Jak sprawić, żeby kapusta była krucha? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • No właśnie. Kiedy jadam surówkę z kapusty na mieście, to najczęściej jest ona przecudownie chrupiąca i krucha. Kiedy próbuję to odtworzyć we własnej kuchni, nie wychodzi mi. Jaki jest sekret tych barowych surówek? Dodam, że octu nie wyczuwam. Czy chodzi o jakieś specjalne techniki obróbki kapusty na surówkę? To samo zresztą jest z cebulą dodawaną do śledzi...
  • Gość: boogie IP: 92.36.171.* 01.12.09, 13:51
    gniesc ja rekami nalezy, tak jak sie wyrabia ciasto. Do tego dodac sol.

  • abbis napisała:

    > No właśnie. Kiedy jadam surówkę z kapusty na mieście, to
    najczęściej jest ona p
    > rzecudownie chrupiąca i krucha. Kiedy próbuję to odtworzyć we
    własnej kuchni, n
    > ie wychodzi mi. Jaki jest sekret tych barowych surówek? Dodam, że
    octu nie wycz
    > uwam. Czy chodzi o jakieś specjalne techniki obróbki kapusty na
    surówkę? To sam
    > o zresztą jest z cebulą dodawaną do śledzi...

    im wieksza ilosc tym smaczniejsze,
    co do cebuli dodawanej do sledzi
    ja ta cebule najpierw masuje z sola,
    masaz jest na wszystko dobry
    nawet na obrobke kapusty na surowke,
  • Gniotę, ugniatam, ale właśnie najgorsze jest to, że to mało daje... A kwasek cytrynowy może zmiękczyć?
  • Może to również od rodzaju kapusty zależy?Traktuje się je tak samo,a jedna
    krucha i chrupiąca,a inna nie...No nie wiem,tak sobie pomyślałam,że może coś
    jest na rzeczy :)?Na gołąbki też nie każda kapusta się super nadaje...
  • Kapustę pewnie kupujesz jaką bądź i faktycznie czasem może trafić
    się twarda i łykowata. Ale generalnie, żeby jakąkolwiek zmiękczyć ja
    robię tak : szatkuję cieniutko, lekko przelewam wrzątkiem, odcedzam,
    gorącą wrzucam na miskę i zalewam lekką marynatą (łyżka octu
    balsamicznego lub jabłkowego+ łyżka cukru + szczypta soli).
    Intensywnie mieszam i ugniatam, przyduszam silnie talerzykiem
    obciążonym czymś ciężkim (np.słoikiem z wodą). Po jakiejś godzince
    kapusta jest krucha i aromatyczna - ale lepiej zostawić na dłużej,
    po kilkunastogodzinnym leżakowaniu otrzymuje się efekt takiej lekko
    ukiszonej, b. smacznej.
  • Gość: km IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 09:02
    Kapustę należy poszatkować, następnie lekko posolić i zostawić pod
    przykryciem w temperaurze pokojowej na co najmniej 1 godzinę. Jeżeli efekt
    będzie niewystarczający to należy kapustę zawinąć w czystą lnianą
    ściereczkę tworząc "tobołek", który trzeba przez chwilę "bić" ręką
    (pięścią).
    Pozdrawiam
    km
  • Gość: abcdef IP: *.lupro.net 02.12.09, 14:00
    abbis

    Chyba dużo zależy od rodzaju kapusty. Wydaje mi się, że im dłużej
    kapusta będzie leżała zasolona, będzie "męczona", tym bardziej
    będzie 'szmaciana', a nie krucha i chrupka.

  • a kto w koncu robi to godzinami,
  • Niektórzy (niektóre?)z was piszecie, że kruchość kapusty zależy od jej rodzaju. No dobrze, to jak w takim razie rozpoznać dobrą kapustę białą przy kupowaniu?
  • Gość: aqua48 IP: 77.236.0.* 06.12.09, 22:53
    krucha jest włoska, biała bywa częściej szmaciana, a już sparzona, jak ktoś tu poleca na pewno będzie miękka, nie krucha. Solona też mięknie, zwłaszcza jak poleży.
  • Na szczęście sa jeszcze surówki z białej kapusty z super gospody. Niestety zrekonstruować tej kruchości i smaku mi się nie udało do tej pory. Ta, którą ostatnio robiłam była starta na tarce, a i tak była twarda, no i na dodatek szybko zrobiła się gorzka. Chyba faktycznie przerzucę się na włoską...
  • surówki sprzedawane u nas są bez soli - faktycznie kruche. Im dłużej leży
    solona, tym bardziej miękka, nawet " szmaciana" jak ktoś napisał.
    --
    Jestem kowalem swego losu ?!!!

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.