Dodaj do ulubionych

Najlepsze ciasto na świecie - propozycje!

  • trypel 21.12.09, 17:15
    Zwetschgenkuchen. Z bardzo słodkimi śliwkami pieczone az do skarmelizowania
    cukru w sliwkach :)
    i oczywiscie na kruchym spodzie
    --
    Lepszy mały ale własny i z przodu niż duży ale cudzy i z tyłu...
  • Gość: ania_m IP: *.pools.arcor-ip.net 21.12.09, 19:12
    sernikobrownie jest akurat imho okrutnie slodkim mazidlem, ktore plasuje sie w
    mojej top 10 najgorszych ciast na swiecie.
    jak widac sa gusta i gusciki :)
  • Gość: violii2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.09, 19:44
    Ciasto rumowe pycha :)
    I takie ciasto cytrynowe mniam mniam ostatnio miałam peeling do ciała zupelnie
    pachnial jak to ciasto. Zadnego z tych ciast nie potrafię zrobić :)
  • moreno68 21.12.09, 22:12
    Beza Pavlova z bitą śmietaną ,sokiem z malin i,marakui i liczi.I
    wyglada odjazdowo.Tort lodowy caffe z karmelem.Na wielkanoc mazurek
    pomarańczowy z migdałami:)A póżniej już wiadomo skąd biorą się
    dodatkowe kilosy;)
  • kobraluca 21.12.09, 23:58
    "cycki murzynki"
    przepraszam za nazwe,ale nic nie poradze, ze tak to ciasto nazwano

    na kokosowy spod daje sie mase budyniowa, na nia okragle biszkopty
    nasaczone rumem, posrodku kazdego biszkopta orzeszek laskowy i
    zalewa sie to polewa czekoladowa
    ah, jak ja sie tym obzeralam
    nie robie ostatnio, bo po pierwsze pracochlonne jest, a po drugie co
    chwile latalam do lodowki,zeby jeszcze tylko kawaleczek zjesc, za
    kazdym razem obiecujac sobie ze to juz ostatni ;)
    --
    Nothing you become will disappoint me;
    I have no preconception that I'd like to see you be or do.
    I have no desire to foresee you, only to discover you.
    You cannot disappoint me.
  • annjen 22.12.09, 15:33
    mam kilka popisowych, nie wiem, na które się zdecydować, zdania moich bliskich
    też są podzielone:
    - pijana śliwka
    - cappucino (wersja z mlekiem w proszku i serkami waniliowymi)
    - orzechowe z masą kajmakową
    - tort bezowy z kremem orzechowym
  • Gość: niuniutek IP: 188.33.21.* 23.12.09, 09:48
  • annjen 23.12.09, 11:44
    na spód: biszkopt - ja robię zawsze taki: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 czubate łyżki
    mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być każdy wypróbowany)
    krem: 5 żółtek i 1 całe jajo ubić na parze z 1 szklanką cukru. wystudzić. utrzeć
    250 dag masła, stopniowo dodawać masę jajeczną. potem na przemian po łyżce mleka
    w proszku niebieskiego (łącznie całą paczkę), oraz serki homogenizowane
    waniliowe (4 sztuki po 150 g). na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę (3
    łyżeczki rozpuszczone w niewielkiej ilości wody - max 1/3 szklanki). aby
    żelatyna rozprowadziła się w masie bez problemu proponuję wymieszać ją lekko
    letnią z jednym z serków i tak dodać do całości. całość ubijać aż będzie puszyste.
    na wierzchu układamy okrągłe biszkopty nasączone mocnym naparem kawy
    rozpuszczalnej lub espresso oraz polewamy strużkami czekolady (jak kto lubi -
    mleczna lub gorzka). ja robię czekoladę tak, że podgrzewam połamaną tabliczkę z
    ok. 4 łyżeczkami mleka.
  • Gość: niuniutek IP: 188.33.52.* 23.12.09, 16:00
    alkoholu???
  • annjen 23.12.09, 23:49
    nie, ona jest taka delikatna, że chyba by popsuł smak. jeśli już, to do kawy do
    nasączania biszkoptów. i napisz jak smakowało:)
  • jagoda85 22.12.09, 19:17
    U nas nie może być żadnych świąt bez tradycyjnego makowca, sernika,
    a na Wielkanoc dodatkowo mazurka bakaliowego i orzechowego na
    białkach.
  • kobraluca 24.12.09, 14:19
    ja robie cycki troche inaczej

    Ciasto - upiec:

    7 bialek
    1/2 szkalnki cukru
    20 dkg wiorek kokosowych
    20 dkg maku

    Piec w 350 st. bardzo krotko 10-15 minut


    Rozbic robotem:
    7 zoltek
    1/2 szklanki cukru

    do tego dodac 3 budynie smietankowe lub waniliowe i 1/4 szkalnki
    mleka.

    Zagotowac 1/2 litra mleka i wlac zoltka z budyniem i razem to
    ugotowac.

    Gdy masa budyniowa ostygnie rozetrzec 1 kostke margaryny i dodawac
    budyn po trochu do roztaratej margaryny - polaczyc robotem.

    Wylozyc mase na upieczone ciasto. Na mase ukladac biszkopty
    nasaczone woda przegotowana z rumem. Calosc zalac polewa czekoladowa.


    Polewa czekoladowa.

    1/2 kostki margaryny
    2 lyzki cukru
    2 lyzki kakao

    Nie doprowadzajac do zagotowania odstawic z ognia, wbic 1 cale jajko
    i mieszac intensywnie az masa stanie sie polyskliwa i nie bedzie
    przywierac do scianek naczynia.


    Smacznego !!!



    --
    Nothing you become will disappoint me;
    I have no preconception that I'd like to see you be or do.
    I have no desire to foresee you, only to discover you.
    You cannot disappoint me.
  • mhr-cs 23.12.09, 10:00
  • ampolion 23.12.09, 15:37
    Tiramisu
    --
    "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
    Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
  • ewkka 23.12.09, 16:31
    Drożdżowe z rodzynkami i kruszonką - każde inne prędzej czy później
    mi się przejada - te migdy. a jak drożdzowe to makowiec.
  • pieskuba 23.12.09, 16:51
    Nic na to nie poradzę - babka drożdżowa.
    --
    Kuchnia Psa Kuby - Blog o gotowaniu

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka