Dodaj do ulubionych

ciasto drożdżowe kupne w rulonie - pizza?

IP: 83.238.116.* 26.11.09, 20:24
Witam! Ciasto do pizzy próbowałam parę razy zrobić i mi nie wyszło,
zniechęciłam się. Kupne twarde, grubaśne na 2 cm mrożone podeszwy
też mi nie odpowiadają. Ale widziałam w supermarkecie w lodówce (nie
zamrażarce) cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe w rulonie (jest też
takie francuskie, ale mi chodzi akurat o drożdżowe). Czy ktoś wie,
czy to się nada do pizzy?
Edytor zaawansowany
  • roseanne 26.11.09, 20:30
    pozostaje sprawdzic

    u siebie kupuje mrozone w kuli - najbardziej podstawowe, nadaje sie do pizzy, do
    calzone, do slodkich buleczek cynamonowych, do slonych buleczek z makiem,
    focacci po dodaniu ziol itd itp
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Gość: pewnaola IP: 83.238.116.* 26.11.09, 20:52
    Dzięki za odp.

    > u siebie kupuje mrozone w kuli

    U siebie tzn. gdzie? Mieszkasz w Polsce, kupujesz w jakimś sieciowym
    sklepie? I co z tą kulą - rozwałkować pewnie trzeba? Czy coś jeszcze
    z nią robić? zagnieść?
  • Gość: Kasia IP: *.ip.attu.pl 26.11.09, 21:41
    Ja kupuję gotowe ciasto drozdzowe, surowe, w Cerrfurze.Ciasto jest
    na tacce, wyrosnięte, owiniete w cieniutką folię.Kosztuje max, 2zł.
    porcja.Jest gotowe do rozwałkowanie na pożądana grubość . Kupuję od
    razu 2-3 sztuki i nadmiar zamrażam .Bardzo dobre jest do pizzy.
  • marghe_72 26.11.09, 21:50
    Gość portalu: Kasia napisał(a):

    > Ja kupuję gotowe ciasto drozdzowe, surowe, w Cerrfurze.Ciasto jest
    > na tacce, wyrosnięte, owiniete w cieniutką folię.Kosztuje max,
    2zł.
    > porcja.Jest gotowe do rozwałkowanie na pożądana grubość . Kupuję
    od
    > razu 2-3 sztuki i nadmiar zamrażam .Bardzo dobre jest do pizzy.

    Z ciekawości kupiłam.
    Nawet niezłe

    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • marciasek 12.02.10, 02:26
    ma to ciasto z karfura skład przyzwoity? czy sama chemia?
  • misself 14.02.10, 21:05
    Gość portalu: Kasia napisał(a):

    > Ja kupuję gotowe ciasto drozdzowe, surowe, w Cerrfurze.

    A gdzie to leży? Wiem, że taniej i lepiej zrobić w domu, ale od świeżych drożdży
    mam wysypkę i naprawdę nie mogę tego sama zrobić.

    Najczęściej kupuję to pizzowe w Lidlu, nie rośnie tak ładnie jak takie domowe,
    ale jest przyzwoite.
    --
    Nawet dwoje ciekawych ludzi może się nudzić w swoim towarzystwie, jeżeli nie są
    oni ciekawi siebie.
    ich4pory.blogspot.com
  • roseanne 26.11.09, 22:28
    mieszkam w MOntrealu

    kule przegniatam z odrobina maki, by rozruszac drozdze, potem rozciagam rekami
    do potrzebnego ksztaltu
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • kluchucha 28.11.09, 13:21
    oj, nie poddawaj się z tym ciastem, spróbuj zrobić sama. na pewno
    wyjdzie taniej.
    ja robię tak:
    pół kilo mąki, pół kostki drożdży, woda, olej, sól, cukier.
    z mąki robię kopczyk, rozgniecione drożdże pakuję do dziurki na górze
    kopca, zalewam ciepłą (nie gorącą!) wodą. (drożdże muszą mieć
    temperaturę pokojową!) na to szczypta soli i łyżeczka cukru,
    wymieszać sam płyn, zostawić na kwadrans aż drożdże wystartują
    (pojawia się taki kożuszek-pianka) po kwadransie wszystko mieszam,
    dodaję trochę wody i oleju (na oko - ma być rozciągliwa, plastyczna
    masa), jak rozrobię ciasto, pakuję do miski, zasypuję mąką i
    zostawiam do wyrośnięcia na jakąś godzinę (w ciepłym miejscu, miska
    przykryta ręcznikiem). Po wyrośnięciu jeszcze raz rozrabiam ciasto i
    wałkuję na baaaardzo cieniutkie, wychodzi pycha :)
  • amikeo 12.02.10, 15:24
    Kupuję czasami gotowe ciatso drożdżowe w Lidlu. Zawinięte w rulon,
    świeże, nie mrożone. Bardzo przydatne jeśli na biegi trzeba zrobić
    obiad czy kolację. Smaczne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka