Dodaj do ulubionych

Mloda polska ges

IP: *.60-188.cust.bluewin.ch 07.12.09, 16:08
No wlasnie, dostalam takie cudo (coz za ironia :)) i teraz musze zrobic z tego
bozonarodzeniowe danie. zwierzatko ma lapki, nozki i wszystko, ale chyba
wybebeszone.
co ja mam robic?? i czym to nadziac, jak to nadziac? nie mam pojecia
Edytor zaawansowany
  • 07.12.09, 16:31
    Oddaj młodą do służby.
    Niech się uczy. ;)
    --
    Pustelnia
  • Gość: kot IP: *.60-188.cust.bluewin.ch 07.12.09, 16:39
    twoja propozycja jest baaardzo kuszaca, ale chyba tak latwo sie nie wywine :)
    pomocy :)
  • 07.12.09, 16:46
    Wygląda na to, że nie jesteś Kuchareczką Wszystkich Snów. Skoro tak,
    kup jakąś gotową posypkę do drobiu, umyj ptaka i przyrządź wedle
    przepisu na woreczku. :)

    --
    Pustelnia
  • Gość: kot IP: *.60-188.cust.bluewin.ch 07.12.09, 16:57
    mniaaaam, heh :)
    a tak na serio, pewnie zaprzege swojego slonka do gesi, a sama bede lepic
    pierogi, ale jak nie przypilnuje, to pokroi ptaka na paseczki i zrobi z niego
    chinszczyzne. a to maja byc tradycyjne swieta! :)
    wiec prosze o podpowiedzi, jak sie do ptaka zabrac i o przepisy na farsz :)
  • 08.12.09, 00:12
    To nie ironia, to szczęście. Młoda polska gęś owsiana to doskonały ptak, o
    mięsie niezwykle aromatycznym, kruchym, wprost rozpływającym się w ustach. Do
    tego jest niezwykle zdrowa z racji charakterystyki chowu i swojej półdzikiej
    "osobowości".

    Temat polskiej gęsi owsianej zgłębialiśmy kilka tygodni temu w najważniejszym
    dla polskiej gęsi miejscu w Polsce - Instytucie Badawczym w Kołudzie Wielkiej na
    Kujawach, gdzie po kilkudziesięciu latach badań uzyskano optymalną rasę polskiej
    gęsi białek kołudzkiej.

    Jeśli temat dalej Cię interesuje, na naszej stronie znajdziesz film, z którego
    można się dowiedzieć więcej o gęsiach oraz obejrzeć najprostszy sposób ich
    przygotowania. Jadłem tak przygotowaną gęś, potem upiekłem podobną w domu i
    zaświadczam - pycha! Jeśli wolisz sposób bardziej wyrafinowany, polecam "Gęś z
    Bulaja" (Bulaj to jedna z najbardziej znanych kuchni w Sopocie) duszoną w winie.
    Ta jest też świetna.

    PS: absolutnie żadnych posypek do drobiu!!!

    --
    Nowe oblicze Poszukiwaczy Smaku

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.