Dodaj do ulubionych

Czarne blachy a elektryczny piekarnik

15.10.09, 15:42
Mam pytanie do co bardziej doświadczonych osób w sprawie pieczenia
ciast. Od niedawna posiadam kuchenkę gazowo-elektryczną, w której
piekarnik jest elektryczny. Jako fanka pieczenia ciast, posiadam
całą kolekcję blach srebrnych, które używałam podczas pieczenia w
poprzedniej kuchence gazowej. Ciasta wychodziły rewelacyjnie.
Jednak kuchenka gazowo-elektryczna stała się dla mnie prawdziwym
wyzwaniem, ponieważ ciasta mi w niej nie wychodzą:((( W instrukcji
obsługi radzą kuchenki gazowo-elektrycznej pisze, że najlepsze są
czarne blachy do ciast.
Czy jest to prawda? Czy po prostu nie pojęłam jeszcze tajników
pieczenia ciast w nowym piekarniku i dlatego mi nie wychodzą
(zakalce, niedopieczone)? Czy faktycznie czarne blachy rozwiązują
problem? Trochę się zniechęciłam do pieczenia po kolejnej porażce, a
przecież kiedyś nic takiego się nie działo:/ Aha, mam czarną blachę
do peiczenia muffinek, i one mi wychodzą. No ale czy komuś kiedyś
muffinki nie wyszły?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

--
"A może Bóg sobie mnie upatrzył na ateistę?"
S. J. Lec
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 15.10.09, 15:48
      Ja tam czarnych blach nie lubie.
      Teoretycznie one przewodza cieplo lepiej i rowniej, przynajmniej
      tak glosza producenci. W praktyce skupia sie to na szybszym
      przypiekaniu (nie szybszym pieczeniu) ciast.

      Imho jesli w ogole czarne blachy, to tylko do ciastek i ciasteczek -
      do ciast, zwlaszcza jesli sie jest przyzwyczajona do normalnych,
      srebrnych nie polecalabym. Nawet jesli sie skreci temperature i
      skroci czas pieczenia, trudno je wyczuc i zazwyczaj brzegi i spod
      ciasta sa spieczone, a srodek surowawy.

      --
      cute but psycho. things even out
    • ola_pozytywna Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 15.10.09, 15:49
      Miałam dokładnie ten sam problem kiedy przesiadłam się z piekarnika gazowego na
      elektryczny. W srebrnych blacha ciasta albo nie wychodziły albo piekły się sto
      lat. Przekopałam fora kuchenne i dowiedziałam się, że rzeczywiście formy powinny
      być do piekarnika elektrycznego czarne. Wymieniłam i potwierdzam,obecnie
      wszystko piecze się prawidłowo.
    • alinka_li Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 15.10.09, 16:04
      Najczęściej używam właśnie takich zwykłych "srebrnych" blach, nie widzę żadnej
      różnicy między takimi a ciemnymi. A może spróbuj piec w wyższej temp.? Bo wydaje
      mi się, ze przyczyną Twoich niepowodzeń jest raczej "nie wyczucie" nowego
      piekarnika niż rodzaj blach.
    • wiedzma30 Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 15.10.09, 16:34
      Pieke bardzo duzo. Wychodzi mi, ze pieke placek srednio co 3 dni.
      Mam zarowno blachy srebrne, jak i czarne - wszystkiego ponad 30 - i do tego
      elektryczny piekarnik. Wszystkie ciasta sie udaja. Nic nie wychodzi zakalcowatego.
      Uwazam, ze ta gadka o roznicach w pieczeniu w srebrnych czy czarnych to zwykle
      bzdury... Podobnie jak i o czarnym kocie hahaha!
      --
      Save the Earth... it's the only planet with chocolate.
    • wedrowiec2 Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 15.10.09, 16:39
      Piekę ciasta w czarnych i srebrnych blaszkach, a nawet w szklanych
      naczyniach żaroodpornych (gdy chcę uzyskać inny, niz normalny
      kształt). Ciasto wychodzi lub nie (biszkopty:( ) niezaleznie od
      rodzaju foremki.
      --
      Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie.
      Kant
    • ann_alice Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 15.10.09, 18:41
      Hmmm, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zdecydowałam, że kupię jedną
      czarną blachę i zobaczę co z tego wyjdzie. Zainwestuję tez w
      termometr. No i spróbuję metodą prób i błędów obłaskawić nowy
      piekarnik, choć poczułam się podłamana po ostatniej klęsce.

      --
      "A może Bóg sobie mnie upatrzył na ateistę?"
      S. J. Lec
    • aron37 Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 01.01.15, 21:20
      Temat blach jest dość interesujący.
      Od razu powiem, że te panie czy panowie, którzy uważają, że im się piecze dobrze na czarnych i srebrnych i, że trzeba poznać piekarnik mają więcej szczęścia niż wiedzy na temat pieczenia w różnych kuchenkach. Mówiąc dokładnie mają szczęście mieć kuchenkę (najczęściej starą), która piecze dobrze niezależnie od koloru foremki. Co ciekawe...często kuchenki te same mają w środku kolor srebrny a nie czarny.
      Należy zwrócić na to uwagę. Poza tym dobrze by było, gdyby każdy umieszczał jeszcze informację, czy używa termoobiegu... Pieczenie w kuchence gazowej, która sama tworzy w środku termoobieg może właśnie dlatego udaje się również w srebrnych.
      Prawda jest taka, że niektóre kuchenki "nienawidzą" srebrnych foremek i najlepsza baba piekara nic w nich nie zrobi. Powstanie zakalec, chleb będzie przypalony z zewnątrz i surowy w środku tak jakby foremka ogrzewała tylko skórkę swoją temperaturą ale nie pozwalała przeniknąć ciepłu do środka ciasta.
      Konstruktor kuchenek na pewno wyjaśniłby jakie zjawisko fizyczne o tym decyduje.
      Najczęściej w instrukcji obsługi kuchenki tego typu jest informacja by piec w niej tylko w ciemnych formach.
      Zatem jeśli komuś do tej pory wychodziło a po kupieniu nowej kuchenki nie wychodzi to nie oznacza to, że jest durniem i nie ogarnia nowej kuchenki...tylko, że może mieć złe foremki.
      ps. upiekłem w moim życiu wiele chlebów razowych... pewnego dnia myślałem, że spaliła mi się grzałka dolna w kuchence... a ona nie spaliła się tylko ja położyłem na spód kuchenki folię aluminiową na wszelki wypadek gdyby wykipiało mi trochę chleba z formy.
      ps. jako ciekawostka...jest różnica również w stronach folii aluminiowej..ta błyszcząca odbija promieniowanie podczerwone i nią trzeba otaczać potrawę, ta matowa bardziej przepuszcza i powinna być zwrócona w stronę grzałek.

      pozdro.
      • budzik11 Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 02.01.15, 13:39
        aron37 napisał:

        > Temat blach jest dość interesujący.

        Zwłaszcza po 5 latach od założenia wątku...

        > Prawda jest taka, że niektóre kuchenki "nienawidzą" srebrnych foremek i najleps
        > za baba piekara nic w nich nie zrobi.

        Bzdura. Ja mam foremki i czarne, i zwykłe nieemaliowane metalowe, i szklane, i silikonowe i wszystko się udaje, bez róznicy i bez względu na kolor foremki. "Czarne" foremki są po prostu albo pokryte teflonem albo emalią, żeby ciasto nie miało bezpośredniego kontaktu z blachą i żeby nie przywierało za mocno, nie ma to żadnego znaczenia dla właściwości "piekarniczych".
        • krolmrowek Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 03.01.15, 00:12
          Nie ma to jak zarzucić komuś bzdurę samemu czytając bez zrozumienia. aron37 napisał przecież, że dla pewnej grupy piekarników nie ma to znaczenia. Natomiast opisana tutaj sytuacja została mi potwierdzona przez niezależnie dwie znajome Panie. Po zmianie piekarnika z gazowego na elektryczny wogóle nie wychodziły im ciasta, dopóki nie zakupiły czarnych blach. I nagle zdolności im wróciły... Sam z ciekawości poszukuję jakie zjawisko fizyczne do tego prowadzi.
          • budzik11 Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 03.01.15, 10:02
            Zbieg okoliczności, po prostu po pewnym czasie (akurat pewnie zbiegło się z zakupem nowych blach) opanowały pieczenie w innym, nowym piekarniku. Ja od początku mam piekarnik elektryczny i wychodzi mi wszystko niezależnie od blach, ale pewnie jakbym przesiadła się teraz na gazowy, to by mi się nic nie udawało (chyba, że kupiłabym blaszane formy :P ).
            • krolmrowek Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 03.01.15, 11:32
              Nie wierze w zbiegi okoliczności, które w tej samej sytuacji wydarzają się znacznej ilości osób. Nie zbiegło się to z zakupem nowych blach. Wręcz odwrotnie, problem zniknął po zakupie nowych blach, ale czarnych. Znalazłem przekonujące mnie wytłumaczenie tej sytuacji: forum.gazeta.pl/forum/w,212,3251668,3288703,Ciemne_blachy.html
              Nie wiedziałem, że piekarniki elektryczne mają gorszy obieg ciepła. Tłumaczy to też dlaczego kolor blach nie ma takiego znaczenia, kiedy piekarnik posiada dobry termoobieg. A lepsze pochłanianie ciepła przez przedmioty pomalowane na czarno można zauważyć chociażby na południu Europy, gdzie beczki na dachu służące do podgrzewania wody przez słońce są pomalowane na czarno.
            • marbor1 Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 03.01.15, 10:53
              Ja natomiast bene, używam tylko czarne blachy i zaręczam ci, że nic mi się nie przypala i ciasta nie są wysuszone. Zaleta jest jeszcze jedna, że w czarnych blachach skraca się czas pieczenia.
              W moim piekarniku przy tradycyjnym nagrzewie nie są zalecane blachy białe, ze względu na niedopiekanie ciasta w środku. Przy termonagrzewie nie ma to znaczenia.
        • bene_gesserit Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik 03.01.15, 11:02
          budzik11 napisała:
          > Bzdura. Ja mam foremki i czarne, i zwykłe nieemaliowane metalowe, i szklane, i
          > silikonowe i wszystko się udaje, bez róznicy i bez względu na kolor foremki. "C
          > zarne" foremki są po prostu albo pokryte teflonem albo emalią, żeby ciasto nie
          > miało bezpośredniego kontaktu z blachą i żeby nie przywierało za mocno, nie ma
          > to żadnego znaczenia dla właściwości "piekarniczych".

          No, to nie jest prawda akurat. Tu jest to np ładnie wyłożone.
          (Przy pieczeniu w szkle i czarnych blachach należy skrócić czas pieczenia i obniżyć temperaturę o 25%, czarne i szklane formy bardziej przypiekają skórki

          --
          - Kiedy zorientowałaś się, Pani, że jesteś Boginią?
          - Cóż, pewnego dnia modliłam się i nagle zrozumiałam, że mówię do siebie.
    • Gość: aj Re: Czarne blachy a elektryczny piekarnik IP: 178.23.110.* 28.12.19, 16:28
      Czarne blachy są rakotwórcze, chyba, że nie pokryte warstwą trującą, a posiadające czarny kolor, np. ceramiczne. Do ciast należy używać blach stalowych a te czarne nie są. Amica robi kuchenki wymagające czarnych blach, bo inaczej ciasto jest niedopieczone, czego sama doświadczyłam, ale nie można takiego badziewia oddać do sklepu, reklamować. Kto to widział, żeby zalecać trujące naczynia? To była polska firma, która dziś zeszła na psy. Wg mnie kolor czarny w piekarniku może powodować odbijanie promieni od jasnych, ale to tylko przypuszczenie. W każdym razie wypracowany ciężko makowiec na święta się nie upiekł w blaszce stalowej w nowej Amice. Wszystkie naczynia kuchenne pokryte czarną warstwą są rakotwórcze i to powinno być nagłośnione, zabronione!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka