Dodaj do ulubionych

niesmaczne ogórki

25.10.09, 11:47
może ktoś wie od czego to zależy, niektóre ogórki szklarniowe są
okropne w smaku, takie jakby wodniste. Jak je odróżnić podczas zakupów?
Edytor zaawansowany
  • 25.10.09, 12:22
    Chyba właśnie dlatego, że są szklarniowe, czyli nie rosną w naturalnych
    warunkach. Niestety, im bliżej zimy, tym ogórki będą mniej smaczne.

    Jeśli można udzielić jakiejś rady, starać się nie kupować ich w dyskontach
    (niska cena=produkowane masowo, byle dużo i szybko), lepiej znaleźć sobie jakiś
    dobry warzywniak. Poza tym nie kupować ogórków miękkich, sflaczałych. Niech
    będzie jędrny, o połyskliwej skórce.


    --
    Nowe oblicze Poszukiwaczy Smaku -
    wygraj w Konkursie!
  • 25.10.09, 12:36
    Nie wiem czy tak do końca masz rację. Ostatnio dostaliśmy od
    znajomych, co mają szklarnię trochę ogórków, fakt drugi gatunek, nie
    takie proste, jak w sklepie, ale smakują i wyglądają też niezbyt
    dobrze. Może to zależy od gatunku ogórka. Nieraz zimą kupuję ogórki
    w Lidlu, są jędrne, i smaczne. Wiadomo, że to nie to samo co
    gruntowe.
  • Gość: goscia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.09, 13:50
    dla mnie wszystkie ogórki bez krost są niesmaczne. Po tym je
    rozróżniam
  • 26.10.09, 11:56
    Cos w tym jest. Poza tym zima lepiej wydac pieniadze na inne warzywa.
  • 26.10.09, 11:52
    moja mama twierdzi, że niesmaczne są ogórki, które zostały
    zaszczepione na dyni. Zdziwiłam się, że ogórki trzeba szczepić, ale
    okazało się, że faktycznie tak jest.
    Nie kupuję w marketach, tylko na targu ( mieszkam w małej miejscowości)
    albo w warzywniaku.
    No nic, chyba faktycznie nie da rady odróżnić tych lepszych ( bo zgodzę
    się, że nie ma jak ogórki gruntowe - mniam) od tych dyniowatych ;/
  • Gość: MT IP: *.miedzyrzecz.com.pl 10.08.17, 18:01
    Nie, szczepienie ogórków jest niemożliwe, ponieważ czas potrzebny na zrośnięcie się zrazu (czyli ogórka) z podkładką (dynią) jest bardzo długi. Ogórek jest rośliną jednoroczną, a pożytkiem z niego dla nas są owoce, których w przypadku szczepienia nie zdążyłby wydać. Szczepienie jest procesem stosowanym w ogrodnictwie, polegającym na zrośnięciem się szlachetnej i dzikiej części rośliny. Stosowane jest w celu wzmocnienia korzeni roślin posiadających pożądane dla nas liście, pędy, owoce lub kwiaty. Nawet, gdyby na ogórku proces taki byłby możliwy, nijak nie wpłynąłby na owoce ogórka, ponieważ aby je zmienić musiałyby zajść zmiany na tle genetycznym, gdyż przecież to właśnie geny (oraz warunki, co w tym wypadku nie ma większego znaczenia) roślin decydują o jej parametrach. Pańskiej mamie chodziło zapewne o krzyżowanie roślin. Krzyżowanie roślin polega na rozmnażaniu generatywnym dwóch różnych, znacząco różnych od siebie gatunków roślin. Powoduje to właśnie zmiany na poziomie genetycznym. Ogórki i arbuzy są w rzeczywistości krzyżowane z dyniami, co wpływa na pogorszenie jakości smakowej, jednak zwiększa atrakcyjność wizualną i wagę owoców, co dla producentów jest bardziej istotne niż smak. Pańska mama pomyliła zapewne krzyżowanie ze szczepieniem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.