Dodaj do ulubionych

Helpunku z włoskim (językiem)

IP: 77.222.250.* 09.11.09, 02:50
Mniej więcej rozumiem przepis, ale dla pewności:
- sciacquatele e fatele scolare bene ("le" czyli cebulę pokrojoną, posoloną
zostawioną na godzinę) - mam ją otrząsnąć z tej soli / porządnie odcisnąć?
- ungete una teglia de (tu wymiary) - po prostu wziąć blachę czy coś z nią
tajemnego zrobić, np. natłuścić?

I jeszcze:
- farina tipo 0 to jaka mąka? Znalazłam, że ma 9-10% białka. Więc chyba nasza
zwykła pszenna? Bo chlebowa ma do 13%. Czy może mam je wymieszać? Te mąki...
Wiedziałam, ale zapomniałam. :) Przepis jest na focaccię.
- czy włoska "bustina di lievito secco" ma 7g jak polska? Każą wziąć jedną na
pół kilo mąki.



--
Mamrotek wydawniczy
Edytor zaawansowany
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 09.11.09, 08:30
    o farina 0 pisala kiedys linn. wiem, bo nawet sie tu pytalam o 00.
    o rodzajach i zastosowaniu tu
    forum.gazeta.pl/forum/w,77,14545169,14554654,Re_maka_z_Wloch.html
    ile jest w paczuszcze suchych wloskich musialabym sprawdzic we wloskim markecie,
    linn na pewno ci podpowie.
    jesli sie nie odezwie, sprawdze.
    co do reszty, osobiscie w razie watpliwosci korzystam z leo.org, ale ty zdaje
    sie akurat po niemiecku nie bardzo, o ile pamietam...
  • linn_linn 09.11.09, 09:10
    Maka 0 to wlasnie chlebowa: polska chyba mniej wiecej 600-650.
    Mozna poczytac o makach u Tatter:
    piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/maka-pszenna.html
    Lievito secco to pewnie drozdze? Jest tez jeszcze proszek do pieczenia do tzw.
    wyrobow slonych, pizzy, chleba. Taki przepis u mnie odpada w przedbiegach. Jesli
    chodzi o drozdze, powinno byc lievito di birra secco / granulato /. Lievito
    secco to nie bardzo wiadomo, o ktore chodzi. Zreszta ja uzywam swiezych drozdzy:
    8 g na 500 g maki.
    Pierwsza czesc przetlumaczona dobrze: wyplukac, odcisnac, a drugie natluscic
    blache / forme /.
  • Gość: Nobullshit IP: 77.222.250.* 09.11.09, 12:43
    Dziękuję obu Paniom.

    linn_linn napisała:
    > Pierwsza czesc przetlumaczona dobrze (...)
    Jestem genialna. :) Okay, półgenialna, opuściłam płukanie.

    Co do drożdży, dają wybór:
    30g di lievito di birra
    (i widać na obrazku, że Pani kruszy świeże drożdże)
    o 1 bustina di lievito secco
    (obrazka nie ma)

    Linn, naprawdę dajesz tylko 8g świeżych drożdży na pół kilo mąki? W
    przepisie na swoją focaccia barese pisałaś, że 15g.
  • linn_linn 09.11.09, 14:15
    Zaczynalam nawet od 25 g. Potem zmniejszalam stopniowo: 15, 12, 8. Roznicy nie
    ma. Wlasnie dlatego w przepisie moze byc jeszcze poprzednia ilosc. Teraz i tak
    nie waze: biore 1/3 25-gramowej kostki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka