Dodaj do ulubionych

ryba po grecku

15.12.09, 15:22
witam, macie dobry przepis na rybe po grecku?
Obserwuj wątek
    • jacek1f pewnie, proszę: 15.12.09, 15:38
      Ψάρι φιλέτο

      Περιγραφή
      Εύγεστο ψάρι με κινέζικο σως
      Συστατικά

      * 1 κιλό Ψάρι φιλέτο
      * αλεύρι
      * αλατοπίπερο
      * φυστικέλαιο
      * 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους 2 Χ 2
      * 1-2 σκελίδες σκόρδο
      * 3 πιπεριές (διάφορα χρώματα) κομμένες σε 2 Χ 2
      * 1/2 ποτήρι ζαχάρι
      * 1/3 ποτήρι ξυδι
      * 2 ποτήρια κέτσαπ
      * 1 πορτοκάλι
      * 1/2 ποτήρι χυμό ανανά

      Στα γρήγορα
      Κατηγορία
      Θαλασσινά
      Σερβίρει
      4 άτομα
      Οδηγίες

      1. Κόβουμε σε κύβους το φιλέτο
      2. Βάζουμε το αλατοπίπερο στο αλεύρι
      3. Αλευρώνουμε τους κύβους φιλέτων
      4. Τα τηγανίζουμε στο φυστικέλαιο
      5. Σωτάρουμε τις πιπεριές και στην συνέχεια το κρεμμύδι με τον ψιλοκομμένο σκόρδο
      6. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρι, ξύδι, κέτσαπ, χυμό ανανά και το
      πορτοκάλι αφού το κόψουμε στη μέση
      7. Αφού καταστηθεί η σάλτσα, προσθέτουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και το
      ψάρι για να πάρουν μια βράση

    • ania_m66 Re: ryba po grecku 15.12.09, 15:39
      osobiscie trzymam sie scisle przepisu ze starej "kuchni polskiej" z lat 70tych.
      scisle, bo rodzina lubi tradycje na wigilie i roznice w smaku skubana zauwaza :)
      niestety w tej chwili nim nie posluze, bo nie ma mnie jeszcze w kraju.
      jesli jednak przypadkiem posiadasz "kuchnie polska" moge z czystym sumieniem
      polecic.
      --
      Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
      find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
      It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
      it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
      them what you got.
    • Gość: Inka Przepis IP: *.icpnet.pl 15.12.09, 15:53
      Np. taki:

      Składniki:
      - 4 filety z popularnej morskiej ryby: dorsz, mintaj itp
      - 5 marchewek,
      - 1 por,
      - 4 cebule,
      - 1/2 selera,
      - 1 przecier pomidorowy ok. 40-50 dkg,
      - olej,
      - sól, cukier, pieprz, papryka,
      - liść laurowy, ziele angielskie,

      Jak przyrządzić?
      1) Obrane jarzyny (marchewka, seler) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
      2) Cebulę i por kroimy na półplasterki.
      3) Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju i kładziemy cebulę. Smażymy ją bez
      przyrumieniania - na szklisto. Przekładamy do rondla. Teraz na patelni
      przesmażamy jarzyny na sporym ogniu. Przekładamy do rondla i dusimy do momentu,
      gdy jarzyny zmiękną. Można dolać nieco wody. Dokładamy pieprz w ziarenkach i
      liść laurowy.

      4) Do jarzyn dodajemy przecier pomidorowy, sól, cukier, paprykę. Na spokojnym
      ogniu dusimy ok. 20 min.

      5) Filety z ryby delikatnie smażymy tak, by się nie rozpadły.

      6) Układamy w misce (garnku) warstwami rybę i warzywa z sosem.

      Danie musi się "przegryźć" min. przez 12-24h. :)




      • monika3411 Re: Przepis 16.12.09, 20:35
        Robię tak jak Inka. Tyle, że u nas ryba nie ma szans się przegryzać
        przez tyle godzin ;-) Kedyś myślałam, że ryba po grecku to strasznie
        trudna potrawa i że taki neptek jak ja w zyciu tego nie zrobi :-)
        --
        [url=http://www.suwaczki.com/][img]
        http://www.suwaczki.com/tickers/zem3tv73w0f0dwo6.png[/img][/url]
        [url=http://www.suwaczki.com/][img]
        http://www.suwaczki.com/tickers/l22n6iye1o1gdv9g.png[/img][/url]

        Mój Aniołek [*]
    • vandikia Re: ryba po grecku 16.12.09, 19:32
      moja mama dusi dorsza w kawałeczkach z warzywami w kostkę:
      marchewką, pietruszką, porem, cebulą, dodaje jakiś swoje magiczne
      przyprawy i podaje na ciepło i to jest moja ulubiona wersja
      jadłam też kiedyś na przyjęciu rybę po grecku na zimno, gdzie
      upieczony bądź ugotowany filet był przykryty warstwą przesmażonej
      marchewki i cebuli w paski.. było niezłe
      nie wiem która wersja jest prawidłowa czy na ciepło czy na zimno,
      lubię obie z lekką tendencją na ciepło
      --
      ups
      • marbor1 Re: ryba po grecku 16.12.09, 19:45
        Robię zawsze na ciepło, ponieważ tak lubią moi domownicy.
        Jeszcze taka mała uwaga. U mnie w domu zawsze mówiło się, na to danie: ryba w
        sosie greckim, a nie ryba po grecku.
        • Gość: Grażynek Re: ryba po grecku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 10:26
          Dla zabieganych. Proponuję użyć mrożonych warzyw opisanych jako włoszczyzna ,
          takich krojonych w słupki. Po prostu wysypujemy je zamrożone na patelnię z
          rozgrzanym olejem i dusimy do postaci lekko chrupkiej. Dodajemy pomidory w
          zalewie ( 1 puszka) i koniecznie doprawiamy. Proszę nie zapomnieć o ostrej
          musztardzie, bardzo dosmacza.
        • z_plus_z Re: ryba po grecku 17.12.09, 15:44
          zosiasamosia6 napisała:

          > nie ma wersji "nieprawidłowych"

          Nie do końca. Oczywiście, jak sobie zrobimy danie to nasza sprawa i nic się nie stanie, gdy sobie zmodyfikujemy to i owo. Natomiast są pewne wzorce danej potrawy; przepisy tradycyjne, "wersje wyjściowe", czyli prawidłowe właśnie.
    • moofka Re: ryba po grecku 17.12.09, 11:02
      Ja zawsze smaze obtoczona tylko w mace
      ale chetnie wyprobuje te lzjesza wersje
      popowiecie jak to udusic zeby sie nie rozpadlo?
      --
      [img]http://avatars.kards.qip.ru/images/avatar/77/12/4727.gif[/img]
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka