• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

pieczenie kaczki- help! Dodaj do ulubionych

  • 05.10.09, 12:13
    Cześć ;)
    Postanowiłam zapoczątkować nową tradycję w Moim domu i... uczcić Święto
    Niepodległości 11 listopada pieczeniem kaczki. Zaprosiłam Przyjaciół, plan
    przyjęcia wstępnie przygotowany, problem w tym, że nigdy nie piekłam żadnego
    mięsa, więc nie wiem jak się do tego zabrać. Mam jeszcze ponad miesiąc czasu,
    dlatego chciałabym poćwiczyć i popróbowac różnych przepisów, aby nie dać plamy
    w ten ważny dzień.
    Dlatego proszę o pomoc, rady, sugestie, pomysły z czym najlepiej upiec kaczkę,
    jak podać i wszystko co związane z tematem (dlatego wybrałam kaczkę, bo
    kojarzy Mi się z dobrą, starą, polską kuchnią, a chce, żeby było tak zacnie i
    patriotycznie).


    --
    Ally von Boska
    aluh.fotolog.pl
    Zaawansowany formularz
    • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 05.10.09, 12:17
      na dwie osoby.
      Ile osób masz na liście gości?
      • 05.10.09, 12:51
        na razie 8 potwierdzilo... powaznie pol kaczki na osobe??

        --
        Ally von Boska
        aluh.fotolog.pl
        • 05.10.09, 12:59
          Mnie się jeszcze nie zdarzyło zjeść więcej niż 1/4 kaczki (takiej 2.5 kg).
          Kaczka jest koścista, mięsa na niej stosunkowo mało, ale pół kaczki na osobę to
          IMHO lekkie przegięcie.
          --
          ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

          Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
        • 05.10.09, 13:32
          hotally napisała:

          > na razie 8 potwierdzilo... powaznie pol kaczki na osobe??
          >
          z kaczki nie masz duzo miesa,ale wspanialy sos
          na 8 osob to przynajmniej bym przygotowala 4 kaczki,
          ty bedziesz zadowolona i goscie,
          tak jak napisalas pol kaczki na osobe,
      • 05.10.09, 13:42
        pół kaczki na osobę???

        może upiecz najpierw dla siebie elementy - pierś, udo. I zobacz, ile jesteś w
        stanie zjeść.

        dla mnie osobiście pół kaczki to chyba dla strongmana - mniej więcej jakby pół
        kurczaka na raz zjeść. Przeważnie na obiad (z dodatkami) u mnie to wychodzi po
        piersi na osobę, przy czym zawsze zostają "ścinki" na później.
        • 05.10.09, 13:48
          i czesto pieke na "lepsze" okazje.
          Alisci poniewaz jak ktos tu zauwazyl niekorzystna jest w kaczce proporcja kosci
          do miesa pieke zawsze albo udka albo piersi i mam niemal 0% odpadow.
          Na osobe 1 udko (biodro + "palka"), 1 piers (u mnie "magrèt"), 3-4 fileciki
          "aguillettes", ale te ostatnie nie do pieczenia tylko do szybkiego przesmazenia
          na patelni, sa gotowe w mgnieniu oka, soczyste, smakowite, swietnie sie "zenia"
          z roznymi dodatkami w tym z owocami.
        • Gość: gość IP: *.chello.pl 05.10.09, 18:53
          w każdej dobrej restauracji podaje się 1/2 kaczki
    • 05.10.09, 12:24
      kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,2967935.html
      --
      ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

      Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
    • 05.10.09, 13:41
      tradycyjnie na 11 listopada, na sw Marcina piecze sie ges :)
      w wielkopolsce dodatkowo rogaliki z makiem
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
      • 05.10.09, 13:54
        poważnie??
        w takim razie jak zrobic gęś?
        --
        Ally von Boska
        aluh.fotolog.pl
        • 05.10.09, 13:57
          na początek gąskę-takoż i kaczUSZkę-trzeba kupic dobrą-taką OD
          CHŁOPA.
        • 05.10.09, 14:42
          Tak samo, jak w opisanym w podlinkowanym przeze mnie artykule kaczkę, tylko czas
          pieczenia dłuższy (zależny od wagi gęsi).
          Piekłam tak coś, co sprzedający nazwał "kaczkogęś" - była to taka duża kaczka
          hodowlana, większa od normalnej kaczki.
          --
          ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

          Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
        • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 05.10.09, 14:50
          Swięto Niepodległości ma ze św. Marcinem tylko wspólną datę ;)
          • 05.10.09, 14:54
            chyba...
            • 05.10.09, 14:57
              Dla mnie kaczka z jabłkami, podana z surówką z czerwonej kapusty, to wyjątkowo
              jesienne danie.
              Piekę często 1 listopada, gdy zmarznięci wracamy z cmentarza. Choć w dwóch
              ostatnich latach 1 listopada był bardzo ciepły.
              --
              ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

              Uwielbiam dzieci. Zwłaszcza płci męskiej, między 18 a 40 rokiem życia.
              • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 05.10.09, 17:11
        • 05.10.09, 15:29
          uwielbiam nadziewana, choc lata cale juz nie jadlam, bo loklanie potwornie droga


          przyprawy - sol majeranek, pieprz
          do srodka obgotowany 20 minut peczak , posolony, mozna dorzucic kilka
          posiekanych grybkow

          kasze do srodka, spiac otwory wykalaczkami lub zszyc
          obsypac przyprawami, zasmazyc ze wszystkich stron, do brytfanki i w piekarnik,
          mozna tez bez zasmazania w rekaw, podlac mozna woda, piwem winem

          i piec kolo 3 godzin

          do tego rozpieczzoe jablka sa super

          --
          Inny Swiat - Zespół Aspergera
          • 05.10.09, 19:49
            brzmi wspaniale i... trudno :(
            --
            Ally von Boska
            aluh.fotolog.pl
      • 06.10.09, 11:01
        nie takie zwykłe rogaliki z makiem tylko tzw. rogale marcińskie, czyli z bardzo
        ciężkim nadzieniem z bialego maku, bakalii, wanilii, masła, śmietany itd.
    • 05.10.09, 15:21
      kaczka czy ges w calosci, jezeli nie jestes w tym wycwiczona (w
      pieczeniu w calosci) jest zbyt trudna rzecza w kuchni dla nowicjusza
      dobrze zrobic ges jest naprawde sztuka
      w austrii, tu gdzie mieszkam i gdzie ten temat jest celebrowany co
      roku z poczatkiem listopada i gdzie 'bywa sie' na gesiowych
      kolacjach, trafic na dobrze zrobina ges jest szczesciem

      proponuje zebys pozostala przy kaczce ale kup same piersi kacze , bo
      to w zasadzie sie w restauracjach przygotowuje (serwuje)
      upiec piers kacza nie jest problemem, odejdzie ci przy tym temat
      ciecia kaczki a gosciom lamanie glowy, zwlascza tym nie wprawionym w
      jedzeniu kaczki, jak ten 'temat ugryzc'



      --
      - babciu, widziałaś moje tabletki? był na nich napis LSD...
      - pieprzyć tabletki, widziałeś smoka w lodówce
      • 05.10.09, 19:52
        Wlasnie przeraza Mnie to pieczenie calego ptaka ;/
        Niby mam caly miesiac na nauke, ale strach sie do tego zabrac. Mysle tez o czyms
        latwym i zastepczym i...
        znalazlam cos takiego:
        www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kaczka_pigwa/kaczka_pigwa.html
        --
        Ally von Boska
        aluh.fotolog.pl
        • 05.10.09, 20:01
          calego ptaka kaczego to kologospodyn wiejskich
          a elegancko to jednak proponuje piers kacza


          --
          - babciu, widziałaś moje tabletki? był na nich napis LSD...
          - pieprzyć tabletki, widziałeś smoka w lodówce?!
          • 05.10.09, 20:10
            z czym podac ta piers, zeby bylo po polsku?

            --
            Ally von Boska
            aluh.fotolog.pl
            • 05.10.09, 22:07
              w ramach autoreklamy, moja zwykla,niedzielna kaczka-dziwaczka czyli
              piers kacza z ziemniakami z wody, buraczkami i sosem mojego pomyslu

              forum.gazeta.pl/forum/w,91510,98616151,101115574,obiad_domowy_.html




              --
              - babciu, widziałaś moje tabletki? był na nich napis LSD...
              - pieprzyć tabletki, widziałeś smoka w lodówce?!
        • 05.10.09, 20:30
          a receptura jest doskonala, sama robie albo z pigwowa konfitura, ktora przedtem
          smazy malzon, albo z jablkiem albo - co lubie najbardziej z suszonymi morelami.
          Moga tez byc figi, tak swieze jak suszone.
          A jak koniecznie chcesz, zeby bylo bardziej po polsku to z grzybami i kasza
          gryczana.
          Moi nie znajacy tej kaszy goscie w zeszlym roku rozplywali sie nad tym zestawem
          wlasnie.
    • 05.10.09, 21:39
      Nadziej kaczkę jabłkami z imbirem, natrzyj curry i miodem, polecam też
      troszeczkę czili, byle nie za dużo. Czasu i temperatury z głowy nie podam, ale
      znajdziesz bez problemu. Po upieczeniu wyciągasz z ptaka nadzienie, miksujesz w
      blenderze z podsmażoną cebulką, miodem, solą i musztardą i robisz z tego sos.
      Wbrew pozorom nie odbiega to bardzo od tradycji, Orientalne smaczki były w
      kuchni dworskiej bardzo popularne.
    • 06.10.09, 11:57
      wbrew temu co wczesniej kolezanki i koledzy napisali, to co wlozysz
      do srodka kaczki nie nadaje sie do zjedzenia, trzeba to wyrzucic!!!
      z cala kaczka/gesia nie nalezy zbyt kombinowac, wystarczy prostota
      bo mozna przekombinowac i zgubic smak drobiu, a chyba nie o to ci
      chodzi.
      tak wiec, nasolic gada, posypac majerankiem i zostawic na dobe.
      po czym natrzec delikatnie dowolnym tluszczem, ja albo ojej albo
      smalec z kaczki, i do pieca, tzreba bardzo czesto polewac bo sie
      wysuszy, tak gdzies z 15 min przed koncem pomalowac smietanka dla
      ladnej skorki blyszczacej.


      --
      Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
      a teraz jako Wielki Akwizytor
      • Gość: alexa0000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.09, 12:24
        jak to wyrzucic?Masz na mysli nadzienie?
        • 06.10.09, 12:55
          tak dokladnie

          --
          Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
          a teraz jako Wielki Akwizytor
          • 06.10.09, 13:05
            dlaczego? w takim razie po co nadziewac?

            --
            Ally von Boska
            aluh.fotolog.pl
            • Gość: alexa0000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.09, 13:15
              Az mnie zamurowało. Nigdy nie spotkałam się z wyrzuceniem nadzienia.
            • 06.10.09, 20:32
              li tylko dla smaku

              --
              Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
              a teraz jako Wielki Akwizytor
      • Gość: bibol IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.09, 23:27
        Oszalalas???????
        Jablka z pieczonej kaczki to pychota!:)))
        To tak jakby robic rolady i wywalac caly srodek. :(
    • Gość: pies-li-kot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 14:17
      Dołączam się do tralalumpka - piersi kacze na pewno zrobią
      wrażenie, a ich przygotowanie nie jest sprawą skomplikowaną. Kilka
      m-cy temu pojawił się wątek - ścierały sie 2 opcje: zwolennicy
      krótkiego smażenia kontra wielbiciele pieczenia przynajmniej
      godzinnego. I przy okazji pojawiły się przepisy:)
      Jezeli ma to być danie niepodległościowe, to daruj sobie egzotyczne
      przyprawy, pozostań przy tradycyjnym majeranku, jabłkach i pyzach,
      zwanych w centralnej Polsce pampuchami czy parowańcami. I czerwona
      kapusta. Piersi (kacze:) ) będą delikatniejsze po dobowym moczeniu
      w czerwonym winie (z przyprawami).
    • 06.10.09, 15:49
      A ja mam prosty sposób na kaczkę.....kupuję mrożoną kaczkę, rozmrażam mocząc w
      wodzie, następnie płuczę, lekko wycieram,tylko do środka wsypuję majeranek
      odrobinę pieprzu oraz poszatkowany ząbek czosnku, całość oficie solę i wstawiam
      na noc do lodówki.A rano wkładam do środka dwa kwaśne jabłka i posypuję lekko
      słodką papryką. Piekę ok 2 godziny w naczyniu żaroodpornym w ok 190-200 stopni
      pod przykryciem bez termoobiegu.Wyjmuję z piekarnika zlewam tłuszcz i jeszcze
      raz wstawiam na kilka minut do piekarnika na 180 z termoobiegiem żeby pięknie
      przyrumienić skórkę. Pyszne z borówkami, pieczonymi jabłkami, ryżem, ziemniakami
      pieczonymi itd......(a jabłka ze środka są super smaczne tylko niestety mało
      estetyczne)
      • Gość: Jola IP: 80.48.94.* 06.10.09, 18:52
        8 osób to jedną kaczką się nie naje. Pewnie z 3 (skromnie).
        Kaczka to najlepiej dla rodziny 2 osobowej + niezbyt duże dzieci. To co lepsze
        zjedzą dzieci a mamusia z tatusiem resztę. Jakieś tam resztki zostają do
        obgryzania ale na pewno dla gości się już nie nadają. Juz lepiej upiec zwykłego
        kurczaka w jakiś fajny sposób i fajne sałatki.
        A z kaczką faktycznie lepiej nie kombinować tylko przyprawić tradycyjnie i
        upiec- w sumie smaczne jedzonko + butelka czerwonego wina wytrawnego do picia.
    • Gość: bobol IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.09, 23:35
      Czesc! :)
      Jak kaczka mala i z tasmy to polowa na goscia. Latwa do porcjonowania i jak
      bedzie nadmiar, mozna zrobic na nastepny dzien bigos;) Jak duza i umiesniona to
      styknie cwiartka.
      Dobra alternatywa bedzie piers od kaczki, ale wtedy powinna byc profesjonalnie
      upieczona na "rozowo" i wtedy takie z "metra" to jedna na glowe a jak wypasione
      to sie kroi fajnie na plasterki i wystarczy pol na twarz.:)
    • 08.10.09, 07:29
      Hotally, jeśli jeszcze nie za późno na ostateczną decyzję zerknij:
      szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=tadek-niejadek+pieczenie+kaczki&y=0&x=0
      Kaczka w ten sposób zamarynowana potem podgotowana i na koniec zapieczona na
      poduszce z ryżu to dla czterech osób aż nad.. pzdr - tn
      • Gość: senin IP: *.eq.edu.au 09.10.09, 04:00
        na soczysta i miekka kaczke

        (do wrzatku i obgotowac do "na pol miekko", jak podaje Tadek, a
        potem piec)
        do gotowania tez mozna dodac jakies przyprawy, tak by kaczka nabrala
        smaku w czasie gotowania

        i poczatkujacy kucharz moze te metode z powodzeniem stosowac, bez
        ryzyka

        sama tak zaczynalam moje proby pieczenia kaczki i zawsze wychodzila
        swietna
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.