• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Cykoria w roli glownej Dodaj do ulubionych

  • 17.11.09, 13:42
    Znacie moze jakies przepisy jak przyzadzic cykorie?
    Zaawansowany formularz
    • 17.11.09, 13:48
      owinąć w boczek / bekon, zalać beszamelem i zapiec

      na zimno, pokroić w pasy i rozrobić je palcami, polac serem
      rokpol/lazur etc i posypać orzechami
      --
      Grafomani rozmawiają o sztuce, artyści - o kobietach, jedzeniu i
      pieniądzach
      A. Rubinstein
      • 17.11.09, 13:51
        dobrze jest jeszcze otoczyć te orzechy karmelem:)
        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • 17.11.09, 13:51
    • 17.11.09, 14:23
      Cykorię przekroić na pół, wyciąć twardy głąb, smażyć na maśle z obu
      stron. Jak się podsmaży skropić dość mocno sokiem z cytryny i
      posypać cukrem brązowym lub zwykłym. Dusić do miękkości. Podawać z
      bagietką.
      • 17.11.09, 14:48
        sałatka/surówka z cykorii - sos jogurt-majonez-musztarda-sok z cytryny (w
        proporcjach malejących) do tego pokrojona świeża cykoria, ogórek kiszony,
        jabłko, opłukane piórka czerwonej cebuli i suszona żurawina. ja wszystko dośc
        drobno kroję i stosuję jako dodatek do obiadu,ale można i jakoś to ładnie
        zaaranzować w sałatkę będącą osobnym daniem.
        Kolejna rzecz to cykoria z sosem majonezowym i groszkiem z puszki. W
        dziecinstwie taką jadłam, terazjakos nie rpzepdam za ta kombinacja (glownie ze
        wzgledu na groszek).
        Lubię liście cykorii nadziewane masą z sera pleśniowego, pewnie moga być i z
        orzechami włoskimi.
        Myślę, że też ta pozycja jest niezwykle oryginalna i godna polecenia:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91064928,91064928.html
        --
        zobacz, z czego robi się parówki :)
      • 17.11.09, 16:18
        on jest dla najlepszy,

        klade polowki do podsmazenia na oleju slonecznikowym
        jak juz lekko dostaly kolor troche sosu soji
        lekko dalej podsmazam,
        jak juz nie ma soku gotowe,
        uwielbiam te glaby ktore nie sa wcale twarde,
        smakuje jak szparagi(dla mnie)


    • 17.11.09, 16:44
      cykorie jadam albo na kanapki, albo robie do obiadu, tzn. kroje ja i doprawiam
      jak salate ewentualnie dodaje śmietanę lub majonez i do obiadu super :-)
      --
      restauracje
      • 17.11.09, 16:54
        oliwa, sol i pieprz i do pieca pod grill.
        Po zbrazowieniu na druga strone.
        Po wyjeciu skropic balsamiko i podawac na cieplo lub na zimno.
        • Gość: emigrantka34 IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 17.11.09, 18:07
          jeszcze czasem czosnek i szalotke se dodam.
        • Gość: Mania IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.11.09, 18:57
          Robię kolejne podchody do cykorii, ale gorycz mnie skutecznie zniechęca :(
          • Gość: emigrantka IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 17.11.09, 19:04
            ewentualnie tylko karmelizowanie z cukrem zlagodzi gorycz
            poza tym cykoria gorzka jest i juz
            • 18.11.09, 07:26
              i zminianej, ale to jak głąbiki usuwasz i same liscie obrabiasza, a szkoda czasem wlasnie do pieczenia, smazenia na cieplo.

              No, gorzka jest i taka ma byc raczej:-)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.