• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

masa z serka homogenizowanego Dodaj do ulubionych

  • 24.10.09, 13:25
    szukam i szukam i nie znajduje. Chodzi mi o masę z serka homogenizowanego.
    Robilem to dawno temu i pamietam tylko tyle ze dawalo sie serek
    homogenizowany, budyn i chyba cukier waniliowy. Ale co tam jeszcze bylo? Zna
    ktos cos podonego? Jakie sa proporcje? Uzywalem tego do mojej autorskiej wuzetki
    Edytor zaawansowany
    • 24.10.09, 13:30
      ja znam tylko taką: 5 żółtek, 1 jajo ubić na parze z 1 szklanką cukru,
      wystudzić. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w wodzie. utrzeć kostkę masła, dodawać
      powoli masę jajeczną, potem na przemian po łyżce 4 serki waniliowe oraz paczkę
      mleka w proszku. na koniec dodać żelatynę:)
      • 24.10.09, 13:34
        wlasnie o to chodzi ze z pewnoscia ne bylo tam jajek ani zelatyny. programowo
        brzydze sie surowymi jajkami. zelatyna zreszta tez

        to nie byla masa jaka zwykle daje sie do wuzetki. to bylo z czegos innego.
        wuzetkowe bylo tylko ciasto i wyglad
      • 25.10.09, 07:13
        i zasmazka? ;))))
        --
        Save the Earth... it's the only planet with chocolate.
    • 24.10.09, 22:20
      Masa do WZ-tki (przepis sprzed baaardzo, bardzo wielu lat):

      7 stołowych łyżek cukru pudru
      1 opakowanie cukru waniliowego
      25 dag serka homogenizowanego (może być też kefir)
      25 dag masła roślinnego

      Masło i cukier ubić na jednolitą masę. W dalszym ciągu dodawać stopniowo serek aż do uzyskania jednolitej puszystej masy.

      Ja dodawałam jeszcze szczyptę kwasku cytrynowego dla zaostrzenia smaku.

      Ech, chyba zachciało mi się WZ-tki ;)
      • 25.10.09, 00:21
        o to to to! tak to chyba wlasnie bylo! dzieki wielkie!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.