Dodaj do ulubionych

Brownie pudding-polecam!

IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 27.01.04, 17:25
Corka szukala wczoraj na internecie oslow do sprzedazy/nie pytajcie, prosze,
dlaczego...../i natknela sie przy jednej z farm na ich domowe przepisy.
Niektore brzmialy dosc interesujaco, a szczegolnie ten na brownie pudding.
Upieklam go wczoraj wieczorem i wyszlo ciasto a pod spodem cos w rodzaju
budyniu. Zreszta sami sprobujcie, ja w kazdym razie nigdy sie z czyms takim
nie spotkalam. Jest przepyszne! Zjedlismy 3/4 brytfanki jak bylo jeszcze
cieple i zadnych boli brzucha z tego powodu nie odnotowalam. Ale zimne tez
jest dobre. Dla wszystkich kochajacych czekolade!

Nagrzac piekarnik do 190C. Wysmarowac tluszczem brytfanke/taka 20x20cm/.
W misce wymieszac- 1 szklanke maki, 3/4 szklanki cukru, 2 lyzki stolowe
kakao, 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 1/2 lyzeczki soli. Do tego wlac 1/2
szklanki mleka, 2 lyzki stolowe roztopionego tluszczu, 1 lyzeczke wanilii.
Wymieszac, dodac szklanke posiekanych orzechow i jeszcze raz wymieszac.
Wylac mase do brytfanki. W garnuszku wymieszac 1/4 szklanki kakao z 3/4
szklanki ciemnego cukru. Posypac po wierzchu ta mase czekoladowa w
brytfance. W miedzyczasie podgrzac wode w czajniku aby byla goraca.
Odmierzyc 1 i 3/4 szklanki wody i zalac cala ta czekoladowa mase w
brytfance/nie ma pomylki, tak ma byc!/. Od razu wsadzic do piekarnika i piec
40-45 minut.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 22:50
    Czy aby naprawdę mówisz o brownies czy też o pudding? To są chyba jednak różne
    rzeczy. Jeśli brownies cię ineresują, zajrzyj tutaj jak i gdzie indziej pod tym
    hasłem:
    www.recipesource.com/desserts/brownies
  • Gość: P. IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 23:00
    Czy możesz mi podać ten link? Zafrapowałaś mnie czymś tak "nienormalnym".

    W tym samym źródle przepisy na PUDDING:
    www.recipesource.com/side-dishes/puddings/index1.html
  • Gość: Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 31.01.04, 04:48
    Podaje link-

    www.miniaturedonkeys.com/Pages/recipes1.htm
    ja wiem,ze ten przepis brzmi nienormalnie ale jednak wychodzi cos fajnego-
    ciastko/brownie/ u gory, czekoladowy pudding na dnie.Jednak lepszy jest
    jeszcze cieply.
  • Gość: P. IP: *.proxy.aol.com 31.01.04, 05:16
    No tak, ale co dalej? Co jeszcze by tu dodać lub zmienić? Trzeba pomyśleć.
    Przyda ci się może link do przeliczeń wszelkich miar, także kuchennych z
    amerykańskich na metryczne:
    www.onlineconversion.com
  • Gość: Mniam IP: *.range217-42.btcentralplus.com 01.02.04, 13:09
    W sobotni wieczor sprobowalam i zdecydowanie polecam! W dwie osoby
    skonsumowalysmy calosc, wiec na duza rodzine radze podwoic skladniki... Jedyne
    efekty uboczne jakie zaobserwowalysmy to dlugotrwale poczucie blogosci na zoladku i
    podniebieniu, troszke przytlumione lekko bolacym z wypchania brzuchem, ale co tam...
    Bardzo mnie zastanawia jak to zadzialalo, ze sie zrobily te dwie warstwy... I ta woda!
    Jeszcze nie widzialam tak dziwnego przepisu... Zdegustujcie koniecznie i smacznego!
  • chris.b 01.02.04, 14:00
    Pycha. Bardzo, bardzo polecam.
  • Gość: hania IP: *.ska01.telsat.wroc.pl 01.02.04, 22:38
    Jedno pytanie: czy do tej posypki koniecznie musi być ciemny cukier?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Gość: Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 01.02.04, 22:47
    Nie wiem, mowia o ciemnym. Ale wyprobuj z normalnym i napisz jak wyszlo.
    Sorry, ale bedziesz nasza "swinka doswiadczalna".
  • Gość: patkag IP: 81.15.189.* 01.02.04, 22:49
    raczej kroliczkiem:))

  • chris.b 01.02.04, 23:33
    a jaka ci wyszla konsystencja? Mozna bylo kroic, czy trzeba bylo nakladac lyzka?
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 02.02.04, 00:35
    Camille: czy ten "ciemny cukier" to brown suggar? Jak wynika z postów w Posce
    jest z tym pewien problem.
    Zrobiem eksperymet dla wymyślenia substytutu. Wziąłem normalny cukier i bardzo
    dokładnie wymieszałem z odrobiną miodu i szczyptą cynamonu. Kolor ten sam,
    smak - zależy od miodu. No bo miód może być ciemniejszy lub jaśniejszy,
    bardziej lub mniej płynny, ostrzejszy w smaku lub bardziej łagodny. Cukier też
    może być grubszy lub bardziej miałki. Ale podobieństwo jest i z odrobiną
    eksperymentowania można dojść do całkiem znośnych rezultatów. Nie wiem jeszcze
    tylko czy uda mi się uczynić tę masę sypką, bo w tej chwili jest to właśnie
    masa. Może po przeschnięciu i ochłodzeniu w lodówce uda się to rozdrobnić na
    suche granulki.
  • Gość: Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 02.02.04, 01:47
    Ok, konsystencja u mnie byla- twardy wierzch, "ciastkowaty" srodek i
    budyniowaty spod. Kroilam taka ostrzejsza lopatka do tortow.

    P.-tak, chodzi o normalny brown sugar, ja zazwyczaj kupuje ten jasniejszy, ten
    tez uzylam w przepisie. Daj znac jak wyszla ta masa z miodem! Nigdy bym na to
    nie wpadla! Smak prawdopodobnie bedzie Ok, tylko czy uda Ci sie uzyskac ta
    sypkosc. Zreszta postanowilam przy najblizszym wyjezdzie do Polski przeleciec
    sie po kilku supermarketach i zaznajomic z sytuacja co tak na pewno jest a
    czego nie ma.....
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 02.02.04, 01:55
    Supermarkety czy też bardziej specjalistyczne sklepy? Choż te bywają chyba
    tylko w dużych ośrodkach. A może ktoś ma link do katalogu takowych?
  • Gość: Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 02.02.04, 17:19
    Przelece sie po normalnych supermarketach, do ktorych ma dostep wiekszosc
    ludzi w calej Polsce. To znaczy ja mam jako takie rozeznanie, bo chodze na
    zakupy regularnie jak tam jestem, ale niestety na wszystko nie zwrocilam
    uwagi, jak np. na ten ciemny cukier.
    Gratuluje sukcesu z masa miodowa!
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 02.02.04, 04:43
    Camille:
    Otóż tak - coś wyszło. Po kilku godzinach w lodówce masa stwardniała i choć
    wciąż była nieco plastyczna, przełożyłem ją do minichopera i rozdrobniłem.
    Wyszedł cukier o różnej grubości. W smaku? Hm, nie wiem. Muszę kupić trochę
    cukru brązowego dla porównania. Ale coś w tym jest. Nawet jeśli nie
    odpowiednik, to może coś nowego. Wydaje się być słodszy niż sam cukier choć
    miodu było bardzo mało. Warto poeksperymentować gdy chodzi o rodzaj miodu jak i
    proporcje składników. Po przesianiu można otrzyma zarówno puder, jak i cukier
    granulowany. Może się to okazać ciekawym dodatkiem do słodyczy i napojów
    słodzonych; może i do potraw.
  • curieuse 02.02.04, 21:30
    Hmmm... bardzo dziwny przepis. Szczególnie, że ja tzw. Chocolate Brownies robię
    od lat...

    Ten przepis bardzo odlega od wszystkich innych przepisów na Brownies więc chyba
    go wypróbuje
    :)

    Tradycjonalne Brownies nie mają konsystencją puddingu tylko niewypieczonego
    ciasta. Można też dodać kawałki ananasa i wiórki kokosowe.
  • Gość: chris IP: *.icpnet.pl 02.02.04, 23:29
    Chyba ta nazwa 'brownie-pudding' jest bardzo trafna, bo to z jednej strony brownies (wierzch) i pudding (spód).
    Mniam, mniam...
  • Gość: mania IP: *.crowley.pl 04.02.04, 10:10
    A mnie chyba coś nie wyszło. Niby ładnie się upiekło, z wierzchu było fajne i
    chrupiące, ale jak zaczęłam kroić, to okazało się, że pod spodem zamiast
    puddingu jest czekoladowa woda. Piekłam 45 minut, ale może trzeba było jeszcze
    trochę potrzymać?
  • Gość: Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 03.02.04, 02:39
    Bo to nie sa brownies! To jest polaczenie brownies z puddingiem!
  • michaga 03.02.04, 02:49
    Mam pytanie o wanilie- czy to ma byc esencja waniliowa?
  • Gość: Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 04.02.04, 21:21
    Ja kupuje w plynie - wlasnie popatrzylam na nalepke i jest to McCormick/chyba
    dostepny w Polsce/ a sklad to zapach waniliowy na wodzie/?/, cukier i alkohol
    35%.
  • Gość: michaga IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 10:35
    dziekuje,ciekawa jestem jak mi wyjdzie to nietypowe ciasto.
  • Gość: maria IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.13, 21:45
    Naprawdę warto odkurzyć ten niecodzienny przepis, robię go nieprzerwanie od powstania tego wątku. Gorąco polecam.
  • bene_gesserit 27.04.13, 22:09
    Własnie przeczytałam ten wątek i miałam napisać, ze to jeden z nielicznych sensownych starych wątków, które ktoś wyciągnął. Dzięki :)
    --
    .
  • serc-zer 23.05.13, 15:49
    Słuchajcie a co zrobić żeby te brownies były takie lejące w środku? Mnie zawsze wychodzą takie suche w środku :( Może to piekarnik? Próbowałam z 3 różnych przepisów i zawsze to samo :(
  • bene_gesserit 23.05.13, 16:35
    Piecz 10-15 minut krócej. Mała forma, nie za dużo ciasta (jeśli dużo ciasta, lepiej dwie małe formy).
    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.