Bita śmietana, która musi się udać Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Urżądzam imprezę, w planach jest deser z bitą smietaną. I tu się śmiejcie, ale
    tej bitej śmietany boję się jak ognia:) To znaczy boję się, ze się nie ubije.
    Nie jestem raczej nogą kulinarną, ale ostatnio dwa razy robiłam gofry z bitą
    smietaną i raz kremówka nie ubiła się wcale a drugi raz aby-aby. Była to 30%
    od dwóch producentów. Obecnie mam już zakupioną 36% Piątnica, ale liczę na
    podpowiedzi co zrobić, aby deser udał się na medal. Ile cukru na 300ml
    kremówki? Kiedy dodać? Kremówka z lodówki czy przeciwnie? Ile czasu ubijac i
    czym - blenderem, mikserem? Kiedy przestać aby nie przebić? Dziękuję z góry za
    rady.
    • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 28.09.09, 22:23
      smietana jak najzimniejsza, naczynie do ubijania najlepiej tez. smietane dosc
      dlugo potrzasaj w zamknietym opakowaniu przed wylaniem aby ewentualny osadzony
      na jego sciankach tluszcz na nich nie zostal, bo z 36% tluszczu zrobi ci sie
      nagle 20%. sama to w polsce przerabialam.
      ubijaj koncowka ubijajaca miksera, zadna inna. cukru, najlepiej samorobnego
      waniliowego (bron boze nie wanilinowego!), dalabym na 300 ml z lyzke-dwie. jak
      najbardziej mialkiego i raczej pod koniec ubijania, kiedy smietana zacznie tezec.
      gdy ubita smietana osagnie pozadana konsystencje, wylacz mikser.
      nigdy nie zdarzylo mi sie "przebic" takowej na maslo, wiec konkretnej rady w tym
      kierunku nie udziele.
      no i zawsze jest opcja smietanfixu, ktory moze byc w ostatecznosci jakims
      ubezpieczeniem, ze smietana sie ubije na sztywno.
      • Gość: mania777 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 22:37
        Właśnie, kwestia faktycznej zawartości tłuszczu w smietanie. Podejrzewam, że
        procent tłuszczu bywa często niższy niż zadeklarowany i stąd niepowodzenia. Bo
        przecież technicznie biorąc, ubicie śmietany nie jest czynnością skomplikowaną.
        A ten fix co to za ustrojstwo? Mam nadzieję, że nie jakiś Knorr, który zmienia
        smak smietany;) Może kupię na wszelki wypadek.
        • Fix to zmodyfikowana skrobia, ktora przyspiesza ubijanie i sprawia,
          ze smietana trzyma ksztalt (nie oklapuje, nie puszcza wody po
          godzinie itd).
          Koniecznie zmieszaj go z duza iloscia cukru, bo inaczej zrobia sie
          grudy.

          --
          mirabelek po prostu nie ma, sa zmyslone.
        • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 28.09.09, 22:44
          ja mam z niemieckiego bio samu.
          skladniki fixu, ktory nazywa sie "sahne - fest":
          skrobia kukurydziana
          glukoza w proszku
          mielona wanilia
          wszystko z upraw ekologicznych. tutka na 200-250ml smietany zawiera 8g proszku i
          kosztowala chyba 30 centow.

          • Fix z upraw nieekologicznych tez dziala :)


            --
            a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem,
            bo odrodzisz sie czlowiekiem'
            • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 29.09.09, 09:46
              bene, nie mam co do tego najmniejszych watpliwosci :)
              sam ekologiczny mam o rzut beretem od domu, wiec sila rzeczy kupuje w nim
              zapomniane w miescie produkty, ktore normalnie nabylabym nieekologiczne i bez
              kapryszenia.
              btw, majac do wyboru ekologiczny bulion wolowy z kostki i knurra nastepnym razem
              wybralabym unilever :)
    • Gość: Marek IP: 213.101.246.* 28.09.09, 23:51
      ...to śmietanfixu chyba nie trzeba.

      Wazne zeby smietana i naczynie było zimne.

      Mozna zamiast zwykłego cukru uzyc cukru-pudru, lepiej sie rozpuszcza.
    • Tu chodzi o tłuszcz i temperaturę - znaczy: jak najtłuściej i jak najzimniej. W
      dużej misce, żeby powietrze miało skąd wchodzić. I nie za długo bić, bo masło
      wyjdzie, serio. Zawsze biorę uhatą śmietankę 36%. MUSI się udać. A cukier daję
      na koniec - puder do smaku. Ale do placków ziemniaczanych z wędzonym łososiem
      nie dałam i w niczym to nie zaszkodziło.
      Fixom stanowcze "nie"!
      --
      ...wiedzą, że mimo wszelkie przemiany, nie wyrosną na rżysku banany,
      nie przemienią się w kawior pędraki, bo układ taki...
      • Gość: mania777 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.09, 13:34
        No i ubiłam:) Udało się i mam nadzieję, że w nieskalanej kondycji śmietana
        dotrwa do podania na stół:)
        Takie mam przemyślenia, że moja dzisiejsza kremówka 36% już na wejściu wyglądała
        bardziej tłusto niż te dwie cienkawe 30%, które miałam ostatnio. Fixu nie
        użyłam, ponieważ doczytałam się na opakowaniu kremówki z Piątnicy, że zawiera
        skrobię modyfikowaną i pektyny... czyli fixa ma w sobie...hmmm...

        Za otrzymane rady wszystkim serdecznie dziękuję:)
        • hmmm, bylo bic przed samym podaniem, bo ogolnie ubita nie trzyma dlugo "fasonu"
          --
          Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
          find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
          It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
          it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
          them what you got.
          • Gość: mania777 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.09, 14:51
            To deser a la wuzetka, nie wyrobiłabym się z tym tuż przed podaniem.
            Liczę, że ten fix w smietanie utrzyma konstrukcję. W razie czego mam jeszcze
            zapas kremówki w lodówce, i jak ta mi siądzie to ubije następną:)
            Ale dzięki za troskę;)
    • Nie używaj śmietany 30% - jest rzadka (zwłaszcza taka jedna na P i z
      koncówką t)- mocno schłodzona 36%, naczynie też zimne, cukier puder.
      Latem, jak robię torty, to wspomagam się niewielką ilością żelatyny
      z alg - głównie po to, żeby tort trzymał fason:)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.