Dodaj do ulubionych

pieczenie kaczki- help!

05.10.09, 12:13
Cześć ;)
Postanowiłam zapoczątkować nową tradycję w Moim domu i... uczcić Święto
Niepodległości 11 listopada pieczeniem kaczki. Zaprosiłam Przyjaciół, plan
przyjęcia wstępnie przygotowany, problem w tym, że nigdy nie piekłam żadnego
mięsa, więc nie wiem jak się do tego zabrać. Mam jeszcze ponad miesiąc czasu,
dlatego chciałabym poćwiczyć i popróbowac różnych przepisów, aby nie dać plamy
w ten ważny dzień.
Dlatego proszę o pomoc, rady, sugestie, pomysły z czym najlepiej upiec kaczkę,
jak podać i wszystko co związane z tematem (dlatego wybrałam kaczkę, bo
kojarzy Mi się z dobrą, starą, polską kuchnią, a chce, żeby było tak zacnie i
patriotycznie).


--
Ally von Boska
aluh.fotolog.pl
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 05.10.09, 12:17
    na dwie osoby.
    Ile osób masz na liście gości?
  • 05.10.09, 12:51
    na razie 8 potwierdzilo... powaznie pol kaczki na osobe??

    --
    Ally von Boska
    aluh.fotolog.pl
  • 05.10.09, 12:59
    Mnie się jeszcze nie zdarzyło zjeść więcej niż 1/4 kaczki (takiej 2.5 kg).
    Kaczka jest koścista, mięsa na niej stosunkowo mało, ale pół kaczki na osobę to
    IMHO lekkie przegięcie.
    --
    ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
  • 05.10.09, 13:32
    hotally napisała:

    > na razie 8 potwierdzilo... powaznie pol kaczki na osobe??
    >
    z kaczki nie masz duzo miesa,ale wspanialy sos
    na 8 osob to przynajmniej bym przygotowala 4 kaczki,
    ty bedziesz zadowolona i goscie,
    tak jak napisalas pol kaczki na osobe,
  • 05.10.09, 13:42
    pół kaczki na osobę???

    może upiecz najpierw dla siebie elementy - pierś, udo. I zobacz, ile jesteś w
    stanie zjeść.

    dla mnie osobiście pół kaczki to chyba dla strongmana - mniej więcej jakby pół
    kurczaka na raz zjeść. Przeważnie na obiad (z dodatkami) u mnie to wychodzi po
    piersi na osobę, przy czym zawsze zostają "ścinki" na później.
  • 05.10.09, 13:48
    i czesto pieke na "lepsze" okazje.
    Alisci poniewaz jak ktos tu zauwazyl niekorzystna jest w kaczce proporcja kosci
    do miesa pieke zawsze albo udka albo piersi i mam niemal 0% odpadow.
    Na osobe 1 udko (biodro + "palka"), 1 piers (u mnie "magrèt"), 3-4 fileciki
    "aguillettes", ale te ostatnie nie do pieczenia tylko do szybkiego przesmazenia
    na patelni, sa gotowe w mgnieniu oka, soczyste, smakowite, swietnie sie "zenia"
    z roznymi dodatkami w tym z owocami.
  • Gość: gość IP: *.chello.pl 05.10.09, 18:53
    w każdej dobrej restauracji podaje się 1/2 kaczki
  • 05.10.09, 13:41
    tradycyjnie na 11 listopada, na sw Marcina piecze sie ges :)
    w wielkopolsce dodatkowo rogaliki z makiem
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 05.10.09, 13:54
    poważnie??
    w takim razie jak zrobic gęś?
    --
    Ally von Boska
    aluh.fotolog.pl
  • 05.10.09, 13:57
    na początek gąskę-takoż i kaczUSZkę-trzeba kupic dobrą-taką OD
    CHŁOPA.
  • 05.10.09, 14:42
    Tak samo, jak w opisanym w podlinkowanym przeze mnie artykule kaczkę, tylko czas
    pieczenia dłuższy (zależny od wagi gęsi).
    Piekłam tak coś, co sprzedający nazwał "kaczkogęś" - była to taka duża kaczka
    hodowlana, większa od normalnej kaczki.
    --
    ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 05.10.09, 14:50
    Swięto Niepodległości ma ze św. Marcinem tylko wspólną datę ;)
  • 05.10.09, 14:54
    chyba...
  • 05.10.09, 14:57
    Dla mnie kaczka z jabłkami, podana z surówką z czerwonej kapusty, to wyjątkowo
    jesienne danie.
    Piekę często 1 listopada, gdy zmarznięci wracamy z cmentarza. Choć w dwóch
    ostatnich latach 1 listopada był bardzo ciepły.
    --
    ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

    Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 05.10.09, 17:11
  • 05.10.09, 15:29
    uwielbiam nadziewana, choc lata cale juz nie jadlam, bo loklanie potwornie droga


    przyprawy - sol majeranek, pieprz
    do srodka obgotowany 20 minut peczak , posolony, mozna dorzucic kilka
    posiekanych grybkow

    kasze do srodka, spiac otwory wykalaczkami lub zszyc
    obsypac przyprawami, zasmazyc ze wszystkich stron, do brytfanki i w piekarnik,
    mozna tez bez zasmazania w rekaw, podlac mozna woda, piwem winem

    i piec kolo 3 godzin

    do tego rozpieczzoe jablka sa super

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • 05.10.09, 19:49
    brzmi wspaniale i... trudno :(
    --
    Ally von Boska
    aluh.fotolog.pl
  • 06.10.09, 11:01
    nie takie zwykłe rogaliki z makiem tylko tzw. rogale marcińskie, czyli z bardzo
    ciężkim nadzieniem z bialego maku, bakalii, wanilii, masła, śmietany itd.
  • 05.10.09, 15:21
    kaczka czy ges w calosci, jezeli nie jestes w tym wycwiczona (w
    pieczeniu w calosci) jest zbyt trudna rzecza w kuchni dla nowicjusza
    dobrze zrobic ges jest naprawde sztuka
    w austrii, tu gdzie mieszkam i gdzie ten temat jest celebrowany co
    roku z poczatkiem listopada i gdzie 'bywa sie' na gesiowych
    kolacjach, trafic na dobrze zrobina ges jest szczesciem

    proponuje zebys pozostala przy kaczce ale kup same piersi kacze , bo
    to w zasadzie sie w restauracjach przygotowuje (serwuje)
    upiec piers kacza nie jest problemem, odejdzie ci przy tym temat
    ciecia kaczki a gosciom lamanie glowy, zwlascza tym nie wprawionym w
    jedzeniu kaczki, jak ten 'temat ugryzc'



    --
    - babciu, widziałaś moje tabletki? był na nich napis LSD...
    - pieprzyć tabletki, widziałeś smoka w lodówce
  • 05.10.09, 20:01
    calego ptaka kaczego to kologospodyn wiejskich
    a elegancko to jednak proponuje piers kacza


    --
    - babciu, widziałaś moje tabletki? był na nich napis LSD...
    - pieprzyć tabletki, widziałeś smoka w lodówce?!
  • 05.10.09, 20:10
    z czym podac ta piers, zeby bylo po polsku?

    --
    Ally von Boska
    aluh.fotolog.pl
  • 05.10.09, 22:07
    w ramach autoreklamy, moja zwykla,niedzielna kaczka-dziwaczka czyli
    piers kacza z ziemniakami z wody, buraczkami i sosem mojego pomyslu

    forum.gazeta.pl/forum/w,91510,98616151,101115574,obiad_domowy_.html




    --
    - babciu, widziałaś moje tabletki? był na nich napis LSD...
    - pieprzyć tabletki, widziałeś smoka w lodówce?!
  • 05.10.09, 20:30
    a receptura jest doskonala, sama robie albo z pigwowa konfitura, ktora przedtem
    smazy malzon, albo z jablkiem albo - co lubie najbardziej z suszonymi morelami.
    Moga tez byc figi, tak swieze jak suszone.
    A jak koniecznie chcesz, zeby bylo bardziej po polsku to z grzybami i kasza
    gryczana.
    Moi nie znajacy tej kaszy goscie w zeszlym roku rozplywali sie nad tym zestawem
    wlasnie.
  • 05.10.09, 21:39
    Nadziej kaczkę jabłkami z imbirem, natrzyj curry i miodem, polecam też
    troszeczkę czili, byle nie za dużo. Czasu i temperatury z głowy nie podam, ale
    znajdziesz bez problemu. Po upieczeniu wyciągasz z ptaka nadzienie, miksujesz w
    blenderze z podsmażoną cebulką, miodem, solą i musztardą i robisz z tego sos.
    Wbrew pozorom nie odbiega to bardzo od tradycji, Orientalne smaczki były w
    kuchni dworskiej bardzo popularne.
  • 06.10.09, 11:57
    wbrew temu co wczesniej kolezanki i koledzy napisali, to co wlozysz
    do srodka kaczki nie nadaje sie do zjedzenia, trzeba to wyrzucic!!!
    z cala kaczka/gesia nie nalezy zbyt kombinowac, wystarczy prostota
    bo mozna przekombinowac i zgubic smak drobiu, a chyba nie o to ci
    chodzi.
    tak wiec, nasolic gada, posypac majerankiem i zostawic na dobe.
    po czym natrzec delikatnie dowolnym tluszczem, ja albo ojej albo
    smalec z kaczki, i do pieca, tzreba bardzo czesto polewac bo sie
    wysuszy, tak gdzies z 15 min przed koncem pomalowac smietanka dla
    ladnej skorki blyszczacej.


    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
    a teraz jako Wielki Akwizytor
  • Gość: alexa0000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.09, 12:24
    jak to wyrzucic?Masz na mysli nadzienie?
  • 06.10.09, 12:55
    tak dokladnie

    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
    a teraz jako Wielki Akwizytor
  • 06.10.09, 13:05
    dlaczego? w takim razie po co nadziewac?

    --
    Ally von Boska
    aluh.fotolog.pl
  • Gość: alexa0000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.09, 13:15
    Az mnie zamurowało. Nigdy nie spotkałam się z wyrzuceniem nadzienia.
  • 06.10.09, 20:32
    li tylko dla smaku

    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
    a teraz jako Wielki Akwizytor
  • Gość: bibol IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.09, 23:27
    Oszalalas???????
    Jablka z pieczonej kaczki to pychota!:)))
    To tak jakby robic rolady i wywalac caly srodek. :(
  • Gość: pies-li-kot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 14:17
    Dołączam się do tralalumpka - piersi kacze na pewno zrobią
    wrażenie, a ich przygotowanie nie jest sprawą skomplikowaną. Kilka
    m-cy temu pojawił się wątek - ścierały sie 2 opcje: zwolennicy
    krótkiego smażenia kontra wielbiciele pieczenia przynajmniej
    godzinnego. I przy okazji pojawiły się przepisy:)
    Jezeli ma to być danie niepodległościowe, to daruj sobie egzotyczne
    przyprawy, pozostań przy tradycyjnym majeranku, jabłkach i pyzach,
    zwanych w centralnej Polsce pampuchami czy parowańcami. I czerwona
    kapusta. Piersi (kacze:) ) będą delikatniejsze po dobowym moczeniu
    w czerwonym winie (z przyprawami).
  • 06.10.09, 15:49
    A ja mam prosty sposób na kaczkę.....kupuję mrożoną kaczkę, rozmrażam mocząc w
    wodzie, następnie płuczę, lekko wycieram,tylko do środka wsypuję majeranek
    odrobinę pieprzu oraz poszatkowany ząbek czosnku, całość oficie solę i wstawiam
    na noc do lodówki.A rano wkładam do środka dwa kwaśne jabłka i posypuję lekko
    słodką papryką. Piekę ok 2 godziny w naczyniu żaroodpornym w ok 190-200 stopni
    pod przykryciem bez termoobiegu.Wyjmuję z piekarnika zlewam tłuszcz i jeszcze
    raz wstawiam na kilka minut do piekarnika na 180 z termoobiegiem żeby pięknie
    przyrumienić skórkę. Pyszne z borówkami, pieczonymi jabłkami, ryżem, ziemniakami
    pieczonymi itd......(a jabłka ze środka są super smaczne tylko niestety mało
    estetyczne)
  • Gość: Jola IP: 80.48.94.* 06.10.09, 18:52
    8 osób to jedną kaczką się nie naje. Pewnie z 3 (skromnie).
    Kaczka to najlepiej dla rodziny 2 osobowej + niezbyt duże dzieci. To co lepsze
    zjedzą dzieci a mamusia z tatusiem resztę. Jakieś tam resztki zostają do
    obgryzania ale na pewno dla gości się już nie nadają. Juz lepiej upiec zwykłego
    kurczaka w jakiś fajny sposób i fajne sałatki.
    A z kaczką faktycznie lepiej nie kombinować tylko przyprawić tradycyjnie i
    upiec- w sumie smaczne jedzonko + butelka czerwonego wina wytrawnego do picia.
  • Gość: bobol IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.09, 23:35
    Czesc! :)
    Jak kaczka mala i z tasmy to polowa na goscia. Latwa do porcjonowania i jak
    bedzie nadmiar, mozna zrobic na nastepny dzien bigos;) Jak duza i umiesniona to
    styknie cwiartka.
    Dobra alternatywa bedzie piers od kaczki, ale wtedy powinna byc profesjonalnie
    upieczona na "rozowo" i wtedy takie z "metra" to jedna na glowe a jak wypasione
    to sie kroi fajnie na plasterki i wystarczy pol na twarz.:)
  • Gość: senin IP: *.eq.edu.au 09.10.09, 04:00
    na soczysta i miekka kaczke

    (do wrzatku i obgotowac do "na pol miekko", jak podaje Tadek, a
    potem piec)
    do gotowania tez mozna dodac jakies przyprawy, tak by kaczka nabrala
    smaku w czasie gotowania

    i poczatkujacy kucharz moze te metode z powodzeniem stosowac, bez
    ryzyka

    sama tak zaczynalam moje proby pieczenia kaczki i zawsze wychodzila
    swietna

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.