty: w plastikowym pudelku ukladamy warstwe ryzu, ugniatamy, na
    to warstwe nadzienia (czyli co akurat jest w lodowce), kolejna
    warstwa ryzu, ugniesc, zawartosc pudelka wystukac na deske, pokroic
    w kwadraty i jest gotowe.

    Z moich "cudow kulinarnych" wsrod Japonczykow najwiekszym uznaniem
    ciesza sie sushi z pikantym salcesonem.
  • kocia_noga 28.09.09, 10:29
    No to ja biorę celebrowanie + estetykę (kolorki, zawijanie,
    kołderki) a co do składników - wolna wola, z resztą okazuje się, że
    w oryginale rzeczywiście wolna ci ona jest.
    A z ciekawości spytam - czy ryż jest żelaznym składnikiem, czy
    stosuje się go, bo najtańszy i najbardziej popularny?
    I - cholera, obiecuję, że zrobię jakieś maki z ziemniaków+ kaszanka+
    ogórek kiszony.

    Oj, będzie jazda, jak kij w mrowisko :)
    --
    ponad 11tys postów, o Bogini!
  • szopen_cn 28.09.09, 10:50
    Ryz jest w tych krajach zelaznym skladnikiem.
    I dodac mozna, ze pewna otoczka "specjalnosci" sushi pochodz z
    czasow kiedy bardzo duzej czesc spoleczenstwa nie bylo stac na ryz
    i wtedy sushi z ryzem bylo specjalem.

    Do glowy mi przychodzi tylko jeden potencjalny skladnik, ktory
    polaczony z ryzem w Japonczykach wywola odruch wymiotny i to jest
    jogurt, niewazne czy czysty czy owocowy.
  • kocia_noga 28.09.09, 15:56

    Pamiętam, jak moi przyjaciele Wietnamczycy opowiadali że w życiu nie
    zjedliby ryżu na słodko, tak jak się u nas jada - z jabłkami albo
    słodkim sosem na bazie śmietany/jogurtu/kwaśnego mleka.
    --
    ponad 11tys postów, o Bogini!
  • Gość: paniena IP: *.range86-156.btcentralplus.com 24.02.10, 02:01
    Wlosi tak samo patrza na makaron z sosem z truskawek ...
  • Gość: ms IP: *.dip.t-dialin.net 28.09.09, 20:23
    mozna zrolowac schabowego.
  • bene_gesserit 04.10.09, 19:27
    Mozna go zrolowac, i to do tego z ziemniakami tluczonymi i mizeria.
    A zrazy to juz w ogole sa same z siebie zrolowane.

    --
    Warzywa też mogą być podstępne, szczególnie ziemniaki.
  • Gość: Bubu IP: *.tvk.torun.pl 04.10.09, 17:24
    Właśnie robię sushi w wersji studenckiej - paluszki krabowe, majonez pomieszany
    z wasabi i koperek. Jako zagrychę do wódki planuję zawinąć w maki ogórek
    kiszony, a z wierzchu nałożyć trochę kawioru :P Ostatnio w sushi w restauracji
    dostałam coś kiszonego, chyba daikon,w każdym razie kiszone pasuje jak najbardziej.
    A ryż kupuję do risotto - też jest krótkoziarnisty i uzyskuje odpowiednią
    konsystencję, a płacenie kilkunastu złotych za torebkę ryżu "do sushi" to przesada.
  • kocia_noga 05.10.09, 10:15
    Też używam włoskiego ryżu do risotto, z tych samych powodów :)
    --
    ponad 11tys postów, o Bogini!
  • mhr-cs 05.10.09, 11:31
    jak juz musi byc te sushi po polsku
    to nie ma lepszej jak prawdziwy rolmops,
  • Gość: gosc IP: 77.255.207.* 15.02.10, 14:14
    Witam wszystkich!! a ja wymysliłam sobie a"la sushi ryż ugotowny do tego papryka surowa,troche sałaty,sos sojowy,potarty imbir,marchewka, posmarowałam liście kapusty włoskiej(sparzonej oczywiście) na to paluszki krabowe i zwinąc bardzo dobre wyszły!!!
  • ampolion 16.02.10, 02:30
    Sushi,sushimi: z wędzoną rybą, zwłaszcza łososiem, z surową/wędzoną
    polędwicą, z tatarem.
    --
    "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
    Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
  • Gość: gośc IP: 82.139.156.* 16.02.10, 13:37
    mam pytanie czy liście do sushi tzw.glony zawsze maja taki rybi zapach. bardzo
    mi to nie odpowiada, czy kupiłam jakies stare?
  • mhr-cs 16.02.10, 13:39
    Gość portalu: gośc napisał(a):

    > mam pytanie czy liście do sushi tzw.glony zawsze maja taki rybi
    zapach. bardzo
    > mi to nie odpowiada, czy kupiłam jakies stare?
  • mmagi 17.02.10, 13:01

    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.