Dodaj do ulubionych

bigos bez miesa?

15.12.09, 23:31
da sie zrobic dobry bigos bez miesa?
jesli ma ktos sprawdzony przepis to prosze sie podzielic :)
--
Nothing you become will disappoint me;
I have no preconception that I'd like to see you be or do.
I have no desire to foresee you, only to discover you.
You cannot disappoint me.
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 15.12.09, 23:37
  • Gość: szmatka IP: 188.33.242.* 16.12.09, 00:06
    może jeszcze bez kapusty?
  • ania_m66 16.12.09, 00:19
    imho da sie zrobic cos jakby "bigos" wegetarianski. mieso pewnie daloby sie
    zastapic sojowymi jego namiastkami.
    ja gotowalabym kapuste z dodatkiem grzybow suszonych, wedzonych sliwek,
    czerwonego wina i czego tam jeszcze. na pewno rowniez oleju, bo bigos normalnie
    jest tlustawy od boczku i mies. na koncu doprawilabym calosc wedzona
    sproszkowana papryka i sola wedzona (oprocz tego przyprawami do bigosu i pieprzem).
    substytuty miesa dodawalabym przyrzadzone wg wskazan producenta chyba juz do
    poporcjowanego. o - i podsmazylabym wedzone tofu pokrojone w kostke.
    a w ogole nie lepiej podac po prostu wegetarianska z natury kapuste z grzybami
    na oleju zamiast substytutow?
    --
    Six afraid of seven, ‘cause seven eight nine/I’m afraid of losing the places I
    find/If I was made equal, is this what I get:/A bunch of stories to interpret?
    It’s so tricky tricky, this little one too,/Well, if it is a lunatic we’ll name
    it after you./Put it in your pocket and pick it up/We’re here to entertain, show
    them what you got.
  • poszukiwaczsmaku 16.12.09, 00:48
    Miesiąc temu gościłem na warszawskiej konferencji na temat produktu regionalnego
    i jeden z szefów kuchni przygotowywał tam bigos na... rybach. Hm, no pewnie
    można, ale jeśli ma to być bigos w pełnym tego słowa znaczeniu, to mimo wszystko
    bez mięsa ciężko...

    Bigos to danie, które obok (nie poza) kapustą kiszoną, zawiera całą masę
    zrzynków mięs oraz kiełbasianych resztek. Nie da się go zrobić bez mięsa,
    podobnie jak i bez mięsa nie da się zrobić gulaszu czy steku.

    Można starać się przygotować duszoną kapustę ze śliwkami, grzybami, papryką. Ale
    to już nie będzie bigos, tylko duszona kapusta. Na marginesie - całkiem smaczna
    przecie!!

    Sam taką robię, ale ze względu na szacunek dla tradycji nie nazywam tego
    bigosem, bo i po co? Po prostu - duszona kapusta :)


    --
    Nowe oblicze Poszukiwaczy Smaku
  • Gość: hgfd IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.09, 01:24
    Mnostwo ludzi robi bigos bez miesa, po prostu daje rozne gatunki
    kielbasy, boczku w kosteczkach, szynki w kosteczkach...itd. Mieso
    nie jest potrzebne i zamiast kroic je w kosteczke, lepiej pokroic
    rozne dobre kielbaski w mala kostke, podsamzyc i pozniej dusic z
    kapusta kiszona, zanim jeszcze polaczysz ja z normalna kapusta.
    Smakuje rewelacyjnie i nie widze roznicy, z miesem czy z roznymi
    kielbasami. Od 20 lat jadam taki bigos u roznych znajomych, ktorzy
    za gotowanym miesem w bigosie nie przepadaja...ja zreszta tez.
  • Gość: klara IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.09, 01:26
    Tak!!! Mozesz zrobic! Ja nie znam osob, ktore przepadaja za miesem w
    bigosie. Robia go z kielbasami i boczkiem...rewelacja!
  • bene_gesserit 16.12.09, 13:39
    Yyy. Mam wrazenie, ze autorka, pisząc 'mieso' miala na mysli
    rowniez wędliny, ktore - w coraz mniejszym procencie, ale zawsze -
    z miesa sie skladają.
    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • felinecaline 16.12.09, 13:52
    mieszaniny mies wszelakich i wedlin.
    Mozna rzeczywiscie i oczywiscie przyrzadzic kapuste bez mies, ograniczajac sie
    wylacznie do wedliny i bedzie to jeszcze smakowo calkiem OK, ale wymyslcie
    jednak dla wersji jarskiej inna nazwe, rezerwujac "bigos" dla tradycyjnej wersji.

    Co do wersji rybnej - we Francji, gdzie zyje, zwlaszcza w Alzacji jest kultowy
    odpowiednik bigosu, ale tu baczy sie, by dodane do kapusty mieso i wedliny
    zachowaly swoj indywidualny wyglad, stad osobno gotuje sie wiekszosc dodatkow i
    dopiero dekoracyjnie rozmieszcza sie na polmichu przed samym podanbiem.
    od kilkunastu lat funkcjonuje nieco "obrazoburcza wersja owej "choucroûte",
    zwana "choucroûte de la mer" i jak sama nazwa wskazuje jest to kapusta w
    towarzzystwie ryb i owocow morza.
    Swietna rzecz, ale samo slowo "choucroûte" nie jest obciazone w jezyku i
    kulturze kulinarnej takim ladunkiem kulturalno - historycznym jak polskie slowo
    bigos i coz, pospolicie oznacza ono jedynie "kiszona kapuste". (chou = kapusta,
    croute w tym wypadku znieksztalcone niemieckie kraut (ach, jednak klania sie
    historia - wiadomo - Alzacja i Lotaryngia to jak polskie Slask i Wielkopolska
    czy Pomorze.
  • jacek1f 16.12.09, 14:08
    z miesami - od mysliwskiego poprzez biedę skórkę, czyli w kociolkach, albo na kuchniach dniami warzony na jednej skorce od sloniny albo od boczku... az do wielumięs wspaniałych, gdzie kapusta bigosowa jest tełkiem tylko.
  • poszukiwaczsmaku 17.12.09, 10:51
    No może dlatego urzekła mnie jak chyba żaden inny region :) Kultura,
    architektura, język i kuchnia...

    Chciałem tylko dodać taką refleksję, że choucroute nie budzi może w Alzacji tak
    dużego szacunku do tradycji jak nasz bigos, ale nie ma wątpliwości, że jest to
    sztandarowy produkt tamtejszej kuchni, w niemal każdej knajpce jest w karcie, a
    tabliczki na zewnątrz krzyczą, by je zjeść właśnie tu... A nasz bigos? Hm... Coś
    w kartach go nie widać. Chyba wyparł go gyros, brzmi podobnie ...


    --
    Nowe oblicze Poszukiwaczy Smaku
  • bene_gesserit 16.12.09, 01:33
    U mnie w domu nazywa sie 'kapusta wigilijna' i jest robiony jak
    bigos. Ale bez miesa. Kapusta swieza, kiszona, grzyby i sliwki
    suszone. Pyszna rzecz.



    --
    good girl
  • purchawkapuknieta 17.12.09, 11:43
    u mnie też jest wigilijna, ale ma zupełnie inny smak. świeża + kiszona kapusta,
    na masełku z grzybami suszonymi, sól, pieprz. beż żadnych innych bajerów.
    --
    www.youtube.com/watch?v=BqOk_Wh37XU
  • blue.berry 16.12.09, 12:46
    ja robię bigos bez mięsa : )
    oczywiście kapusta słodka i kiszona (plus minus w proporcjach 1:1)
    słodką kapustę duszę na oliwie z dodatkiem cebuli drobno posiekanej (plus listek
    laurowy, ziele angielskie).
    kiszoną podsmażam na oliwie (czasem dodaję tez trochę masła).
    po zmieszaniu kapusty dodaję:
    pokrojoną na kawałki i podsmażoną "parówkę sojową" ( na duży gar kapusty dwa
    opakowania)
    namoczoną w wywarze a później pokrojona na paski i obsmażoną na patelni soję
    (suche płaty, 1 opakowanie)
    pokrojone na kawałki i uduszone pieczarki (tak ok kilograma)
    oczywiście spora ilość namoczonych wcześniej suchych grzybów
    suszone śliwki (czasem jeszcze parę suszonych jabłek lub śliwek)
    przyprawy (w zależności od nastroju) - ale oczywiście pieprz, papryka,
    majeranek, estragon. oczywiście trochę czerwonego wina.

    nie muszę tego nazywać bigosem : ) ale jeszcze się nie zdarzyło aby komuś nie
    smakowało - nawet bezwzględnym mięsożercom.




    --
    Każdymoże pomóc - zaadoptuj psa wirtualnie!
  • qubraq 16.12.09, 13:30
    Jestem za tym zeby bigos robić jako bigos to znaczy z miesem lub
    przetworami mięsnymi i do tego z kapusty a nie np. z sałaty, szpinaku
    kalafiora czy brokułów :-)
    Ja często robie, niekoniecznie jako wigilijną, kapuste z grzybami i
    innymi cudeńkami tak jak Jacek czy Bene :-)
  • joanna-olga 16.12.09, 14:14
    Bez mięsa to już będzie zupełnie inna, choć bardzo smaczna, potrawa.
    Tak samo jak "schabowy z kani" :) pyszne ale to nie schabowy :)
  • kobraluca 16.12.09, 14:44
    niech Wam bedzie, ze kapuste duszona robie, o nazwy spierac sie nie
    bede
    bede miala najazd wegetarian na Swieta i maz tez ostatnio bezmiesny
    sie zrobil wiec kombinuje jak kon pod gore ;)
    --
    Nothing you become will disappoint me;
    I have no preconception that I'd like to see you be or do.
    I have no desire to foresee you, only to discover you.
    You cannot disappoint me.
  • joanna-olga 16.12.09, 22:32
    Do kapusty bigosopodobnej dodałabym cebulkę zrumienioną na maśle
    (raczej sporo, żeby zrównowazyć kwasny smak kapusty i żeby nie
    wyszła z tego biedna kapucha na wodzie), sporo suszonych grzybów,
    suszone śliwki wraz z resztka wywaru w którym się podgotowały ( bo
    nasze polskie sliwki z pestkami mają lekko dymny smak co fajnie
    komponuje się z kapustą, ale maja równiez pestki, które lepiej wyjąć
    przed dodaniem do potrawy), chlust czerwonego wina i takie bigosowe
    przyprawy jakie lubisz.
    Unikałabym pomidorów - po co zakwaszać potrawe z kwasnej kapusty, za
    to dusiłabym to równie długo co nornmalny bigos.
    Nie ulegnij pokusie dodania sojowego białka
  • ampolion 16.12.09, 14:55
    Bez a to nie bigos lecz KAPUSTA!
    --
    "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
    Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
  • ampolion 16.12.09, 14:56
    Kapusta z grzybami i pomidorami, plus regularne bigosowe dodatki...
    --
    "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
    Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
  • Gość: bibol IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.09, 21:49
    Sorry...nie da sie.
    Robie od lat mniej tlusty, z miesem indyka i bez boczku, ale bigos bez miesa to
    PROFANACJA!!!
    Toz to danie po polowaniu..czy nie?
    A wiec mesko musi do bigosu..
  • lisek.chytrusek 17.12.09, 11:20
    Tak, w mojej rodzinie (Mazowsze) od zawsze jest kapusta z fasolą i grzybami.
    Przepisu nie mam, bo to się robi z głowy i na oko - po prostu słodka kapusta
    gotowana z suszonymi grzybami i namoczoną fasolą (jaś), sól, pieprz.
  • purchawkapuknieta 17.12.09, 11:32
    bigosu nie.

    nie jadam mięsa, ale w zimie robię 2, 3 razy coś na kształt. manewr z kapustami
    tak samo (jak pisała ania_m), daję suszone śliwki, suszone jabłka do smaku,
    czasem nawet wrzucę moralę. na winie, przyprawione potem tak jak bigos (u mnie
    zawsze z listkiem, majerankiem itd.) dotłuszczone jest masłem i olejem.
    mnie smakuje :D

    --
    www.youtube.com/watch?v=BqOk_Wh37XU
  • betty5057 17.12.09, 12:07
    ja robie danie z kapusty, nie jest to bigos, ale cos ciekawego i
    smacznego. danie zawiera kapuste, pieczarki, cebule, marchew i mieso
    drobiowe(filet), mozna dodac rodzynki. wszystkiego po pol kg, no
    miesa moze by wiecej, i mniej rodzynek:). wszystkie skladniki
    podsmazac na oleju i przerzucac do drugiego garnka. Jest pyszne.
    POlecam!
    Natomiast poradzcie co wprowadzic nowego do menu wigilijnego.(o
    rymło sie:D)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.