Dodaj do ulubionych

Ciasto z ajerkoniakiem - szukam przepisu

13.01.04, 14:45
Miałam, ale zgubiłam przepis. Kiedyś podawałam ten przepis na innym forum,
ale nie udało mi się odnaleźć :(
Pamiętam, że w skład ciasta wchodziły między innymi mielone migdały, piana z
białek, tarta czekolada, ajerkoniak, a upieczone ciasto smarowało się bitą
śmietaną. Przepis podobno pochodzi gdzieś z bawarskiej krainy...
Liczę na to, że ktoś mnie poratuje, potrzebuje do soboty.
Pozdrawiam
Ori.
--
Cafe Trójmiasto
Zwierzęta Fotografie
Edytor zaawansowany
  • Gość: Jarecka IP: 62.121.73.* 13.01.04, 17:52
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9991373&v=2&s=0
    Wyżej cały wątek o ciastach z alkoholem, tam też namiary na babkę bliską mi, bo
    niedawno robiłam, ale to nie ta Twoja - bez migdałów, czekolady i innych
    atrakcji. pozdr, HJ
  • orissa 13.01.04, 18:09
    Jarecka, dzieki serdeczne, jednak w wątku, do którego linka podałaś nie ma
    tego przepisu, którego szukam. A właściwie szukałam, bo udało mi się wydostać
    z archiwum forum :)))
    A dokładnie to chodziło mi o taki przepis:

    80g masla
    5 jajek
    100g cukru
    1op cukru waniliowego
    1op olejku rumowego
    10 lyzek ajerkoniaku
    200g mielonych migdalow
    0,5 l kremowki
    1 op smietan-fix
    75g tartej gorzkiej czekolady
    3 lyzki wody

    Bialka ubic na sztywna piane, osobno zoltka utrzec z 3 lyzkami wody i cukrem.
    Roztopic maslo. Do masy z zoltek dodac ostudzone maslo, olejek rumowy, lyzke
    ajerkoniaku, mielone migdaly i tarta czekolade, wymieszac dokladnie. Nastepnie
    dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac. Tortownice wysmarowac maslem i
    posypac bulka tarta, wlac mase, piec 20 do 30 minut w temperaturze 170 stopni.
    Ostudzic ciasto, nastepnie ubic kremowke z cukrem waniliowym i smietan-fixem.
    Ciasto posmarowac okolo polcentymetrowa warstwa smietany, nastepnie na obrzezu
    zrobic wokolo "gwiazdki" ciasno jedna przy drugiej aby utworzyly "scianke". Na
    srodek delikatnie lyzka wlewac ajerkoniak aby utworzyl gladka tafle. Ciasto
    wlozyc na kilka godzin do lodowki, po czym zjesc przy pysznej kawie w milym
    towarzystwie :)))


    --
    Cafe Trójmiasto
    Zwierzęta Fotografie
  • Gość: Jarecka IP: 62.121.73.* 14.01.04, 12:02
    Dzięki, nie śmiałam prosić, żebyś podesłała jak znajdziesz, skoro jednak - to
    już go sobie wieszam "do wykorzystania". Jest na pewno efektowniejsze niż
    babka, o której wspominałam, chociaż ta moja wychodzi bardzo ok. Ze względu na
    ajerkoniak jest jednak trochę droga, a samego ajerkoniaku "nie widać", co
    trochę mi się nie podobało. Oba przepisy nie są, niestety, dla odchudzających
    się.
    Hania
  • orissa 14.01.04, 13:01
    Haniu, ja tego osobiście nie próbowałam, ale jeśli ktoś chce może zastąpić
    kremówkę bitą śmietaną light w proszku (tylko trzeba też dodać śmietan-fix).
    Ajerkoniak (0,25) kosztuje coś koło 10zł, a i tak całego się nie zużyje.
    Drogie są migdały mielone, ale można je zastąpić mielonymi orzechami, nawet
    włoskimi, zmielić można samemu. Ja tym razem migdały zastąpię orzechami, gdyż
    mój orzech wyjątkowo obrodził w tym roku :) A co do "niewidoczności
    ajerkoniaku", to widać go, jak poleje się warstwę na wierzch, tworzy taką
    taflę, po schłodzeniu zastyga, mniam :)
    Alternatywne rozwiązania podsunęła mi kiedyś kuzynka, która to ciasto robi w
    różnych wersjach na wszelkie okazje i jeszcze się u niej nikomu nie
    znudziło :) Dostawałam od niej przepis już 3 razy i za każdym razem
    gubiłam...obciach znów było prosić ;)
    Acha, jeszcze zamiast ajerkoniaku można dać Baileys'a, też drogo, ale chyba
    bardziej ryzykownie...:) Może kiedyś się skuszę :)

    Pozdrawiam:)
    Ori.
    --
    Cafe Trójmiasto
    Zwierzęta Fotografie
  • takandrynka 14.01.04, 17:11
    Przepis brzmi interesujaco...zrobie chyba na niedziele, bo i jest okazja.
    Prosze tylko o odpowiedz: jaka duza tortownica: 21 czy 24 srednica? bo nie
    sadze, ze 28.

    Dziekuje z gory:)
  • orissa 14.01.04, 18:29
    takandrynka napisała:

    > jaka duza tortownica: 21 czy 24 srednica? bo nie
    > sadze, ze 28.

    24cm :)

    --
    Cafe Trójmiasto
    Zwierzęta Fotografie
  • Gość: Jarecka IP: 62.121.73.* 14.01.04, 17:25
    Weszłam na "Twoje zwierzaki", rozśmieszyły mnie i poprawiły humorek. Teraz mamy
    tylko dwa żółwie ("tylko" w tym sensie, że żółwie nie są przesadnie rozkoszne),
    ale może, jak wszyscy będziemy w dobrej formie, uda się nam coś sfotografować?
    Serdecznie Cię pozdrawiam, Hania
  • orissa 14.01.04, 18:30
    Haniu, żółwi jeszcze tam nie było, tymbardziej więc zapraszam :)))

    Gość portalu: Jarecka napisał(a):

    > Weszłam na "Twoje zwierzaki", rozśmieszyły mnie i poprawiły humorek. Teraz
    mamy
    >
    > tylko dwa żółwie ("tylko" w tym sensie, że żółwie nie są przesadnie
    rozkoszne),
    >
    > ale może, jak wszyscy będziemy w dobrej formie, uda się nam coś
    sfotografować?
    > Serdecznie Cię pozdrawiam, Hania


    --
    Cafe Trójmiasto
    Zwierzęta Fotografie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka