Dodaj do ulubionych

Przepis na kotlety ziemniaczane

14.01.04, 13:17
czy ktoś ma jakiś sprawdzony ?
Edytor zaawansowany
  • orissa 14.01.04, 13:28
    Przepis kiedyś znalazłam w necie i juz przy tej wersji placków zostałam :)

    Pół kilo ziemniaków ugotowanych w łupinach, 1 torebka zupy grzybowej w
    proszku, 4-5 łyżek mleka, 1 jajko, natka pietruszki, 2 ząbki czosnku, pieprz,
    sól.
    Zupę w proszku mieszamy z mlekiem. Obrane ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy
    surowe jajko i mieszamy z mlekiem ("grzybowym"). Dodajemy posiekaną natkę
    pietruszki i rozgnieciony czosnek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (powinno go
    być tak około 1 cm).
    Z masy ziemniaczanej smażymy placki (podobnie jak zwykłe placki ziemniaczane).

    --
    Cafe Trójmiasto
    Zwierzęta Fotografie
  • Gość: amberfiszka IP: 193.0.98.* 14.01.04, 14:06
    Dziekuję, ale nie jestem pewna czy to o to chodzi, jadłam to u kogoś i było
    zrobiopne z gotowanych ziemniaków i wyglądało jak kotlet.
  • jkobuu 14.01.04, 14:11
    w przepisach sa przeciez ugotowane ziemniaki, no i mają wyglądać jak kotlet:)
    W 1-szym przepisie, który podałam ,myslę,że można zrezygnować z kiełbasy.
    Co ci szkodzi spróbować, raczej nie jest to drogie danie, więc nawet jak to
    nie będzie to, możesz wyrzucić.
  • masia27 14.01.04, 14:32
    Ziemniaki (ok. 1,5 kg) trzeba ugotowac (najlepiej w mundurkach, obrac) i
    przepuscic przez praske do ziemniakow kiedy sa jeszcze cieple. Do masy
    ziemniaczanej dodajesz jedno cale jajko i jedno zoltko, troche maki
    ziemniaczanej (tak, zeby konsystencja byla dosc zwarta, zeby kotlety nie
    rozplywaly sie na patelni), sol i pieprze do smaku, dla urozmaicenia moze byc
    tez tarty zolty ser. Formujesz koltelty i obtaczasz w bulce tartej, smazysz na
    goracym oleju.
    Podajesz z sosem grzbowym
    Szybkie, proste i pyszne danie!
  • siewasi 14.01.04, 17:13
    tak!
    Gotujesz ziemniaki, robisz z nich pure, ale nie dodajesz za duzo smietanki!
    Ewentualnie troche masla! czekasz az wystygnie, dodajesz surowe jako, bulka
    tarta, przyroway wedle uznania i formujesz kotlety (ksztalt dowolny), taczasz
    w bulce tartej i na goraca patenie! Smazyc z 2 stron! Pycha!!!!!!!!!!!!
    --
    Ewa Si
  • Gość: chris IP: *.icpnet.pl 20.01.04, 15:59
    ja właśnie w weekend wypróbowałam przepis, który znalazłam na jakimś forum z
    nadzienia na pierogi ruskie. Robi się nadzienie na ruskie pierogi, dodaje jajko
    + trochę mąki, formuje kotleciki i smaży. Jeśli ktoś lubi ruskie pierogi - to
    pycha ( i jak szybko...:-)
  • Gość: Cynamoon IP: *.it-net.pl 20.01.04, 17:14
    Mozna tez tak po prostu:
    Ugotowane zmieniaki ( i to niekoniecznie w lupinach) przepuszczone przez praske
    wzbogaca sie o cebulke usmazona na oleju, ewentulanie pieczarki i przyprawy
    oraz jajko surowe. Z tego po wymieszzaniu formuje sie kotlet, obtacza sie w
    bulce i smazy.Potem najlepiej jakis os do tego zrobic, ale ja nie lubie z
    sosem, tylko z kieszonym ogorkiem :-)
  • Gość: Maria IP: 213.199.253.* 20.01.04, 18:57
    Do przepisu wg Cynamoon można dodać garść posiekanych orzechów włoskich i ze
    dwie łyżki posiekanej zielonej pietruszki. Oczywiście trzeba dodać soli i
    pieprzu do smaku.
    Pozdrawiam - Maria

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka