Dodaj do ulubionych

ciasto na naleśniki

19.10.09, 21:56
Witam,

czy można dodać sody oczyszconej albo proszku do pieczenia i może wody
mineralnej, żeby uzyskac b. pulchne ciasto naleśnikowe?

z góry dzięki za odpowiedzi, bo wiem, że dzwoni, ale nie wiem, w którym
kościele:))
--
’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
your lover - Jarvis Cocker.
Edytor zaawansowany
  • paulinaa 19.10.09, 22:00
    moja mama kiedyś robiła z mineralną gazowaną - rzeczywiście ciasto było bardziej
    puszyste
    --
    Podróż w świat zapachów
  • znana.jako.ggigus 19.10.09, 22:04
    potrzebuje wlasnie maks. lekkie i puszyste ciasto, ale bez jajkowych wspomagaczy.
    A sody oczyszczonej nie uzywala mama przypadkiem?
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • marbor1 19.10.09, 22:12
    A nie lepiej ubić pianę z białka na sztywno. Wychodzą super pulchne. Można dodać
    jeszcze wody gazowanej.
  • znana.jako.ggigus 19.10.09, 22:20
    moj cel to puchate nalesniki bez jajkowych wspomagaczy.
    I szukam inspiracji.
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • paulinaa 20.10.09, 20:57
    nie, moja mama w ogole nie uzywa sody - twierdzi, ze to trucizna :D
    --
    Podróż w świat zapachów
  • znana.jako.ggigus 20.10.09, 21:57
    truc sie tez nie chce:))
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • vandikia 19.10.09, 22:35
    woda mineralna albo piwo typu żywiec
    idealne
    --
    ups
  • annjen 19.10.09, 22:49
    proszek do pieczenia spokojnie mozesz dodać. ale czemu nazywasz jajka
    wspomagaczami? moim zdaniem są one jednym z podstawowych składników ciasta na
    naleśniki. chyba ze to jakaś dieta... mnie wychodzą super pulchne z dodatkiem
    wody mineralnej i piany z białek lekko wymieszanej z wyrobionym wcześniej ciastem.
  • znana.jako.ggigus 20.10.09, 19:13
    specjalne, grube nalesniki, posypane cukrem pudrem i podane z musem, to taki
    pyszny bawarski deser Kaiserschmarrn i chce go zrobic wegansko.
    Dzieki za wskazowki:)))
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • marbor1 20.10.09, 19:45
    Może to są naleśniki drożdżowe.
    Na 250 g mąki dodaje się 10 g drożdży, 1 łyżkę oleju, 1 jajko, sól.
    Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać, dodając szklankę wody [drożdże
    powinny być pokruszone lub zaczynione w odrobinie ciepłej wody]; ciasto
    pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
    Ten przepis znalazłam w przepisach p.Barbary Pokorskiej "co jedzą i piją nad Renem".
  • znana.jako.ggigus 20.10.09, 21:58
    inne kuchnie:))
    nie, nie, wiem doskonale, co to jest Kaiserschmarrn, bo go b., ale to b. lubie i
    jadam. Podam nawet na zyczenie pare adresow w Monachium, gdzie podaja oj dobry
    Kaiserschmarn.

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • sasanka40 20.10.09, 20:33
    Kaiserschmarren to jest, o ile wiem, jeden wielki nalesnik smażony
    na patelni ok 28-30 cm, z ciasta naleśnikowego koniecznie z użyciem
    jajek, w tym, z dodatkiem ubitej piany z białek tych jajek i
    namoczonych wcześniej rodzynek. Naleśnik ten pod koniec smażenia
    zostaje dwoma widelcami rozdarty na kawałki wielkości mniej więcej
    pudełka zapałek, a nstępnie podany na talerzu i posypany na wierzchu
    cukrem pudrem. Tak zaprezentowano mi wykonanie Kaiserschmarren w
    Austrii i na pewno zawierało jajka. Jeśli się ich nie użyje, to
    przypuszczam, że wyjdzie tzw. podeszwa (coś twardego i dość
    niesmacznego), ale może się mylę.
  • jottka 20.10.09, 21:06
    no nie da się ukryć, kaiserschmarrn to flagowy deser kuchni austriackiej, a nie
    bawarskiej, licznymi legendami związany z francem josefem, który był ponoć jego
    szczególnym wielbicielem:) co do sensu uzyskania wersji bezjajecznej żywię
    wątpliwości, no bo omlet bez jajek to jest zapewne smaczna, ale jednakowoż nieco
    inna potrawa, zasadniczo to chyba podpłomyk?
  • znana.jako.ggigus 20.10.09, 21:56
    o to, ktora kuchnia to ojczyzna Kaiserschmarrn. W kazdym razie kiedy bedziesz
    zwiedzac Bawarie, nie mow im lepiej, ze serwuja sztandarowa potrawe austriacka.:))
    tak jak wyprobowalam z doskonalym powodzeniem wiele rzeczy bez jajka, bede
    probowac i Kaiserschmarrn bez jajka.
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • znana.jako.ggigus 20.10.09, 21:57
    bez jajek, nie wpadajmy w absurd. Kaiserschmarrn nie sklada sie przede wszystkim
    z jajek.
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: x IP: *.chello.pl 21.10.09, 00:22
    ..ale jego glownym skladnikiem to m. in.jajka..i bez nich na pewno
    ci sie nie uda.
  • default 21.10.09, 08:04
    A od czego to ciasto ma być pulchne, jak nie dasz jajek ? To jajka,
    zwłaszcza ubite na pianę dają pulchność w naleśnikach. Tak to będzie
    po prostu płaska maca czy coś w tym guście. Podpłomyk, jak ktoś tu
    napisał.
  • sasanka40 21.10.09, 12:56
    Nie musisz pytać się ludzi o zgodę, jeśli uparłaś się zrobić Kaiserschmarrn bez
    jajek. Koszt zmarnowania produktów będzie niewielki (w razie czego). Ale nie
    przekonuj wszystkich, że wyjdzie to samo, bo akurat w tej potrawie jajka (żółtka
    + ubita na sztywno piana) grają główną rolę.
  • znana.jako.ggigus 21.10.09, 18:11
    bo robie wiele rieczy bez jajek i sie da.
    Dzieki za sportowy iscie doping.


    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
    times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
    your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: on IP: *.chello.pl 22.10.09, 15:42
    Niestety nie zrobisz bez jajek, tzn zrobic mozesz tylko wtedy to juz
    nie bedzie to, wyjdzie ci twardy , zakalcowaty placek, chyba ze
    dodasz proszku lub sody ale nie wiem czy to jest lepsze zamiast
    jajek...
  • marta.r.8.5 22.10.09, 13:01
    wiem że moja koleżanka dodaje zawsze lyzeczke sody do nalesnikow, wychodza
    smaczne, a wiem ze jeden znajomy dodaje tak jak napisalas wode mineralna ale nie
    jadlam jego nalesnikow wiec nie wiem czy to cos daje
    wiec generalnie mozna dodawac, ale ja bym jednak zdecydowala sie tylko na jedna
    z wymienionych opcji :-)
    --
    restauracje

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.