Dodaj do ulubionych

JAK ZROBIĆ BIGOS?

IP: *.chello.pl 06.02.02, 21:45
Nigdy nie robiłam tego przysmaku. Prosze o przepisy.
Edytor zaawansowany
  • 07.02.02, 15:51
    kapusta kwasna
    kapusta slodka - po tyle samo
    grzybki suszone
    cebula
    tluszczyk do smazenia
    suszone sliwki
    przyprawy: sol, pieprz, jalowiec, czerwone wino
    mieska - kielbasa, boczek, scinki mies
    kapuste slodka wsadzic do gara, podlac odrobina wody, dusic na pol miekko.
    Grzyby, sliwki namoczyc, pokroic w paseczki i wraz z woda - do kapusty
    Cebule pokroic w kostke, podsmazyc - do kapusty
    wedlinki, boczek - zrumienic na patelni - do kapusty.
    dodac kwasna kapuste, przyprawy i gotowac na malutkie ogniu pod przykryciem
    przez dlugi czas. Najlepiej przez trzy kolejne dni po poltorej godziny.
    Im wiecej skladnikow dodasz tym bedzie smaczniejszy.
  • Gość: dafne IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 07.02.02, 21:22
    Roseanne podała super przepisik. Pamiętaj o tym co napisała:bigos jest
    najlepszy trzeciego dnia(Mickiewicz to chyba nawet twierdził,że po tygodniu).
  • Gość: miki IP: *.chello.pl 10.02.02, 12:54
    Bardzo Wam dziękuje, aż mi ślinka poleciała.... hm. Jutro zabieram sie do
    gotowania. pa.
  • Gość: Irka IP: 172.28.252.* 12.02.02, 22:03
    bez szkody dla smaku bigosu mozna zrezygnowac z dodawania cebuli PODSMAZANEJ NA
    smalcu, w ogole mozna cebuli nie dawac...
    ja gotuje bigos tak:
    np. 2 kg kapusty kwaszonej (nie daje slodkiej) - ale musi byc nie za kwasna i
    nie za slona - jesli kapusta za kwasna - dobrze odcisnac sok lub ew. nieco
    przeplukac na sitku
    do tego ok. 2 kg roznego rodzaju niesurowego miesa -
    OBOWIAZKOWO golonka pieczona (mozna kupic w sklepie, jak sie wie, ze smacznie
    przygotowuja)
    OBOWIAZKOWO - pieczony karczek (nie za tlusty)
    2 male kawalki kielbasy mysliwskiej lub jalowcowej - musi pachniec jalowcem
    szynka gotowana/pieczona
    ew. troche pieczonej kaczki lub gesi
    ew. troche pieczeni wolowej
    zasada taka - miesa przygotowywane bez przypraw typu majeranek, posypka itp.
    tyle miesa ile kapusty albo wiecej miesa
    obowiazkowo pieczona golonka i karczek
    wykrawac CALY tluszcz - mieso powinno byc chude (z golonki zostaje np. same
    chude miesko)
    kielbase gotuje sie i nastepnie te wode dodaje do kapusty
    poza tym - grzyby suszone - najlepiej borowiki - tak ze 4 garscie (meskie)
    gotowac przez 15-20 minut
    bigos gotuje sie min. 3 dni, np. pierwszego dnia ok. 2 godzin
    drugiego dnia - ok 1 godziny
    3 dnia - jak drugiego
    NIE gotuje sie w aluminiowym garnku
    najlepszy jest zeliwny - powinien byc ciezki, z grubym dnem
    ale stalowy czy emaliowany tez byc moze
    jak mowila moja przyjaciolka Zuzia - nic tak nie poprawia koloru bigosu,
    jak ... lekkie !!! przypalenie - fakt bigos nabiera wtedy pieknego ciemnego
    koloru
    warto dodac - ziarna jalowca, np. z 10
    ja dodaje BARDZO duzo sliwek - suszonych ok. 1 paczki kalifornijskich bez pestek
    do tego - nawet pol sloika powidel sliwkowych
    mozna dodac kostke grzybowa Knorra
    mieso kroje w kostke lub paski - nie za male - i tak sie rozgotowuje na wlokna
    kielbase kroje w kostke - tak np. 6-8 milimetrow
    bigos dobrze jest nieco przemrozic - np. zima na balkonie
    zasada podstawowa - zaczynasz gotowac bigos w gigantycznym garze - konczysz w
    malutkim garnczku (tak sie wygotowuje i - wyjada przez probowanie)
    do bigosu najlepszy jest maly kieliszeczek zmrozonej wodeczki i - rapaholin lub
    inny lek na watrobe :)

    I TERAZ PRZEPIS NA BIGOS (na 2 - 2,5 kg kapusty i tylez miesa)

    gotuje kielbase
    gotuje grzyby
    wode odlewam i wlewam do gara z kapusta
    kapuste gotuje na MALYM ogniu
    wody nie za duzo
    dodaje kostke Knorra, jalowiec, ew. listek (2-3) laurowe
    tak po ok. 30 min. dodaje stopniowo pokrojone mieso
    mieszam od czasu do czasu
    dodaje grzyby (nie kroje ich, ew. troche kroje)
    mieszam
    dodaje sliwki
    gotuje
    mieszam
    caly czas probuje
    bigos powinien byc juz ciemny
    probuje
    dodaje ew. powidla sliwkowe (z wegierek)
    gotuje
    mieszam
    dodaje troche keczapu (lub sosu polskiego - pomidorowy ze sliwkami)
    mieszam probuje
    wylaczam
    przemrazam
    nastepnego dnia gotuje mieszajac - ok. 1 godziny
    uwaga - lubi sie przypalac, wiec maly ogien
    nastepnego dnia gotuje mieszajac- ok. 1 godziny
    uwaga - lubi sie przypalac, wiec maly ogien
    nastepnego dnia podgrzewam mieszajac
    uwaga - lubi sie przypalac, wiec maly ogien

    Taki bigos nie jest tlusty - bo niby z czego?
    ma gleboki - pikantno-slodk0-kwasny smak
    ma piekny ciemny kolor
    ladnie sie komponuje z kapeluszami grzybow
    jest pyszny!
    ma jedna wade - b. szybko sie zjada

    nie dodaje do bigosu wina czerwonego (bo nie daje slodkiej kapusty) ani
    kwasnych jablek
    czesto w ogole nie sole - bo kapusta wystarczajaco slona (i kostka Knorra tez)
    SMACZNEGO
    I napisz, jak udal sie Twoj bigos!



  • Gość: Sarah-Jola IP: *.sinusnet.pl 10.04.15, 09:41
    Taki jest najlepszy jak dla mnie www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/
  • 10.04.15, 10:07
    pociąć kapustę białą, przesmażyć kiszoną, przesmażyć żeberka, kiełbase i wszystko razem wymieszać podlać wodą i dusić. na koniec dodaję trochę pomidorów z puszki i śliwki suszone. do smaku doprawiaj solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym. czasem nie którzy podlewają bigos czerwonym winem.
  • Gość: klik IP: *.gdynia.mm.pl 10.04.15, 10:28
  • 16.04.15, 13:28
    Podam Ci mój najprostszy przepis:

    paczka kapuchy kiszonej,
    jedna mała zielona kapusta,
    pieczarki,
    kiełbaska,
    cebulka
    1 przecier pomidorowy
    1 paczka przyprawy prymat do bigosu

    kiszoną kapuste i zwykłaą ugotować (osobno)
    odlać wodę i połączyć, zalać nową woda i znowu gotowac
    w miedzy czasie podsmażyć pieczarki, kiełbase i cebule - dodać do garnka z kapustami
    gotowac około 40 minut
    dodac przyprawe prymat + przecier pomidorowy.
    gotowac do miękkości składników

    mniam :)

    pamiętaj najlepiej smakuje bigos jak już sobie troche poleży, kiedy składniki "przejdą" swoim smakiem wzajemnie :)
  • 17.04.15, 12:08
    Co to jest paczka kapusty kiszonej??

    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • 17.04.15, 09:41
    Podaję przepis, który dostałam kiedyś od mojej Teściowej. Jest dosyć prosty, bigos wychodził mi całkiem smaczny nawet gdy jeszcze niewiele umiałam zrobić w kuchni :)

    Składniki

    2 kg kiszonej kapusty
    1 kg łopatki bez kości
    3 duże kiełbasy śląskie lub 6 małych
    10-15 dag boczku
    2 cebule
    spora garść suszonych grzybów
    4 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    6 łyżeczek przecieru pomidorowego
    1 łyżka przyprawy do bigosu
    chlupek oleju

    Kapustę należy przepłukać na sicie i odsączyć. Z łopatki wyciąć tłuste fragmenty i umieścić ją całą (nie pokrojoną) w garnku, równo obłożoną kapustą od dołu, od góry i po bokach. Następnie zalać wodą prawie do poziomu wierzchu kapusty. Łopatkę z kapustą gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Jeżeli zacznie wrzeć wcześniej, należy zabrać pokrywkę bez zmniejszania ognia. W ciągu tej godziny musimy wykonać następujące czynności:

    - suszone grzyby pokroić w drobną kostkę, zalać niecałą szklanką wody i zagotować w rondelku – odstawić do wystygnięcia (nie wylewać wywaru!)
    - pokroić w drobną kostkę kiełbasę, boczek i cebulę,
    - na patelni lub w garnku teflonowym podsmażyć boczek na odrobinie oleju. Potem dodać kiełbasę, podsmażyć jeszcze trochę i na końcu dodać cebulę. Dusić przez 10-15 minut.

    Po upłynięciu godziny wyjmujemy łopatkę (kapusta ma się dalej gotować) i kroimy ją w drobną kostkę. Wrzucamy łopatkę z powrotem do kapusty i gotujemy jeszcze przez pół godziny na wpół przykrytą pokrywką. Potem nareszcie dodajemy do kapusty wywar z grzybami i boczek z kiełbasą i cebulą, mieszamy porządnie. Gotujemy przez godzinę.

    Na 15 minut przed upłynięciem godziny gotowania dodajemy przyprawy: kopiastą łyżeczkę przyprawy do bigosu, pół płaskiej łyżeczki soli i trochę mniej pieprzu, 3-4 łyżeczki papryki i do 6 łyżeczek przecieru. Mieszamy dokładnie. Smacznego!

    -------------------------------------------
    magiccarpetstudio.blogspot.com/
    kokoszkadomowa.blogspot.com
  • 17.04.15, 12:10
    1 kg łopatki bez kości
    3 duże kiełbasy śląskie lub 6 małych
    10-15 dag boczku ........................na 2 kg kapusty?to chyba na co najmniej 3,5 i jeszcze chlupek oleju???
    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 17.04.15, 12:45
    kapusta biala + kwaszona = mieso + kielbasa
    mieso tez dziele: 1/4 swinia + 1/4 krowa + 1/4 dziczyzna + 1/4 kielbasa i boczek.
    Reszta to grzyby suszone, sliwki suszone i przyprawy.
    Mieso tylko gulaszowe, kielbasa jalowcowa, boczek wedzony.
    Zadnego czosnku, cebuli i pomidorow. Wina tez nie dolewam, wole wypic w trakcie gotowania :D

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.