Dodaj do ulubionych

Menu na obiad w stylu wegierskim

IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 06.10.09, 18:13
W czwartek mam kilku waznych gosci i obiecalam im obiad z daniami kuchni
wegierskiej. Musze tez wziac pod uwage sezonowosc, czyli potrawy bardziej
jesienne a do tego nic zwariowanego, bo beda to jedli Amerykanie :-)))

Do tej pory wymyslilam - na przystawke pojde kupic jakies wegierskie salami,
moze jakis ser mi sie uda, tu akurat nie musi byc bardzo po
wegiersku
Na obiado-kolacje-kluseczki galuszki, gulasz wolowy mocno paprykowy, mam tez
duzo kurek wiec chyba zrobie sos (bedzie to tez bezpieczne gdyby w razie ktos
okazal sie wegeterianinem). I co dalej? Wypada jakas jarzyne- pomyslalam o
pieczonych w piekarniku brukselkach posypanych kminkiem. Jakie tam jedza
jarzyny? Pomozcie.
Aha, jeszcze wypadaloby salate, moze cos prostego z winegretem z pestkami dyni?
Na deser tort wegierski z orzechow laskowych, ktory juz kiedys robilam wiec
wiem, ze jest dobry, no i wyjdzie.
Ma ktos jakies pomysly? Dzieki z gory.
Co myslicie otych jarzynach?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Menu na obiad w stylu wegierskim 06.10.09, 20:17
      A gołąbki?

      Z tego, co wiem, Wegrzy robia je w lisciach kapusty kiszonej w
      calosci, ale ten efekt mozesz uzyskac, obgotowujac kapuste w soku z
      kapusty kiszonej zamiast w wodzie. Nadzienie to samo, sos ten sam.
      Jesli zrobisz je malutkie, to bedzie wytworniej.

      U jednego Wegra jadlam kalafiora zapiekanego w smietanie:
      podgotowane rozyczki nalezy zalac kwasna smietana (opcjonalnie:
      plus skwarki bekonowe, ale niekoniecznie), posypac odrobina bulki
      tartej z wierzchu i juz. Wygladalo to bardzo malowniczo, smakowalo
      wybornie.

      --
      Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
    • Gość: ania-m Re: Menu na obiad w stylu wegierskim IP: *.net.autocom.pl 06.10.09, 20:23
      Moim zdaniem, jeśli kuchnia węgierska, to jarzyny powinny być duszone
      (niekiedy zaprawia sie je śmietaną), albo zapiekane po jakimś sosem.
      Tak przynajmniej kojarzę wszystkie moje wyjazdy tamże i jedzenie w
      lokalnych knajpkach. Tylko, czy to pasuje do gulaszu? Dla mnie
      średnio. Te duszone jarzyny podawane były raczej do mięsa w większym
      kawałku, ale może Hamburgiros się nie zczają, że coś jest nie tak;)
      Inny rodzaj przyrządzania warzyw, z którym spotkałam się u Węgrów to
      zaprawianie ich cukrem, olejem/oliwą i octem. Najczęściej podawano
      tak zaprawianą surówkę z papryki i z kapusty (z kapusty baaaardzo mi
      smakowała, mimo tego, że nie przepadam za octem). Niestety nie wiem,
      jak się to robi, podejrzewam że po prostu szatkuje się kapustę i
      doprawia, ale w jakich proporcjach – nie mam pojęcia. Może się to
      nawet zostawia żeby naciągnęło, bo ta kapusta była jędrna, ale jednak
      trochę zmiękczona.
      Sałat w kuchni węgierskiej nie kojarzę w ogóle, i nie wiem, czy to
      miałoby być osobne danie? Sięgnęłam do książki „Kuchnia węgierska”
      (jakąś tam mam), no i jest tu np. sałatka gospodarza Jakiego (Jaki
      gazda salataja) – 25 dag fasoli, 2 pory, 50 dag kiszonej kapuchy,
      pęczek szczypiorku, sól, pieprz, cukier,olej, sok z cytryny. Podawać
      do wędlin. Wszystkie przepisy z mojej książki idą w ten deseń, czyli
      sałatki raczej solidniejsze: zielonej sałaty i pestek z dyni tu mało,
      za to dużo ziemniaków, jajek, ogórków kiszonych.
      Może zamiast sałatki (jeśli to ma być osobne danie) to dać np.
      nadziewaną paprykę? Jada się to na Węgrzech (i nie tylko), efektowne,
      i smaczne. No i na upartego można zrobić bez mięsa, wtedy potencjalni
      wegetarianie też nie wyjdą głodni:)
    • salsadura Re: Menu na obiad w stylu wegierskim 06.10.09, 21:55
      Podaję za Maciejem E.Halbańskim,autorem książki"Potrawy z różnych stron
      świata":"Potrawom z mięsa i ryb towarzyszą ziemniaki,ryż,kładzione
      kluseczki,tarte ciasto zwane"tarhonya",makaron z dodatkiem pełnego asortymentu
      warzyw,wśród których najczęściej występują:zielony groszek,fasolka
      szparagowa,kalarepa i strąki papryki".
      Koleżanka,która w te wakacje stołowała się u prawdziwego Węgra,mówi,że na
      stołach zawsze była czerwona papryka,raz w ciągu 10 dni "coś w rodzaju
      mizerii":)i "duszony seler w czymś kwaśnym jak serwatka":)
      • Gość: en Re: Menu na obiad w stylu wegierskim IP: *.chello.pl 06.10.09, 23:01
        W ksiazce "Nobel dla papryki" Tadeusza Olszanskiego jest zielona salata - sosy
        do niej sa proste, ocet winny, oliwa, sol, cukier i pieprz. Albo to samo z
        dodatkiem musztardy i zoltek.
        Jest tez Magyar salata: kabaczek w kostke podgotowany w wodzie z octem, ulozony
        na srodku talerza, otoczony krazkami podpieczonej zielonej papryki i nastepnie
        wiencem plasterkow pomidora z krazkami cebuli. Polewa sie dowolna marynata, ale
        jak polejesz ostrym sosem typu vinaigrette, bedzie chyba w porzadku. Posypac
        papryka w proszku.
        Olszanski wydaje sie wiarygodny, spedzil na Wegrzech kawal czasu, zna jezyk,
        jest tlumaczem, wiec chyba wie, co pisze. Ksiazka wydana w 1978 r., moze jest na
        Allegro?
      • Gość: Madeleine Re: Menu na obiad w stylu wegierskim IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 07.10.09, 18:14
        Dzieki, bardzo mi pomogliscie.
        Biorac pod uwage specyfike ludzi dla ktorych to robie i ze wzgledu, ze bedzie to
        raczej bufet a nie siedzenie przy stole (zupe ciezko w ten sposob podac) na
        razie mysle, ze bedzie tak-

        -przystawki-udalo mi sie kupic 3 rodzaje wegierskich kielbas i salami, do tego
        francuskie :-))) sery i krakersy, cos kwasnego typu sliwki i gruszki marynowane
        -obiad:
        galuszki z koperkiem
        gulasz wolowy (bardzo wysmazony, wiec sos nie bardzo rzucajacy sie w oczy)
        sos z kurek
        pieczony kalafior ze smietana
        salatka z ogorkow z octem
        salata zielona z pestkami dyni (bo bez salaty dla Amerykanow to nie obiad, a ta
        jest taka ponad-kulturowa)
        zastanawiam sie nad golabkami (w sklepie widzialam kiszone liscie kapusty w
        sloikach, ale czy to juz nie bedzie za duzo?)
        -tort orzechowy, herbata, kawa

        Wina przerozne, czesc wegierskich.

        Ide piec tort.A przy okazji przemysle co by tu zmienic :-)))
    • Gość: Baba Re: Menu na obiad w stylu wegierskim IP: *.acn.waw.pl 07.10.09, 18:22
      A ja proponuję placki po węgiersku.Czyli placki ziemniaczane smażone
      na całej patelni.Podawane z bardzooo ostrym
      gulaszem/placek,gulasz,placek,na wierzch gęsta kwaśna
      śmietana/.Jedliśmy to na studiach w barku prowadzonym przez
      wegierkę.Kupowało się do tego duży kefir,albo 2,żeby potrawę
      zjeść.No i zupa rybna z drobnicy,czyli płotek,okoni pstrąga,też na
      ostro.Ryby z przyprawami/ziele,liść laurowy,pieprz gotujesz w
      czystym wywarze z jarzyn,odcedzasz i wybierasz ości.Gotowane
      warzywa ,paprykę i zienmiaki z wywarem po gotowaniu ryb
      przypraeiwasz koncentratem pomidorowym,ostrą papryką,zagęszczasz
      mąką kukurydzianą i 30% śmietaną.Po zagotowaniu dodaj oczyszczone z
      ości mięso ryb.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka