Dodaj do ulubionych

ŁATWE I SPRAWDZONE ZAPIEKANKI

30.10.09, 18:53
Tutaj możesz podzielić się przepisem na ZAPIEKANKI.

Kuchenni Debiutanci
Edytor zaawansowany
  • shiva772 30.10.09, 20:37
    A to zapiekanka przetestowana z koleżanką z netu Maniączytania :)
    Zapiekanka:
    Na dno naczynia żaroodpornego kładziesz lekko rozbite i przyprawione
    piersi z kurczaka, następną warstwą jest pokrojony drobno 1 nieduży
    por, wymieszany z (wcześniej odparowanymi na patelni) pieczarkami
    (20-30 dkg)i majonezem (majonezu daj tyle żeby poprostu lekko skleił
    masę - nie za dużo, ma nie ściekać), na samą górę kładziesz dość
    grube plastry sera. Piecze się toto około 30-40 minut - zależy od
    piekarnika, na koniec włącz termoobieg coby się zrumienił serek.
    Temperatura pieczenia ok. 200.
    Pieczesz tą zapiekankę przykrytą folią alu a na koniec przy
    termoobiegu odkrytą. "
    --
    Purysto językowy! Piszę 60 słów na minutę i zdarzają mi się błędy.
    Rzeczowych nie popełniam ;)
  • maniaczytania 15.11.09, 17:11
    shiva772 napisała:

    > A to zapiekanka przetestowana z koleżanką z netu Maniączytania :)

    Haha :))) Potwierdzam - pycha!

    Jak ktos niezbyt lubi pora, mozna zamiast niego dac podduszonaą
    cebulke - tez probowalam i tez oczywiscie pychota :)
    --
    hmm, co by tu napisac?
  • sundry 31.10.09, 18:22

    kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=877
    --
    "Kiedy Puchacz i Kicia wyruszyli w rejs życia|W zgrabnej łódce
    groszkowozielonej|Wzięli z sobą parówki,duży zapas gotówki|I słój
    miodu z nalepką The Honey". (Edward Lear)
  • karra-mia 14.11.09, 14:40
    ziemniaczana:

    ziemniaki ugotowane
    pieczarki podsmażone
    kiełbasa podsmażona
    jaja ugotowane
    zółty ser

    w naczyniu żaroodpornym układam warstwowo ziemniaki, jajka,
    kiełbasa, pieczarki ser i tak, aż mi starczy składników. Do
    piekarnika na 20-30 min i gotowe.
    --
    [img]http://tiny.pl/hq359[/img]
  • arribeth 18.11.09, 12:57
    Witajcie, drogie debiutantki:)
    Podzielę się z wami swoim przepisem na zapiekankę po włosku - powstała ona
    któregoś dnia pod koniec miesiąca, kiedy w portfelu odkryłam pustkę a w lodówce
    jakieś resztki. Wyszło pysznie, więc przepis stopniowo udoskonalałam, tutaj
    podam już wersję ostateczną.

    gotujemy w osolonej wodzie al dente krótki, gruby makaron, około pół paczki.

    Na kilku łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucamy pokrojoną
    w kostkę cienką kiełbasę, a potem plasterki pieczarek. W sezonie dodaję również
    pokrojoną czerwoną paprykę, dodatek mile widziany, acz niekonieczny. Smażymy, aż
    pieczarki puszczą sok i odparują. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy (i trochę
    wody, by powstał sosik), albo, i tę wersję preferuję, pomidory z puszki albo
    przecier z kartonika, albo świeże pomidory sparzone i obrane ze skórki. Dusimy
    rozciapując widelcem aż pomidory się rozpadną i stracą posmak surowizny.
    Dodajemy zioła: prowansalskie, bazylię, oregano - wymiennie i co kto lubi, oraz
    sól i cukier do smaku (cukier koniecznie!). Sos mieszamy z makaronem, wrzucamy
    do naczynia żaroodpornego, zalewamy mieszaniną jednego jajka i pół szklanki
    słodkiej śmietanki (daję 18%). Wierzch posypujemy tartym żółtym serem.
    Zapiekamy, aż jajko się zetnie a ser stopi (ok. 20-25 minut).

    Zapiekanka jest przepyszna. Zamiast kiełbasy może być pierś z kurczaka albo
    parówki, albo nic:) za każdym razem wychodzi mi ciut inna potrawa.
  • lisbethh 11.02.10, 12:47
    A to moja propozycja

    Gotujemy ziemniaki w lupinach na al dente,obieramy,kroimy w
    plastry.Naczynie zaroodporne smarujemy maslem,i układamy
    ziemniaki.Na to warstwa usmazonych z cebulką pieczarek,na to znowu
    ziemniaki,potem pokrojona drobno wedlinka i znowu ziemniaki. W duzym
    kubku mieszamy smietane z dwa jajkami,pieprzymy,solimy i zalewamy
    zapiekankę.Na koniec starty ser.Pieczemy az sie ser przyrumieni-
    najpierw w zakrytym naczyniu,potem odkrywamy. Pycha!
  • hesperia1 16.04.10, 08:21
    A oto przepis na bardzo szybką i bardzo smaczną zapiekankę.Ilość składników według uznania.Makaron kokardki lub rurki ugotować.Pieczarki pokroić i usmażyć(doprawić solą i pieprzem),wymieszać z makaronem.Szynkę pokroić w kostkę,usmażyć i dodać do makaronu.Pokroić czerwoną paprykę,ser żółty zetrzeć,posiekać pietruszkę i wymieszać z makaronem.Można dodać suszone pomidory.Całość doprawić ulubionymi ziołami i zapiekać.Smacznego.
  • gilgotkaa 18.04.10, 15:26
    youcancook.blox.pl/2010/04/Zapiekanka-z-kurczakiem.html
    youcancook.blox.pl/2009/12/Zapiekanka-ziemniaczana.html
    --
    youcancook.blox.pl/html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.