Dodaj do ulubionych

ŁATWE I SPRAWDZONE DESERY

23.10.09, 15:16
Czas na coś słodkiego...mmm...
Edytor zaawansowany
  • kaga9 23.10.09, 15:20
    Składniki:
    pół gruszki na osobę, łakomczuchy gruszka na osobę;
    pół kostki masła,
    4-5 łyżek stołowych miodu,
    4 łyżki soku z cytryny,
    2 łyżeczki cynamonu,
    lody waniliowe (ew. bita śmietana, co kto lubi).

    Najpierw rozpuszczamy masło, zostawiając trochę do posmarowania naczynia. Studzi
    się, a my tymczasem obieramy gruszki, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne.
    Smarujemy najlepiej naczynie żaroodporne (ale też robiłam w zwykłej foremce
    podłużnej i nie było różnicy) masłem, układamy obrane gruszki i posypujemy je
    cynamonem. Do ostudzonego masła dolewamy miód i sok z cytryny i dokładnie
    mieszamy. Polewamy tym gruszki, przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego
    piekarnika (rozgrzewam do 140-150 stopni i wstawiam na 15-30 minut. Duży
    rozstrzał, ale wszystko zależy od gatunku gruszek. Powinny być względnie
    miękkie, trzeba sprawdzać co jakiś czas widelcem). Ja podaję na gorąco
    oczywiście z lodami waniliowymi, przed podaniem polejcie koniecznie "sosem", w
    którym leżą owoce.
    Powiem Wam, wiele osób już to u mnie jadło, nie było nikogo,
    kto by się krzywił, a nawet miewam zamówienia na imprezy na moje gruszki:)

    Ilości (poza gruszkami) przewidziane są średnio na 2 owoce.
    Je się w małych ilościach, bo jest dość słodki, ale jest
    to słód specyficzny, inny niż w kremiastych tortach.
    Przepis zaczerpnęłam z gazetki Lidla "Tydzień grecki".
  • wiedzm_a 26.10.09, 19:09
    Najłatwiejszy i zarazem najtańszy deser to pieczone jabłka ;)

    Jabłka dokładnie umyć. Wyciąć gniazda nasienne od góry delikatnie
    tak by spód został nienaruszony. Wstawić je do żaroopornego
    naczynia, a naczynie do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać 30-40 minut
    w temp. 200 st. (są gotowe w zasadzie wówczas kiedy skórka popęka i
    puszczą megasłodki i lepki sok).

    Jak ktoś potrzebuje może do środka dać rodzynki, dżem, powidła,
    jakiś serek waniliowy albo tylko posypać cynamonem, cukrem
    wanilinowym.
    Jak dla mnie to dobre jabłka nie wymagają nijakich dodatków :P
    Mają po prostu niepowtarzalny smak.
  • misiowazona 27.10.09, 14:53
    Banany przekrojone wzdłuz smaży sie na masełku na patelni, nie za
    długo, zeby sie nie rozciapały, a masło nie spaliło. Wychodzi z nich
    nieziemska słodycz i ja juz tego nie posypuję żadnym cukrem, ale
    niektórzy lubią z cukrem pudrem i cynamonem.
  • wios-na14 20.07.15, 05:55
    Najsmaczniejsze banany jadłam w restauracji Mekong w Krakowie. Są w cieście i z polewą czekoladową.
    Próba w domu , by zrobić je samej nie wypaliła.
  • misiowazona 27.10.09, 14:56
    Camemberta opanierować roztrzepanym jajkiem i bułką tartą z
    wszystkich stron.Smażyć na głębokim, gorącym oleju tak, zeby z
    wszystkich stron była złota chrupiąca skórka.Ser w środku sie
    rozpuści, ale z zewnatrz ma go trzymać w formie ta włąśnie skórka.
    Na wierzch połozyc żurawinę ze słoiczka i wcinać.
  • stary_dywanik 29.10.09, 12:04
    Jogurt naturalny (najlepiej "grecki" lub "bałkański") posypać
    orzechami włoskimi (w wersji oszczędnej ziarnami słonecznika)i polać
    miodem. Jeżeli ktoś lubi cynamon to może nim posypać deser po
    wierzchu.
    --
    Prężmy Pierś
  • szaraga 01.03.10, 07:53
    kaga9 napisała:
    > Czas na coś słodkiego...mmm...

    Duży wybór deserów: tinyurl.com/ydwvn63
    Więcej: tinyurl.com/yka8aj9

    Pozdrawiam
  • agattka_84 02.03.10, 13:51

    2 szklanki maki
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    2 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju

    ok. 1/2 kg owocow (najlepiej śliwki, maliny albo morele - mogą być
    mrożone)

    wszystkie skladniki wrzucic na naczynia i dokladnie wymieszac.
    wylozyc na tortownice (srednia) wylozona papierem do pieczenia (lub
    folią aluminiową). na wierzchu ulozyc owoce. wstawic do nagrzanego
    do 190 stopni piekarnika i piec ok. 1 godzine. po wyjeciu z
    piekarnika posypac cukrem pudrem a nastepnie poczekac az ostygnie.


    Bardzo proste i zawsze wychodzi!
  • radar272 17.10.14, 11:51
    czy ono na pewno zawsze wychodzi?
    ale bym zaskoczył żonę jakbym po kolacji podał jeszcze ciasto :D
  • linn_linn 30.03.11, 10:20
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67668177,67668177,0,2.html?v=2
  • niuspejper 25.07.13, 14:20
    nigella.blog.pl/2013/07/18/eton-mess-brytyjski-deser-urozmaicony-przez-polke-czarne-maliny-i-jogurt-wersja-light/
    Polecam przepis na Eton Mess!! Szybko się go robi a jest przepyszny
  • abihsba 14.08.13, 13:55
    Jeśli mam ochotę na coś słodkiego a mało rzeczy pod ręką to robię francuskie tosty a'la Nigella Lawson - jajko, mleko, wanilia - moczymy chlebek, smażymy i posypujemy cukrem - pychota;)
    Będąc w Anglii zasmakowałam Eton Mess (Nigella też zrobiła z tym przepis) z truskawkami i bezami wszystko zalane jogurtem prostyprzepis.wordpress.com/2013/08/07/eton-mess-deser-z-bezami-jogurtem-i-owocami-sezonowymi/ pychota! Zrobiłam znajomym w Polsce i chcieli dokładkę:) Oprócz tego lubię galaretki z owocami, albo biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną:) Jeśli mam więcej czasu to robię też tiramisu - ale mam taki przepis, że sama nie zjem całego ciasta, ludzi braknie w domu żeby zjeść cały:)
  • mama-dobra-rada 15.08.14, 10:31
    Błyskawiczne z twarogiem i owocami na stronie mama-dobra-rada.pl/?p=3352
    Desery ciepłe i zimne oraz z resztek w spisie przepisów kulinarnych.

    Smacznego!
  • zenobi11 20.07.15, 15:36
    Tahini z miodem i otrzymujesz płynną chałwę. Na prawdę coś dla łakomczuchów :)dodatkowo do powstałej masy można dodać np. płatki orkiszowe. i otrzymuje się doskonałe chałwowe batoniki.
    --
    Delektuj się smakami!

    ffstore.pl
  • toyerowa 18.08.16, 15:27
    łatwo zrobić lody z dodatkami :) ja biorę zawsze moje ulubione bakaliowe z braci koral - są w nich już bajery, które normalnie bym dorzucała, rodzynki orzechy i tak dalej. później daje bitą śmietanę, kawałki owoców i tyle. żadna filozofia, krótko się to robi, a nikt na smak nie narzeka :)
  • barbara693 22.08.16, 11:58
    można też polać wszystko jakimś sosem, np czekoladowym dla smaku. a te lody polecasz? ja zwykle jem bakaliowe z biedronki a w sumie spróbowałabym innych
  • toyerowa 24.08.16, 15:28
    sama oceń, inaczej sie nie dowiesz :P generalnie jestem zadowolona, ale właśnie sie zabieram za testowanie innych smaków od nich :)
  • w_blasku_cienia 16.09.16, 16:18
    na jakimś blogu o testowaniu jedzenia kiedyś znalazłam wpis o lodach braci koral - w ogóle nie wiedziałam że jest taka marka
  • carry-walk 19.09.16, 09:09
    mnie sie wydaje że to coś nowego. w każdym razie mają nawet ciekawe smaki chociaż ciągle brakuje mi czegoś na maksa odjechanego jak pomidorowe albo chałwowe
  • gonziniho 28.09.16, 12:43
    Przecież bracia koral mają chałwowe :P No i nie jest to takie odjechane wcale ;)
  • radosnaola 03.10.16, 11:26
    a gdzie był ten test? nie natknęłam się jakoś na to
  • bursztynowaaga 03.10.16, 15:12
    testujemyjedzenie.pl/chalwowe-lody-dawniej-test-opinie/ tutaj jest z chałwowymi, a jeszcze parę smaków opisał. Oceny ma dość wysokie :)
  • santi_salb1a 18.10.16, 15:12
    ciekawe czy uczciwie prowadzi te testy, bo niestety w takich sytuacjach bardzo łatwo o przekłamania :/ ale jak oglądałam parę tych testów to wyglądają na dosyć rzetelne, nie boi się też skrytykować jak mu się coś nie podoba
  • radosnaola 20.10.16, 12:24
    Wiesz, takie coś zawsze będzie subiektywne więc trzeba na to brac poprawkę. Ale recenzuje tam bardzo różne marki, to nie tylko bracia koral, ale też grycany, lody z biedronki, carte dor, magnumy i wiele innych. Nigdzie nie przesadzał z ocenami, warto sprawdzić w każdym razie.
  • argillita 27.10.16, 13:54
    santi_salb1a napisał(a):

    > ciekawe czy uczciwie prowadzi te testy, bo niestety w takich sytuacjach bardzo
    > łatwo o przekłamania :/ ale jak oglądałam parę tych testów to wyglądają na dosy
    > ć rzetelne, nie boi się też skrytykować jak mu się coś nie podoba

    widziałam zrecenzowane tylko kilka smaków, ale mają chyba więcej nie? Słyszałam o sorbetach i jakichś lodach chałowych, ciasteczkowych itp a nigdy ich niestety nie widziałam w sklepie
  • olenka89zg 18.11.16, 13:35
    to akurat nic trudnego - w tesco są dostępne w ezakupach :)) nie wiem, czy wszystkie smaki, ale na pewno bracia koral są, bo robiłam tam zakupy jakiś tydzień temu :)
  • argillita 23.11.16, 12:33
    ooo to najlepiej, bo nie chce mi się za paroma produktami ganiać po sklepach specjalnie. Tym bardziej że tych lodów szukam już od dłuższego czasu

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka