• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak sprawić, żeby kapusta była krucha? Dodaj do ulubionych

  • 01.12.09, 13:44
    No właśnie. Kiedy jadam surówkę z kapusty na mieście, to najczęściej jest ona przecudownie chrupiąca i krucha. Kiedy próbuję to odtworzyć we własnej kuchni, nie wychodzi mi. Jaki jest sekret tych barowych surówek? Dodam, że octu nie wyczuwam. Czy chodzi o jakieś specjalne techniki obróbki kapusty na surówkę? To samo zresztą jest z cebulą dodawaną do śledzi...
    Zaawansowany formularz
    • Gość: boogie IP: 92.36.171.* 01.12.09, 13:51
      gniesc ja rekami nalezy, tak jak sie wyrabia ciasto. Do tego dodac sol.
      • 01.12.09, 19:12
        Gniotę, ugniatam, ale właśnie najgorsze jest to, że to mało daje... A kwasek cytrynowy może zmiękczyć?
        • 01.12.09, 19:17
          Może to również od rodzaju kapusty zależy?Traktuje się je tak samo,a jedna
          krucha i chrupiąca,a inna nie...No nie wiem,tak sobie pomyślałam,że może coś
          jest na rzeczy :)?Na gołąbki też nie każda kapusta się super nadaje...
        • 11.12.09, 21:20
          Na szczęście sa jeszcze surówki z białej kapusty z super gospody. Niestety zrekonstruować tej kruchości i smaku mi się nie udało do tej pory. Ta, którą ostatnio robiłam była starta na tarce, a i tak była twarda, no i na dodatek szybko zrobiła się gorzka. Chyba faktycznie przerzucę się na włoską...
    • 01.12.09, 14:02

      abbis napisała:

      > No właśnie. Kiedy jadam surówkę z kapusty na mieście, to
      najczęściej jest ona p
      > rzecudownie chrupiąca i krucha. Kiedy próbuję to odtworzyć we
      własnej kuchni, n
      > ie wychodzi mi. Jaki jest sekret tych barowych surówek? Dodam, że
      octu nie wycz
      > uwam. Czy chodzi o jakieś specjalne techniki obróbki kapusty na
      surówkę? To sam
      > o zresztą jest z cebulą dodawaną do śledzi...

      im wieksza ilosc tym smaczniejsze,
      co do cebuli dodawanej do sledzi
      ja ta cebule najpierw masuje z sola,
      masaz jest na wszystko dobry
      nawet na obrobke kapusty na surowke,
    • 02.12.09, 08:27
      Kapustę pewnie kupujesz jaką bądź i faktycznie czasem może trafić
      się twarda i łykowata. Ale generalnie, żeby jakąkolwiek zmiękczyć ja
      robię tak : szatkuję cieniutko, lekko przelewam wrzątkiem, odcedzam,
      gorącą wrzucam na miskę i zalewam lekką marynatą (łyżka octu
      balsamicznego lub jabłkowego+ łyżka cukru + szczypta soli).
      Intensywnie mieszam i ugniatam, przyduszam silnie talerzykiem
      obciążonym czymś ciężkim (np.słoikiem z wodą). Po jakiejś godzince
      kapusta jest krucha i aromatyczna - ale lepiej zostawić na dłużej,
      po kilkunastogodzinnym leżakowaniu otrzymuje się efekt takiej lekko
      ukiszonej, b. smacznej.
    • Gość: km IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 09:02
      Kapustę należy poszatkować, następnie lekko posolić i zostawić pod
      przykryciem w temperaurze pokojowej na co najmniej 1 godzinę. Jeżeli efekt
      będzie niewystarczający to należy kapustę zawinąć w czystą lnianą
      ściereczkę tworząc "tobołek", który trzeba przez chwilę "bić" ręką
      (pięścią).
      Pozdrawiam
      km
    • Gość: abcdef IP: *.lupro.net 02.12.09, 14:00
      abbis

      Chyba dużo zależy od rodzaju kapusty. Wydaje mi się, że im dłużej
      kapusta będzie leżała zasolona, będzie "męczona", tym bardziej
      będzie 'szmaciana', a nie krucha i chrupka.
      • 02.12.09, 14:06

        a kto w koncu robi to godzinami,
        • 03.12.09, 20:31
          Niektórzy (niektóre?)z was piszecie, że kruchość kapusty zależy od jej rodzaju. No dobrze, to jak w takim razie rozpoznać dobrą kapustę białą przy kupowaniu?
          • Gość: aqua48 IP: 77.236.0.* 06.12.09, 22:53
            krucha jest włoska, biała bywa częściej szmaciana, a już sparzona, jak ktoś tu poleca na pewno będzie miękka, nie krucha. Solona też mięknie, zwłaszcza jak poleży.
            • 12.12.09, 22:18
              surówki sprzedawane u nas są bez soli - faktycznie kruche. Im dłużej leży
              solona, tym bardziej miękka, nawet " szmaciana" jak ktoś napisał.
              --
              Jestem kowalem swego losu ?!!!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.