przetwory z glogu, tarniny i jarzebiny Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • czy ktos z was probowal cos z tego zrobic??
    znalazlam kilka dziwnych przepisow w necie i nie wiem czy warto. a wszystko to
    rosnie niedaleko mnie i mam ochote cos z tego zrobic:)
    • Tarnina musi sie jeszcze przemrozic, inaczej bedzie cierpka tak, ze
      jezyk kolkiem staje.
      A jarzebine zostaw ptakom.

      --
      a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem,
      bo odrodzisz sie czlowiekiem'
      • Gość: agniesia IP: *.adsl.alicedsl.de 05.11.09, 21:50
        a duzo mrozu potrzeba tej tarninie?:) na razie miala 2 noce ok -1.

        a jarzebina... z dziecinstwa pamietam ze babcia kupowala mi w sklepie
        kandyzowana. pyszna byla a teraz na taka nie trafilam (moze zle szukam). dlatego
        pomyslalam ze moze by sie cos takiego dalo zrobic:)
        • Chodzi o pierwszy przymrozek.

          Przepisow na tarnine jest duzo w necie - kandyzowanej jarzebiny nie
          widzialam. Jednak i tarnine, i jarzebine jedza ptaki zima - jesli
          zerwalas, albo nosisz sie z zerwaniem, pamietaj o tym, zeby im
          podsypac w najgorszych miesiacach troche ziarna (nie okruchow).


          --
          śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
          • Gość: agniesia IP: *.adsl.alicedsl.de 05.11.09, 22:37
            u mnie zimy wlasciwie nie ma. pare dni sniegu w roku :) a krzaczkow roznych,
            ktore sa pieknie kolorowe od owocow pelno - ale reszta raczej niejadalna dla
            ludzi - mysle ze ptakom nie braknie jak troche oberwe tego co sama moge zjesc:)
            ale tylko troche bo najpierw musze zrobic na probe - zeby wiedziec czy w
            przyszlosci warto
      • Gość: gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 22:16
        Próbowałam,ale jedyne co najsensowniejsze , to wykorzystywanie tych
        owoców jako lecznicze herbatki.Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem
        głogu.Owoce głogu maja duża pestkę wokół której jest troche
        słodkawego,mączystego miąższu.Mozesz je suszyć i wykorzystywać
        jako składnik herbatek leczących i wzmacniających mięsień
        sercowy,ale z głogu najcenniejszy jest kwiat,a właściwie płatki
        kwiatu.Wyciągi z nich są składnikiem ziół i kropli
        nasercowych. Głogami nazywaja również owoce dzikiej róży. Tu
        już można się pobawić w dżemy,marmolady,wina,susze. Mają one
        sporo mikroelementów i bardzo dużo witaminy C,ale problemem są
        nasionka zawarte wewnątrz owocu.Małe białawe ziarenka pokryte
        sztywnymi włoskami. Na dżemy,marmolady należy te nasionka
        usunąć,a owoce dokładnie wypłukać by pozbyć się tych
        włosków.Na wino można owoce użyć w całości,można je zmiażdżyć
        razem z nasionkami,można też je wypestkować. Straszna
        robota,ale wino wychodzi z takich czystych owoców kapitalne.
        Smak i aromat bardzo delikatny,takie damskie wino.Jesli uzywa
        sie całych , miażdżonych owoców wino należy dokładnie
        przefiltrować. Dżemy i marmolady są bardzo smaczne,aromatyczne i
        kwaskowate.Ja robiłam to z dużych owoców , z róży rosnącej nad
        morzem.
        Tarninę używałam wyłącznie do robienia parowanego soku do
        herbaty.Zrywalismy ją po pierwszych mrozach,wówczas od biedy można
        ja było zjeść.Sok z niej wychodzi bardzo
        fajny,kwaskowaty,cierpkawy,ale aromatyczny i smaczny. Jarzębinę
        przerabiałam na dżem. Zrywałam ją we wrzesniu, jak była juz
        dojrzała,a potem mroziłam ją w zamrażarce, by pozbyć się goryczy.
        Dżem(z całych owoców) był taki sobie. Gorycz nadal była
        wyczuwalna,smak nierewelacyjny.Miała słuzyć jako lek
        przeciwreumatyczny-nie posłuzyła , bo jak każdy lek była mało
        zjadliwa.Kilka słoików po kilku latach wywaliłam.

        • Gość: agniesia IP: *.adsl.alicedsl.de 05.11.09, 22:33
          glog to dokladniej glog jednoszyjkowy:) dzika roza tez jest ale zniechecilo mnie
          to ze na jakies dzemy ma za duzo pestek a za malo zjadliwego po przetwozeniu
          miazszu - ogolnie strasznie duzo z tym zabawy. zrobilam jedynie syrop platkow
          rozy.
          wiem ze i tarnina i glog tez nie sa proste w przygotowaniu i malo miazszu
          zostaje ale wlasnie pomyslalam ze na dzem to mozna by to przez sitko przetrzec.
          albo wlasnie sok.
      • jarzebine tez trzeba przemrozic - konfitura bardzo dobra jest po
        przemrozeniu
    • Z jarzębiny jarzębiak rzecz jasna!
      --
      Stoliczku, nakryj się!
    • Gość: baba IP: *.acn.waw.pl 06.11.09, 00:47
      Z jarzębiny i jabłek można zrobić dżem.proporcja pół na
      pół.Najpierw smażysz jabłka i potem dodajesz owoce jarzębiny,które
      najpierw trzeba zamrozić i dalej smażysz przez kilkanaście
      minut.Dosładzasz wedle uznania.Wychodzi dżem o pięknym koralowym
      zabarwieniu,z lekką goryczką.jest dobry też do mięs zamiast żurawiny.
      • nalewka tarninowka! mniam:)
        --
        www.zdrowydzien.info/
        • Gość: agniesia IP: *.adsl.alicedsl.de 06.11.09, 20:28
          wolalabym zrobic cos innego niz nalewki bo
          - nie ma kto tego u mnie w domu pic, jestesmy we 2, maz sie tego raczej nie tyka
          a dostalismy chyba z 10 roznych w zeszlym roku (takich domowych) i mimo ze sa
          pyszne to jeszcze duzo ich zostalo (a w tym roku pewnie tez dostane:)
          - do swiat nie mam spirytusu (no chyba ze pojade specjlnie 20km do rosyjskiego
          sklepu - ale ostatnio nie mieli)

          no chyba ze zrobie tego tak naprawde na probe z tarniny (bo takiej jeszcze nie
          probowalam) bo zostalo mi jakies 200ml spirytusu - tylko czy w taka ilosc oplaca
          sie bawic?

          ale konfitura jablkowo-jarzebinowa bedzie na pewno dobra wiec sprobuje zrobic:)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.