• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

JAK ZROBIĆ BIGOS? Dodaj do ulubionych

  • IP: *.chello.pl 06.02.02, 21:45
    Nigdy nie robiłam tego przysmaku. Prosze o przepisy.
    Zaawansowany formularz
    • 07.02.02, 15:51
      kapusta kwasna
      kapusta slodka - po tyle samo
      grzybki suszone
      cebula
      tluszczyk do smazenia
      suszone sliwki
      przyprawy: sol, pieprz, jalowiec, czerwone wino
      mieska - kielbasa, boczek, scinki mies
      kapuste slodka wsadzic do gara, podlac odrobina wody, dusic na pol miekko.
      Grzyby, sliwki namoczyc, pokroic w paseczki i wraz z woda - do kapusty
      Cebule pokroic w kostke, podsmazyc - do kapusty
      wedlinki, boczek - zrumienic na patelni - do kapusty.
      dodac kwasna kapuste, przyprawy i gotowac na malutkie ogniu pod przykryciem
      przez dlugi czas. Najlepiej przez trzy kolejne dni po poltorej godziny.
      Im wiecej skladnikow dodasz tym bedzie smaczniejszy.
      • Gość: dafne IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 07.02.02, 21:22
        Roseanne podała super przepisik. Pamiętaj o tym co napisała:bigos jest
        najlepszy trzeciego dnia(Mickiewicz to chyba nawet twierdził,że po tygodniu).
    • Gość: miki IP: *.chello.pl 10.02.02, 12:54
      Bardzo Wam dziękuje, aż mi ślinka poleciała.... hm. Jutro zabieram sie do
      gotowania. pa.
    • Gość: Irka IP: 172.28.252.* 12.02.02, 22:03
      bez szkody dla smaku bigosu mozna zrezygnowac z dodawania cebuli PODSMAZANEJ NA
      smalcu, w ogole mozna cebuli nie dawac...
      ja gotuje bigos tak:
      np. 2 kg kapusty kwaszonej (nie daje slodkiej) - ale musi byc nie za kwasna i
      nie za slona - jesli kapusta za kwasna - dobrze odcisnac sok lub ew. nieco
      przeplukac na sitku
      do tego ok. 2 kg roznego rodzaju niesurowego miesa -
      OBOWIAZKOWO golonka pieczona (mozna kupic w sklepie, jak sie wie, ze smacznie
      przygotowuja)
      OBOWIAZKOWO - pieczony karczek (nie za tlusty)
      2 male kawalki kielbasy mysliwskiej lub jalowcowej - musi pachniec jalowcem
      szynka gotowana/pieczona
      ew. troche pieczonej kaczki lub gesi
      ew. troche pieczeni wolowej
      zasada taka - miesa przygotowywane bez przypraw typu majeranek, posypka itp.
      tyle miesa ile kapusty albo wiecej miesa
      obowiazkowo pieczona golonka i karczek
      wykrawac CALY tluszcz - mieso powinno byc chude (z golonki zostaje np. same
      chude miesko)
      kielbase gotuje sie i nastepnie te wode dodaje do kapusty
      poza tym - grzyby suszone - najlepiej borowiki - tak ze 4 garscie (meskie)
      gotowac przez 15-20 minut
      bigos gotuje sie min. 3 dni, np. pierwszego dnia ok. 2 godzin
      drugiego dnia - ok 1 godziny
      3 dnia - jak drugiego
      NIE gotuje sie w aluminiowym garnku
      najlepszy jest zeliwny - powinien byc ciezki, z grubym dnem
      ale stalowy czy emaliowany tez byc moze
      jak mowila moja przyjaciolka Zuzia - nic tak nie poprawia koloru bigosu,
      jak ... lekkie !!! przypalenie - fakt bigos nabiera wtedy pieknego ciemnego
      koloru
      warto dodac - ziarna jalowca, np. z 10
      ja dodaje BARDZO duzo sliwek - suszonych ok. 1 paczki kalifornijskich bez pestek
      do tego - nawet pol sloika powidel sliwkowych
      mozna dodac kostke grzybowa Knorra
      mieso kroje w kostke lub paski - nie za male - i tak sie rozgotowuje na wlokna
      kielbase kroje w kostke - tak np. 6-8 milimetrow
      bigos dobrze jest nieco przemrozic - np. zima na balkonie
      zasada podstawowa - zaczynasz gotowac bigos w gigantycznym garze - konczysz w
      malutkim garnczku (tak sie wygotowuje i - wyjada przez probowanie)
      do bigosu najlepszy jest maly kieliszeczek zmrozonej wodeczki i - rapaholin lub
      inny lek na watrobe :)

      I TERAZ PRZEPIS NA BIGOS (na 2 - 2,5 kg kapusty i tylez miesa)

      gotuje kielbase
      gotuje grzyby
      wode odlewam i wlewam do gara z kapusta
      kapuste gotuje na MALYM ogniu
      wody nie za duzo
      dodaje kostke Knorra, jalowiec, ew. listek (2-3) laurowe
      tak po ok. 30 min. dodaje stopniowo pokrojone mieso
      mieszam od czasu do czasu
      dodaje grzyby (nie kroje ich, ew. troche kroje)
      mieszam
      dodaje sliwki
      gotuje
      mieszam
      caly czas probuje
      bigos powinien byc juz ciemny
      probuje
      dodaje ew. powidla sliwkowe (z wegierek)
      gotuje
      mieszam
      dodaje troche keczapu (lub sosu polskiego - pomidorowy ze sliwkami)
      mieszam probuje
      wylaczam
      przemrazam
      nastepnego dnia gotuje mieszajac - ok. 1 godziny
      uwaga - lubi sie przypalac, wiec maly ogien
      nastepnego dnia gotuje mieszajac- ok. 1 godziny
      uwaga - lubi sie przypalac, wiec maly ogien
      nastepnego dnia podgrzewam mieszajac
      uwaga - lubi sie przypalac, wiec maly ogien

      Taki bigos nie jest tlusty - bo niby z czego?
      ma gleboki - pikantno-slodk0-kwasny smak
      ma piekny ciemny kolor
      ladnie sie komponuje z kapeluszami grzybow
      jest pyszny!
      ma jedna wade - b. szybko sie zjada

      nie dodaje do bigosu wina czerwonego (bo nie daje slodkiej kapusty) ani
      kwasnych jablek
      czesto w ogole nie sole - bo kapusta wystarczajaco slona (i kostka Knorra tez)
      SMACZNEGO
      I napisz, jak udal sie Twoj bigos!



    • Gość: Sarah-Jola IP: *.sinusnet.pl 10.04.15, 09:41
      Taki jest najlepszy jak dla mnie www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/
      • 10.04.15, 10:07
        pociąć kapustę białą, przesmażyć kiszoną, przesmażyć żeberka, kiełbase i wszystko razem wymieszać podlać wodą i dusić. na koniec dodaję trochę pomidorów z puszki i śliwki suszone. do smaku doprawiaj solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym. czasem nie którzy podlewają bigos czerwonym winem.
      • Gość: klik IP: *.gdynia.mm.pl 10.04.15, 10:28
    • 16.04.15, 13:28
      Podam Ci mój najprostszy przepis:

      paczka kapuchy kiszonej,
      jedna mała zielona kapusta,
      pieczarki,
      kiełbaska,
      cebulka
      1 przecier pomidorowy
      1 paczka przyprawy prymat do bigosu

      kiszoną kapuste i zwykłaą ugotować (osobno)
      odlać wodę i połączyć, zalać nową woda i znowu gotowac
      w miedzy czasie podsmażyć pieczarki, kiełbase i cebule - dodać do garnka z kapustami
      gotowac około 40 minut
      dodac przyprawe prymat + przecier pomidorowy.
      gotowac do miękkości składników

      mniam :)

      pamiętaj najlepiej smakuje bigos jak już sobie troche poleży, kiedy składniki "przejdą" swoim smakiem wzajemnie :)
      • 17.04.15, 12:08
        Co to jest paczka kapusty kiszonej??

        --
        "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
    • 17.04.15, 09:41
      Podaję przepis, który dostałam kiedyś od mojej Teściowej. Jest dosyć prosty, bigos wychodził mi całkiem smaczny nawet gdy jeszcze niewiele umiałam zrobić w kuchni :)

      Składniki

      2 kg kiszonej kapusty
      1 kg łopatki bez kości
      3 duże kiełbasy śląskie lub 6 małych
      10-15 dag boczku
      2 cebule
      spora garść suszonych grzybów
      4 łyżeczki słodkiej papryki
      1/2 łyżeczki soli
      1/4 łyżeczki pieprzu
      6 łyżeczek przecieru pomidorowego
      1 łyżka przyprawy do bigosu
      chlupek oleju

      Kapustę należy przepłukać na sicie i odsączyć. Z łopatki wyciąć tłuste fragmenty i umieścić ją całą (nie pokrojoną) w garnku, równo obłożoną kapustą od dołu, od góry i po bokach. Następnie zalać wodą prawie do poziomu wierzchu kapusty. Łopatkę z kapustą gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Jeżeli zacznie wrzeć wcześniej, należy zabrać pokrywkę bez zmniejszania ognia. W ciągu tej godziny musimy wykonać następujące czynności:

      - suszone grzyby pokroić w drobną kostkę, zalać niecałą szklanką wody i zagotować w rondelku – odstawić do wystygnięcia (nie wylewać wywaru!)
      - pokroić w drobną kostkę kiełbasę, boczek i cebulę,
      - na patelni lub w garnku teflonowym podsmażyć boczek na odrobinie oleju. Potem dodać kiełbasę, podsmażyć jeszcze trochę i na końcu dodać cebulę. Dusić przez 10-15 minut.

      Po upłynięciu godziny wyjmujemy łopatkę (kapusta ma się dalej gotować) i kroimy ją w drobną kostkę. Wrzucamy łopatkę z powrotem do kapusty i gotujemy jeszcze przez pół godziny na wpół przykrytą pokrywką. Potem nareszcie dodajemy do kapusty wywar z grzybami i boczek z kiełbasą i cebulą, mieszamy porządnie. Gotujemy przez godzinę.

      Na 15 minut przed upłynięciem godziny gotowania dodajemy przyprawy: kopiastą łyżeczkę przyprawy do bigosu, pół płaskiej łyżeczki soli i trochę mniej pieprzu, 3-4 łyżeczki papryki i do 6 łyżeczek przecieru. Mieszamy dokładnie. Smacznego!

      -------------------------------------------
      magiccarpetstudio.blogspot.com/
      kokoszkadomowa.blogspot.com
      • 17.04.15, 12:10
        1 kg łopatki bez kości
        3 duże kiełbasy śląskie lub 6 małych
        10-15 dag boczku ........................na 2 kg kapusty?to chyba na co najmniej 3,5 i jeszcze chlupek oleju???
        --
        "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
        • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 17.04.15, 12:45
          kapusta biala + kwaszona = mieso + kielbasa
          mieso tez dziele: 1/4 swinia + 1/4 krowa + 1/4 dziczyzna + 1/4 kielbasa i boczek.
          Reszta to grzyby suszone, sliwki suszone i przyprawy.
          Mieso tylko gulaszowe, kielbasa jalowcowa, boczek wedzony.
          Zadnego czosnku, cebuli i pomidorow. Wina tez nie dolewam, wole wypic w trakcie gotowania :D
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.