Dodaj do ulubionych

problem z panierka do kotletów

21.10.09, 15:58
Zwracam się z prośbą do doświadczonych w temacie.

Panierka na moich kotletach (sznyclach) po upieczeniu tychże,
odchodzi.Nie wiem jaka jest tego przyczyna. Moje kotlety przed
panierowaniem bardzo dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym,po
opanierowaniu lekko kotlety przygniatam. Co robię źle, lub czego nie
robię?
Za pouczenie będę mocno wdzięczny.
Edytor zaawansowany
  • 22.10.09, 16:43
    Całe moje bardzo długie życie wiem że panierowane w mące, jajku i
    bułce kotlety, to m.in. schabowe. Sznycle to m.in. wiedeńskie z
    cielęciny. Natomiast nie słyszałem o kotletach mielonych w takiej
    jak wyżej, panierce.
    Również wiem o tym, że duszone to mogą być bitki lub zraziki,ale nie
    kotlety.
    Myślę, ze najbardziej prawdopodobną przyczyną mego problemu, to zbyt
    niska temperatura tłuszczu.
    Autorowi tej rady bardzo diękuję i pozdrawiam
  • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 16:13
    najpierw jedno-kotlet czy sznycel.Bo na obu jest inna panierka.
    To tu:
    www.nawidelcu.pl/warto-wiedziec/to-sie-moze-przydac/kotlet-czy-sznycel,1,1,1034
    ale przyjmijmy jak jest u mnie:
    Na kotlety- najpierw je obtaczam mąką,potem zanurzam w rozbitym
    (roztrzepanym )jajku,a potem idzie do bułki tartej. Proces mozna
    powtórzyc ale juz bez maki czyli ponownie jajko i ponownie bułka.
    Tak robią w knajpach, by kotlet wyglądał okazale. Ja robię tylko
    raz.Nigdy panierka mi nie oblatuje i nie odwarstwia sie.
    Sznycle(tak nazywamy kotlety mielone) obtaczam tylko w tartej bułce
    i od razu na gorący smalec. tez sie nic nie dzieje(chociaz to
    nie jest panierka)
  • 21.10.09, 16:29
    Wadera i Gościa, wy chyba z Małopolski bo tam an mielone mówią sznycle:0) Gdzie
    indziej to raczej coś bliżej sznycli wiedeńskich, czyli mięso panierowane.
    --
    BETTER MOTORHEAD THAN DEAD
  • Gość: goscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 17:55
    w Małopolsce i na Slasku(ale wyłącznie przez napływowych czyli
    chaziaji)na mielonego mówi się sznycel. Sznycel czyli mielon, na
    Sląsku(ale w uzyciu przez przez tuziemców) nazywa się karminadel ,
    karbinadel lub kardinadel. Wytwornie to się mówi frikadella.
    Fajnie,no nie?
  • Gość: goscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.09, 18:06
    chociaż pod tym adresem jest i to:
    W Małopolsce i na Opolszczyźnie często nazwą sznycel określa się
    kotlet mielony.
  • 21.10.09, 16:23
    Najpierw mąka, potem jajko, potem bulka tarta. Trzyma sie jak na
    poxipol.
    Ja tam lubie odchodzaca panierke :)

    --
    good girl
  • 21.10.09, 16:54
    nie, nie o mielone napewno autorowi chodzi, a dokladnie o sznycle!
    o sznyclach po wiedensku czy po mediolansku (kurka, dobrze
    napiisalam?) nie slyszalyscie?
    mielony to mielony, a sznycel to kawal szynki panierowany.
    --
    Paskud i Samochwala jest jak dziennik, ukazuje sie nam codziennie,
    a teraz jako Wielki Akwizytor
  • 21.10.09, 17:01
    Pamiętaj, żeby mieć naprawdę porządnie rozgrzany
    tłuszcz. Inaczej masz duże szanse na porażkę. Ja
    osobiście jestem fanką klarowanego masła.

    16%VOL
    22%VAT

    --
    takie tam... forum homeopatia
  • 21.10.09, 22:42
    Jeśli chodzi o mięso panierowane w mące, jajku i bułce tartej to
    przyczyną "odchodzenia" panierki może być za zimny tłuszcz albo za
    dużo kotletów na patelni. Temperatura tłuszczu wtedy szybko spada i
    kotlety się duszą, a nie smażą. Panierka nasiąka tłuszczem jak gąbka
    i stąd problem.
  • 22.10.09, 15:45


    Moje kotlety przed
    panierowaniem bardzo dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym,po
    opanierowaniu lekko kotlety przygniatam.


    Może w tym 'przygniataniu' jest przyczyna.
    Kiedyś już była dyskusja na temat odpdającej panierki. Ktoś
    zasugerował, żeby nie przygniatać panierki.
  • Gość: basia IP: *.idealan.pl 02.11.09, 08:35
    Ja stawiam na osuszanie ręcznikiem przed panierowaniem. Takiego dokładnie
    osuszonego mięsa nie trzyma się mąka - stąd odpadanie panierki. Ja nigdy nie
    osuszam i nic nie odpada.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.