Dodaj do ulubionych

Wigilijny barszcz na zakwasie

15.12.09, 22:38
Podajcie proszę jakieś sprawdzone przez was receptury na wigilijny barszcz na
zakwasie. Chcę zrobić w tym roku prawdziwy barszcz bez żadnych kostek
rosołowych, kwasów z butelek i innych produktów z fabryki. Podajcie przepis na
prawdziwy barszcz z zakwasu.
Możemy zacząć robić razem i dzielić się wynikami pracy bo wiem, że ten zakwas
powinien stać trochę.


--
- I co żyje się wam lepiej Polacy? - Zażartował Tusk.
- Tak, wszystkim! Zażartowali Polacy.
Edytor zaawansowany
  • informationes 15.12.09, 22:51
    widziałam tamten wątek i nie ma tam konkretów jakich ja potrzebuję.
    Każdy napisał coś po trochu ale nie ma ani jednego przepisu na zakwas, a później
    na wymieszanie go.


    --
    - I co żyje się wam lepiej Polacy? - Zażartował Tusk.
    - Tak, wszystkim! Zażartowali Polacy.
  • poszukiwaczsmaku 15.12.09, 23:58
    Ten temat chyba pojawia się dyżurnie co roku. Ja zamierzam, jako i zawsze
    postąpić następująco:

    kilka dni (5?) przed Wigilią nastawię zakwas: buraki pokroję w plastry, zaleję
    przegotowaną wodą, na wierzchu ułożę skórkę z razowego (ale prawdziwego - jak
    ktoś ma sztuczny, farbowany, to niech sobie daruje bo zakwas może SPLEŚNIEĆ!!!)
    oraz dwa-trzy ząbki czosnku.

    Po kilku dniach, optymalnie w Wigilię, zleję to, co się ukisiło (płyn), do
    garnka, dodam majeranku, dodatkowo ząbek czosnku. Opcjonalnie wywar z
    włoszczyzny świeżej lub suszonej, dodam soli, duuużo pieprzu i otrzymam
    wyśmienity barszcz wigilijny.

    I taki przepis polecam. Sprawdzony, działa, smaczny. Jeśli ktoś nie wierzy, na
    naszej stronie jest film o zwyczajach wigilijnych, jest tam też zakiszony
    barszcz, można naocznie sprawdzić, jak ładnie wygląda zakwas po kilku dniach w
    kamionkowym garnku :)

    WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT


    --
    Nowe oblicze Poszukiwaczy Smaku
    Szukasz pomysłów na prezenty na Świeta? Zapraszamy
  • smutas13 16.12.09, 06:07
    Wczoraj nastawiłam. W największym słoju, jaki mam (chyba 5 litrowym).
    Cieszę się. Będzie w sam raz na wigilijny barszczyk z uszkami.
  • jacek1f 16.12.09, 09:32
    żeby nie kląć ze złości na pleśń, można spokojnie zamienić dodawanie kromki razowego na niedodawanie kromki razowego i tylko 1-2 dni dłużej stoi.
    W tych niepewnych czasach, gdzie nie można ufać do końca nikomu pieczącemu dla sklepów, lepiej wyeliminować ryzyko raze z kromką.

    Możan aromatyzowac zakwas w procecie powstawania - ja dodaje oprocz czosnku imbir w plastrach i smakuje nam bardzo od lat.
    Można dodac ziarna pieprzu, goździk, kardamon - po 1-2 ziarenka.
    A można nie dodawać.

    Jedno warto na pewno - sprawdzić buraki, bo ponieważ buraki potrafia długo wytrzymac, to mozna trafić na stare i wtedy zakwas bedzie mial lekki "podpiwniczny" zapaszek i posmaczek. Rada może być próbowanie lub wybieranie małych, w każdym razie mniejszych buraków.
  • ailia 16.12.09, 20:10
    Robię jak piszecie i zobaczymy! Ale ja robię z chlebem, mam tu taką małą
    piekarnię, może nie oszukują?
  • jacek1f 16.12.09, 20:34
    koksu, jakiegos polepszacza, a nie czysty chleb razowy, to splesnieje po 2-3 dniach.

  • qubraq 16.12.09, 21:07
    Robię hektolitry zakwasu buraczanego rocznie i wiem jedno: precz z
    jakimkolwiek chlebem, tylko buraki i czosnek, mozna jeszcze tak jak
    jacek kawalek nieduży imbiru mozna tez lisc bobkowy i kilka ziarenek
    ziela angielskiego ale klasyka to buraki i czosnek zalane ciepłą
    łagodna solanką i po 4 dniach zlane i zalane ponownie i potem
    jeszcze raz bo szkoda burakow skoro jeszcze sie nadają do zakwasu :-)
  • poszukiwaczsmaku 17.12.09, 10:56
    Rzecz nie w tym, czy piekarnie oszukują, bo dodając to czy owo nie chcą
    oszukiwać, tylko sobie ułatwić pracę, a klientom obniżyć cenę.

    W każdym razie jeśli razowiec nie jest w środku szaro-buro-brązowawy i nie jest
    ciężki jak cegła i nie pachnie pięknie chlebem/kwasem tylko nie wiadomo czym, to
    nie jest to chleb razowy i nie tylko nie należy go dodawać do zakwasu ale nawet
    nie należy go jeść!

    To, czy piekarnia jest mała, czy duża, nie ma żadnego znaczenia dla jakości
    razowca. Skądinąd okazuje się, że stare piekarnie (społemowskie) potrafią
    wypiekać doskonałe chleby - ale to dlatego, ze nie mają kasy na modernizację i
    wypiekają w starych piecach starymi metodami. I takich piekarni trzeba szukać :)


    --
    Nowe oblicze Poszukiwaczy Smaku -
    wygraj w Konkursie!
  • Gość: Joanna IP: *.zax.pl 17.12.09, 15:03
    Ja mieszam barszcz kiszony (robie sama albo kupuje sprawdzony bardzo
    dobry) z wywarem z włoszczyzny i wywarem z buraków (dużo buraków).
    Nigdy nie trzymam się żadnych proporcji, robię wszystko na oko.
    Mniej więcej na jedną dużą włosczyznę (daję tyle wody żeby zalać
    jarzyny) kupuję 1,5-2 kg buraków. Do tego na ogól litr barszczu
    kiszonego (tutaj ilość zalezy od tego jaki kwaśny barszcz lubimy). I
    obowiązkowo wywar z grzybów gotowanych na uszka! Normalnie (nie na
    wigilię) dodaję do barszczu kostke grzybową.

    Pozdrawiam, Joanna
  • mhr-cs 17.12.09, 15:20
    znam,robilam kilka lat
    a teraz
    surowe utarte buraczki do wolowego rosolu
    troche octu(cytryny)jak sie ma sok z kiszonych ogorkow
    albo nowo poznany z kiszonego selera i przyprawy,
    szybko,latwo jak myslicie?
  • jacek1f 17.12.09, 15:31
  • mhr-cs 17.12.09, 15:45
    napisalam u nas karp,bylo zle
    napisalam to,to tez zle
    ale moze ktos skozysta
    nastepnego albo innego dnia
    jestes zadowolony czy znowu zle napisalam
    czasami mozna pomyslec
  • jacek1f 17.12.09, 15:50
    byc zadowolony czy niezadowolony...:-(

    Zrelaksuj sie i nie atakuj wszystkiego wkolo... Świeta ida, miłośc, dobroć,
    usmiech, pomoc blixniemu itd... Co Ci?
  • mhr-cs 17.12.09, 16:09

    jacek1f napisał:

    > byc zadowolony czy niezadowolony...:-(
    >
    > Zrelaksuj sie i nie atakuj wszystkiego wkolo... Świeta ida,
    miłośc, dobroć,
    > usmiech, pomoc blixniemu itd... Co Ci?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.